Annonce
Nyborg

Lokal debat: Fakta om bymidten

Der er masser af fakta om handlen i bymidten og hvad et center på Lynfrosten vil børe ved det, påpeger byrådsmedlem Martin Stenmann i dette læserbrev. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

”Hvis ikke vi gør noget, hvis bare vi lader stå til, så vil det samlede handelsliv i Nyborg blive ekstra udfordret, som vi desværre ser det mange andre steder rundt i landet.”

Sådan skrev formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Mollerup (V), i et læserbrev her i avisen den 25. januar. Samme argument kunne man høre borgmesteren fortælle til DR P1 mandag d. 27. januar: ”Alternativet ved ikke at gøre noget tror vi er meget værre...” Venstres argument er stik imod fakta. For mig et skræmmebillede.

Byrådet betalte konsulentfirmaet COWI over 400.000 kroner for at udarbejde en detailhandelsanlyse i 2017. Her slog deres eksperter fast at: ”Alt sammen peger på, at detailhandlen i Nyborg by uden et aflastningsområde vil være i stand til vokse og udnytte, at der er udsigt til befolkningsudvikling og flere turister og gæster i den centrale del af byen. (…) Hvis aflastningsområdet ikke kommer, så vurderes det, at Nyborg fortsat vil være i stand til at øge omsætningen men blot på et lavere niveau end med et aflastningsområde. (…) Uden et aflastningsområde vil butikkerne i bymidten blive udsat for mindre konkurrence. Mulighederne for at udvikle detailhandlen i bymidten vil blive bedre og lysten til at investere vil være større.”Planerne om at bygge 15.000 kvm butikker oven på den forurenede Lynfrostgrund vil ifølge COWI tage 105 - 112 mio. kroner af omsætningen pr. år fra det nuværende butiksliv i Nyborg. Det svarer ifølge COWI til omsætningen for 25 gennemsnitsbutikker! En sådan nedgang i omsætningen vil unægteligt føre til butiksdød og kvæle handelslivet i vores historiske bymidte. Så kære byrådskollegaer fra Venstre. Hvis vi ”bare lader stå til” og undlader at bygge butikker på Lynfrosten vil vores butikker i bymidten trives og udvikle sig. Det vil understøtte vores ambition om et levende handelsliv i bymidten. Hvis I til gengæld fortsætter jeres kurs og får held til at gennemføre planerne om et overdimensioneret, kæmpe butikscenter på Lynfrosten vil bymidten ikke kun ”blive ekstra udfordret”.

Det vil i min optik true hele dens eksistensgrundlag. Er det virkelig hvad I ønsker? Det er fair nok at vi som partier har forskellige holdninger, men lad os i det mindste debattere ud fra fakta. Særligt når vi har betalt i dyre domme for at få den.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce