Annonce
Danmark

Folketingskandidat har droppet EU-stof under valgkamp: Der er ikke stemmer i det

Udenrigsstof er på Malte Larsens (S) minusliste i løbet af valgkampen. Stoffet kan ikke i tilstrækkelig grad vinkles på Randers og omegn, hvor han håber at blive valg, siger han. Arkivfoto: Annelene Petersen
Den lokale folketingskandidat Malte Larsen (S) fra Østjylland har droppet EU-stof i sin valgkamp, fordi der ikke er stemmer i det. EU er generelt ikke det mest eftertragtede stofområde på Christiansborg, vurderer det mangeårige folketingsmedlem og kandidat til Europa-Parlamentet Søren Gade (V).

Valgkamp: Som medier ved vi, at EU-stof er vigtigt. Men vi ved også, at det ikke er en læsermagnet, og derfor skriver vi måske ikke helt så meget om det, som vi burde.

Præcis det samme gør sig gældende for socialdemokraternes Malte Larsen. Han har været midlertidigt folketingsmedlem for partiet i Østjyllands Storkreds fra januar 2019 til maj, hvor han blandt andet har siddet i Europaudvalget. Her er han ikke dukket op til et eneste udvalgsmøde, viser avisen Danmarks gennemgang af samtlige mødereferater siden 1. januar 2018.

Han indrømmer, at det skyldes, at han har fuldt fokus på sin egen valgkamp. Ved seneste folketingsvalg i 2015 blev døren smækket lige for næsen af ham, idet socialdemokraterne fik syv mandater i Østjyllands Storkreds, og han selv endte som nummer otte.

- Jeg bruger al min energi på at blive valgt. Udenrigsstof er på min minusliste, for det har ikke kunnet give en eneste Randers-vinkel, siger Malte Larsen og fortæller, at han i stedet har haft fokus på sager, der kan vinkles på Randers og omegn, hvor han håber at blive valgt. Det gælder eksempelvis emner som landdistrikter, nedlæggelser af uddannelser og besparelser på offentlig transport.

Annonce

Du ikke bliver valgt på at føre EU-politik. Det er ikke det, der afgør valget, når først det hele kommer til at handle om udlændinge og pension.

Søren Gade (V), folketingsmedlem og kandidat til EU-valget

EU-stof nedprioriteres

Det mangeårige folketingsmedlem og forhenværende forsvarsminister Søren Gade (V) vurderer, at EU-stoffet generelt ikke er det mest eftertragtede på Christiansborg. Lige nu kæmper han om en plads i Europa-Parlamentet, og så fylder EU selvsagt en del. Men det er altså langtfra tilfældet hos ikke bare Malte Larsen, men en række af hans kolleger, der parallelt med ham fører valgkamp til Folketinget.

- Folketingspolitikere anerkender betydningen af EU. Men én ting er det, man siger med munden, end anden ting er det, man ved i hjernen: Du ikke bliver valgt på at føre EU-politik. Det er ikke det, der afgør valget, når først det hele kommer til at handle om udlændinge og pension, siger han.

Selv har Søren Gade som nuværende medlem af Europaudvalget kun været til et enkelt udvalgsmøde. Han mener, at man bør overveje at lægge EU-politikken ud i de enkelte fagudvalg, fordi de fleste områder enten er direkte eller inddirekte er påvirket af det, der foregår i EU.

- Ved at flytte det ud kan man måske få en større interesse, fordi man får det ind som en mere naturlig del af Folketingets arbejde. Alle vil sige, at de gerne vil være med til at fylde noget mere, men det er så utrolig svært.

Ifølge Søren Gade ligger der også en helt lavpraktisk forklaring på, at EU-stoffet i Folketinget ikke nødvendigvis har karakter af fluepapir.

- Møderne ligger typisk sent fredag. Mange vil gerne hjem til spisetid. Omvendt er der mange rejser, og det er forbundet med prestige, fordi man er med til at give ministeren et mandat.

Hamrende effektivt

Malte Larsen understreger, at han generelt er åben over for at beskæftige sig med EU.

- Jeg ville ikke være afvisende over for at være formand for Europaudvalget eller have det som ordførerskab i partiet. Et ordførerskab giver synlighed, og det er vi altid interesserede i, siger han.

En række medlemmer af Europaudvalget, som avisen Danmark har talt med, afviser, at Europaudvalget ikke er eftertragtet på Christiansborg. De påpeger dog, at det er meget tungt stof, som tager meget tid.

- En plads i Europaudvalget er ikke noget, jeg vil undgå. Tværtimod mener jeg at have alle forudsætninger for at bidrage med input konstruktivt. Det er alene et planlægnings- og tidsmæssigt spørgsmål, lyder det eksempelvis fra Mette Reissmann (S), mens Dansk Folkepartis Karina Due erkender, at det måske ikke er "det mest sexede udvalg"

- Men det er absolut et af de vigtigste, siger hun.

Folketingets Europaudvalg

  • Folketinget har en række udvalg med hver sit arbejdsområde. Det være sig eksempelvis sundhed og uddannelse.
  • Udvalgene forbereder de beslutninger, som Folketinget træffer i folketingssalen.
  • Europaudvalget er det eneste udvalg, som offentligheden kan følge live på nettet, og som fører åbne referater.
  • Det skyldes, at det adskiller sig fra de andre udvalg på en række punkter.
  • Europaudvalgets hovedopgave er at kontrollere den danske regerings EU-politik.
  • Det betyder, at Europaudvalget diskuterer EU-sager og giver forhandlingsmandat til de danske ministre, når de skal forhandle på Danmarks
    vegne i EU’s Ministerråd i Bruxelles.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce