Annonce
Fyn

Livsfarlig sygdom: Det skal du vide om Chagas Sygdom

Sydamerikansk sovesyge - Chagas Sygdom - er udbredt blandt den fattige del af befolkningen i Sydamerika. Det er en parasit, der udløser sygdommen. Parasitten trives bedst i hytter med vægge af ler og husdyr som grise inde i boligen. Foto: Scanpix
Chagas Sygdom er en lumsk og livstruende sygdom. Her kan du læse om sygdommen:
Annonce

Fynboerne Signe og Mads Høi Rasmussen er ude på en meget vigtigt mission, når de under deres ophold i Bolivias højland vil arbejde for større kendskab, bedre forebyggelse og ny medicin til bekæmpelse af Chagas Sygdom.

Sygdommen dræber mange fattige i Bolivia og andre latinamerikanske lande.

1. Parasit giver sygdommen

Det er en parasit, der fører til, at mennesker får Chagas Sygdom. Parasitten bliver overført til mennesker via blodsugende tæger, der har gode kår og levemuligheder i de fattige sydamerikaneres hytter med eksempelvis vægge af ler og husdyr i samme rum som mennesker. Tægerne lever i sprækker i væggene i ler- og stråhuse. Tægerne bider helst om natten. Tægerne kan derimod ikke opholde sig i boliger med pudsede vægge. Så ordentlige boliger er en effektiv både at bryde smittekæden på.

2. Sygdommen ligger på lur

Den akutte fase af Chagas Sygdom ses stort set kun hos børn, og de fleste symptomer er milde. Der kan komme hævelse, hvor tægen har bidt. Der kan også komme udslæt, hævede lymfeknuder flere steder på kroppen, feber, hovedpine, forstørret lever og forstørret milt.

Sidenhen ligger sygdommen og lurer i kroppen. Den kroniske fase af sygdommen viser sig normalt som hjertesygdom i 30-40 års alderen. Man får alvorlige problemer med hjertet og blodpropper.

Nerverne i mavetarm-kanalen kan også blive skadet, så der opstår betydelige udvidelser af spiserøret og tyktarmen. Dette kan medføre, at man får svært ved at synke, får opkastninger og forstoppelse.

3. En udbredt og dødelig sygdom

Chagas Sygdom er både meget udbredt og tillige meget farlig.

Det anslås, at seks-syv millioner mennesker er kronisk inficeret med parasitten, og at cirka 13 procent af befolkningen i Latinamerika fortsat er i risiko for infektion.

Sygdommen dræber hvert år omkring 12.000 mennesker primært på grund af hjerteproblemer. Men også tarmproblemer koster menneskeliv. Det kan være svært at gennemskue den reelle dødelighed, da det kræver, at man tester eller har testet de personer, der er døde

I mange lande i Sydamerika er Chagas Sygdom den næstmest hyppige årsag til sygdom i hjertet efter åreforkalkning.

Man regner med, at mere end 300.000 smittede personer lever uden for de områder, hvor sygdommen normalt forekommer, hovedsageligt i USA og Europa. Sygdommen er meget sjælden i Danmark og resten af Skandinavien og findes i praksis kun blandt indvandrere fra Sydamerika.

Risikoen for smitte er ubetydelig ved kortvarige besøg i områder, hvor parasitten findes.

4. Ingen virksom medicin

Med den eksisterende medicin er det både svært og risikofyldt at behandle patienter i den kroniske fase af sygdommen.

Medicinen er ikke 100 procent effektiv, og der er risiko for alvorlige bivirkninger i blandt andet nervesystemet.

Når patienter får medicin, skal den tages i 30-60 dage med tæt kontrol af blodprøver og bivirkninger. Det kan være svært med så tæt lægelig opfølgning, når patienter er indbyggere i fattige isolerede egne.

De eksisterende medicinske præparater er udviklet i slutningen af 1960'erne. Siden har medicinalindustrien ikke udviklet ny medicin. Sandsynligvis fordi sygdommen udelukkende hærger blandt beboere i fattige egne af verden.

Sygdommen har fået navn efter den brasilianske læge Carlos Ribeiro Chagas, der opdagede og beskrev sygdommen i 1909.

Kilde: Sundhed.dk samt Signe og Mads Høi Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Odense-cheftræner i spidsen for Japan til OL

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce