Annonce
Faaborg-Midtfyn

Livsfarligt på isen: Derfor bliver Tarup-Davinde aldrig skøjtesøer

Varmt grundvand er årsag til, at søerne ved Tarup-Davinde - hvor en mand i sidste uge gik igennem isen - aldrig bliver skøjtesøer. Foto: Michael Bager
Søerne ved Tarup-Davinde bliver aldrig skøjtesøer, og man skal holde sig fra at gå ud på isen. Det er der en helt særlig grund til.

Tarup-Davinde: Hvis man har hang til at stå på skøjter, skal man være sikker på, at isen på søerne kan bære.

Og det kan den ikke på Tarup-Davinde-søerne. Heller ikke selv om frosten fortsætter.

- Folk, der har været herude i mange år, ved det godt, siger John Juul Henriksen, der er direktør for Tarup-Davinde I/S, der varetager naturen i området.

Annonce

- Når det fryser, kan man se, at der er mælkehvide felter på isen. Det er der, fordi der kommer varmt vand op til overfladen fra bunden af søerne, fortsætter han.

Søerne ved Tarup-Davinde er nemlig grundvandssøer, hvor der siver seks til otte grader varmt vand op til overfladen. Og det er netop derfor, at isen på søerne ikke bliver tyk nok til at kunne bære.

- Så vi har truffet den beslutning, at søerne aldrig bliver skøjtesøer. Det gælder dem alle sammen. Der skal ikke falde nogen igennem isen, fortæller John Juul Henriksen og henviser til, at hvis man vil skøjte, må man finde nogle søer, hvor isen kan bære.

Som hovedregel skal isen være mere end 13 centimeter tyk, før man bør bevæge sig ud på den, oplyser DMI.

Op til 15 meter dybe

Søerne ved Tarup-Davinde er ifølge John Juul Henriksen mellem fire og 15 meter dybe. Derfor er det store mængder vand, som et par frostnætter ikke kan køle ned.

Der har tidligere været studerende fra Syddansk Universitet ude for at måle temperaturen i søerne. På bunden er der rimelig konstant mellem seks og otte grader året rundt.

Istykkelsen måler man ikke, fordi der altså er truffet beslutning om, at søerne ikke skal bruges til skøjteløb. Det står også på skilte i området.

- Vi har placeret skilte ved alle indgange til området, men ikke ved hver sø. Vi har nok sat 50 skilte op, hvor vi advarer mod at gå på isen, fortæller John Juul Henriksen.

- Isen ser måske fin ud i kanten, men længere ud kan man gå lige igennem, siger han.

Det gjorde en 45-årig mand fra Odense i sidste uge, da han ville hente sin hund ind fra isen. Han har efterfølgende været i kunstigt koma på OUH og ifølge seneste melding fra Fyns politi 8. februar er han det stadig.

I løbet af weekenden vil nogle erfarne dykkere foretage et isdyk i Davinde Sø. Hvis man observerer dem, er der altså ikke tale om en ulykke, siger John Juul Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce