Annonce
Sydfyn

Livreddere advarer om farlig strøm for stående vandhunde ved Christiansminde

Livredderne Cathrine Abel og Katrine Ahlman holder øje med sup'ere på Christiansminde Strand, da strømmen kan være farlig for de stående padlere. Foto: Britt Godske
Den populære vandsport Stand Up Paddle har også fået succes ved Christiansminde Strand, hvor livredderne de sidste par uger har været i flere aktioner med personer på de oppustelige boards, der kommer i karambolage med strømmen.
Annonce

Svendborg: Når det danske sommervejr viser sig fra sin halvkedelige side, som det har været tilfældet de sidste par uger, så er der andre måder at bruge vandet på.

Det har gæsterne ved Christiansminde Strand også fundet ud af. Ifølge Trygfonden er der igen i år rigtig mange, der har givet sig i kast med den populære vandsport Stand Up Paddle (SUP), hvor man står oprejst på et langt surfbræt og padler sig frem med en åre.


De reddere, der var på vagt i sidste uge, har fortalt om flere situationer, hvor de måtte gribe ind over for SUP’erne

Livredder Cathrine Abel


Det skulle efter sigende både være rigtig sjov og god træning, men mange glemmer at tænke på sikkerheden, og det har ført til flere farlige situationer.

Livredderne fra Trygfonden, Kystlivredning måtte flere gange i vandet for at hentere SUP’ere i land også på Christiansminde Strand, hvor to piger, så sent som i mandags, blev opsøgt af livredderne.

-Vi havde to piger, som var ude i går, der blev taget med strømmen. Så vi lavede noget proaktivt arbejde for at snakke med dem om, hvor smart det var at være ude på SUP, mens der var så meget strøm, fortæller livredder Cathrine Abel.

Og de er ikke de eneste, der har været i kontakt med livredderne på stranden i løbet af den forgangne uge.

-De reddere, der var på vagt i sidste uge, har fortalt om flere situationer, hvor de måtte gribe ind over for SUP’erne, siger Cathrine Abel.

I alt har Trygfonden registreret tre førstehjælpsaktioner, tre forebyggende aktioner og 110 oplysende indsatser på Christiansminde Strand, hvoraf flere altså var situationer, hvor de oppustelige boards var involverede.

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

·Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.

·Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.

·Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.

·Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Annonce

Strømmen er slem

Imens det i resten af landet er fralandsvinden, der kan føre til farlige situationer på vandet er det på stranden i Svendborg, strømmen, der volder problemer for de padlende.

-Vi er meget opmærksomme på at få snakket med sub’erne, fordi der er virkelig stærk strøm i vandet og bådende sejler her. Vi flager altid med gult for at gøre opmærksomme på strømmen, understreger livredder Cathrine Abel.

Stand Up Paddle på vandet - også kaldet SUP. Foto: Trygfonden

Ifølge Trygfonden får de oppustelige bords karakter af badedyr, når det blæser og strømmen er kraftig og derfor skal man passe på.

- Et oppustelig SUP-board agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind. Jeg tror, at de fleste ved, at det ikke er særlig smart at tage ud på en kæmpe oppustelig enhjørning i fralandsvind, men vi har oplevet, at både børn og voksne tager ud på oppustelige SUP-boards, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, der anbefaler at man tjekker forholdene og tager et kursus inden man begiver sig ud på vandet.

Kystlivredningschefens gode råd til en sjov og sikker tur med SUP

  • Tag et kursus eller få en grundig introduktion, før du tager ud for første gang.
  • Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med ud, så sørg også for, at de er habile svømmere.
  • Sørg for at have vest på og hav altid en sikkerhedsline mellem dig og boardet – også kaldet en leash.
  • Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er.
  • Tag ikke ud alene, og medbring altid en telefon i et vandtæt etui.
  • Kystlivredningschefens råd er baseret på Søsportens Sikkerhedsråds anbefalinger og på egne af erfaringer med at være på vandet i mange år.
Annonce

Danskerne er vilde med SUP

I Søsportens Sikkerhedsråd glæder man sig over den SUP-kultur, som har vundet frem i Danmark i de seneste år.

- I de seneste år har vi set, at danskerne er blevet helt vilde med SUP, og vi glæder os over danskernes lyst til at bruge vandet, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, der dog også understreger, at sikkerheden skal tages seriøst blandt andet at have vest på.

I uge 28 gennemførte livredderne fra Trygfonden i alt 5.808 indsatser, hvoraf det i tre tilfælde vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 57 almindelige førstehjælpsaktioner, 503 forebyggende aktioner og 5.245 oplysende indsatser. Disse tal inkluderer alle gæster på stranden og ikke kun SUP'ere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce