Annonce
Odense

Livsfarlig strøm: Letbanen advarer naboer om stiger og vandslanger

Gennem dele af Odense kommer letbanetogene til at køre tæt på private boliger, og letbaneselskabet forsøger derfor at udbrede kendskabet til sikkerhedsreglerne, når man færdes nær kørestrømsledningerne. Det sker blandt andet på to webinarer, som alle kan deltage i - henholdsvis onsdag 19. maj og onsdag 26. maj.
Selvom ledningerne til Odenses letbanetog hænger i fem meters højde, kan man komme livsfarligt tæt på kørestrømmen - derfor er alle naboer inviteret til webinar om sikkerheden langs letbanen.

Odense: Der er allerede tændt for strømmen i en del af ledningerne over den cirka 14,5 kilometer lange letbane i Odense, og frem mod efteråret bliver der tændt på hele strækningen. Det betyder, at naboer og for eksempel vinduespudsere og håndværkere skal lære at færdes sikkert tæt på kørestrømmen.

Flere gange i foråret har køretøjer været for tæt på ledningerne, og det vidner ifølge letbanens sikkerheds- og miljøchef Thomas Berget om, at det er nødvendigt at få spredt budskabet om, at man ikke længere kan gøre, som man plejer, uanset hvor rutinepræget ens opgave er, når man arbejder eller bor tæt på letbanesporet.

- Vi har haft tre hændelser, hvoraf to var påkørsler af køreledningsanlægget. Ved de to første hændelser var der ikke strøm på anlægget. Den tredje hændelse skete, mens der var strøm på anlægget. Der var ikke nogen fysisk kontakt, men man var meget tæt på, siger Thomas Berget.

Annonce

- Der var noget erhverv ved siden af køreledningsanlægget, som skulle lave noget af deres normale drift og vedligehold. Man skulle bruge noget udstyr, og da man så drejede med en lift, kom den faktisk ind under køreledningen, uden at ramme den, men den havnede inde i sporet. Det vil sige, at hvis man havde løftet armen, kunne den have været i kontakt med køreledningen. Og det er selvfølgelig meget alvorligt, siger Thomas Berget, som understreger, at der ikke er sket nogen ulykker med personskade.


For at have en sikker zone taler vi om, at der skal være fire meter fra nærmeste skinne som hovedregel. Hvis man har en opgave, som er tættere på end det, skal vi have mulighed for at vurdere, om der er en risiko.

Thomas Berget, sikkerheds- og miljøchef, Odense Letbane


Du kan ikke se strømmen

Det er ikke farligt at gå, cykle eller køre langs letbanen, når man følger færdselsloven, men arbejder man tæt på ledningerne, for eksempel på en stige, skal man sikre sig, at stigen ikke kan komme for tæt på strømmen, hvis den vælter.

Sikkerhedsafstanden til ledningerne og strømaftageren på letbanetogene er halvanden meter, men hvis man eksempelvis bruger en vandslange til vinduespudsning, er sikkerhedsafstanden fire meter, og vandstrålen må aldrig rettes mod ledningerne.

Man skal også være opmærksom, hvis der fældes træer eller stilles stilladser op nær letbanen, og så må man slet ikke bruge apparater, der bruger strøm fra elnettet, inden for fem meters afstand af kørestrømsledningerne.

- Det, der er en særlig risiko lige nu, er, at man kan ikke se, at der er spænding på. Vi tænder snart strømmen fra Ikea til Palnatokesvej, og sidenhen fra Palnatokesvej til Tarup. Så kører vi test, og i en periode vil vi teste selve strømsystemet, inden der kommer til at køre tog. Og så kommer der til at køre et testtog en gang imellem, siger Thomas Berget.

Når der er strøm i køreledningerne, er det 750 volt jævnstrøm og med høj strømstyrke.

- Det kræver en del strøm at drive et tog, som vejer omkring 30 ton, men strømstyrken afhænger af, hvor mange tog der kører; jo flere tog, jo mere strøm, forklarer sikkerhedschefen.

- Anlægget er sat til at koble ud, hvis der er mere strøm end et vist antal ampere. Det bryder ved 2000 ampere, og så meget strøm er der ikke i anlægget normalt. Men vi skal undgå den kontakt, og vi skal undgå, at der er noget, der stikker ind i den frirumsprofil, som vi skal have, for at drive togene. Selvfølgelig kan chaufføren se, hvis der er noget, men man skal også kunne nå at bremse, understreger Thomas Berget.

Annonce

Sikkerhedszonen

- For at have en sikker zone taler vi om, at der skal være fire meter fra nærmeste skinne som hovedregel. Hvis man har en opgave, som er tættere på end det, skal vi have mulighed for at vurdere, om der er en risiko. Det samme gælder, hvis man skal arbejde med noget i højden - for eksempel pudse sine vinduer eller lave vedligehold, som indebærer en lift, et stillads eller lange stiger, hvor der er risiko for, at noget kan vælte og røre ledningen eller vælte ind i sporet, siger Thomas Berget.

- Er der steder, hvor man er for tæt på, hvis man for eksempel skal pudse vinduer?

- Der er nogle områder i Thomas B. Thriges Gade, hvor vi er meget tæt på - der er et par meter fra facaden ud til køreledningen. Det vil sige, at der er en sikker afstand. Selve køreledningens ophæng er der ikke nogen risiko ved, for de er ikke spændingsførende. Men vi er tæt på, og har man en meget lang vinduespudserstang af metal, og den får overbalance, så er der i særdeleshed en risiko.

- Hvad skal man så gøre der, hvis man skal pudse vinduer?

- Det kan jeg ikke svare dig præcist på, men der vil i driftssituationen skulle laves en aftale og en vurdering af Keolis, som er vores operatør, for, hvordan man gør. Der vil være en systematik i det.

- Hvad skal man gøre, hvis man skal have en flyttebil tæt på køreledningerne eller stille et stillads op i nærheden af letbanesporet?

- Så kontakter man os, og så finder vi ud af, om der er en risiko. Og hvis der er, så kan der her i testfasen være nogle tidsintervaller, hvor det godt kan lade sig gøre.

Mandag fortalte letbanen på et webinar om, hvordan eksempelvis vognmænd, entreprenører, vinduespudsere og andre håndværkere skal gebærde sig, når de arbejder tæt på letbanen, og onsdag kan naboer til letbanen blive klogere, når Odense Letbane klokken 16 holder en times webinar om sikkerhedsreglerne nær letbanen. Webinaret gentages onsdag 26. maj. Præsentationerne fra webinarerne bliver optaget og kan efterfølgende ses på Odense Letbanes hjemmeside.

Letbanens strøm hænger i luften

  • Kørestrømsledningerne hænger i en gennemsnitlig højde på 5,65 meter. Der er en sikkerhedsafstand til ledningerne og strømaftagerne på togene på 1,5 meter.
  • Strømmen er allerede tændt i køreledningerne langs den sydlige del af letbanen fra Hestehaven til Ikea, og frem mod sommerferien forventes der at blive tændt for strømmen over skinnerne på strækningen fra Ikea til Palnatokesvej. På resten af letbanestrækningen bliver der efter planen tændt for kørestrømmen i løbet af juli, august og september.
  • Webinarer om sikkerhed for letbanens naboer finder sted onsdag 19. maj klokken 16-17 og onsdag 26. maj klokken 16-17. Tilmelding sker på Odenseletbane.dk/sikkerhed.
Annonce
Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Odense

Nedrevet køreledning: Ingen tog mellem Odense og Korsør

Kultur

Navnet er unikt i Danmark: Havneplads er nu opkaldt efter en dansk søhelt

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Assens For abonnenter

Slut med fitnesscenter i markant bygning: Populær privatskole har købt sukkerfabrikkens kantinebygning

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Annonce