Annonce
Nordfyn

Livreddende førstehjælp: Du kan snart hjælpe med at tage pulsen på Odense Fjord

Fra Seden Strandbys lille havn i bunden af Odense Fjord til Gabet ved Enebærodde er der meget forskellige forhold. Nu skal tilstanden i hele fjorden kortlægges nøje. Foto: Michael Bager
Som en del af Odense Fjord-samarbejdet skal der i den kommende tid plantes ålegræs i en række testområder i fjorden. Samtidig er man i gang med at finde finansiering af 20 nye målestationer som skal være med til at udpege fjordens problemområder.

Nordfyn: Man kalder det citizen science, når private frivillige arbejder sammen med professionelle forskere. Et af de store synlige projekter har været, da Statens Naturhistoriske Museum for nogle år siden udstyrede et større antal private biler over hele landet med net til at fange insekter.

Nu overvejer SDU at inddrage private borgere omkring Odense Fjord, når man sætter gang i et projekt, der skal stille 20 nye målestationer op i Odense Fjord.

Det fortæller professor Erik Kristensen fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Annonce

- Det datagrundlag vi har fra Odense Fjord er himmelråbende dårligt, så i første omgang er det vigtigt, at vi får noget analysemateriale at arbejde med. Derfor sætter vi her fra slutningen af maj eller starten af juni gang i ti mindre testudplantninger af ålegræs fra det inderste til det yderste af fjorden. Det gør vi for at finde ud af, hvordan betingelserne er for at sætte ind de forskellige steder. Hvis der nu er områder, hvor ålegræsset efterfølgende går frem, fortæller Erik Kristensen.

Det datagrundlag vi har fra Odense Fjord er himmelråbende dårligt, så i første omgang er det vigtigt, at vi får noget analysemateriale at arbejde med. Derfor sætter vi her fra slutningen af maj eller starten af juni gang i ti mindre testudplantninger af ålegræs fra det inderste til det yderste af fjorden.

Professor Erik Kristensen

Kun to målestationer i dag

Samtidig findes der i dag kun to statslige målestationer i Odense Fjord, hvor den ene står direkte ud for Odense Havn, men antallet skal mangedobles for at kunne give den fornødne viden.

Målestationerne skal blandt andet holde øje med temperatur, lys, ilt og saltindhold, og det er i den forbindelse, forskerne vil bede om hjælp i den kommende tid.

Målestationerne skal følge fjordens helbred igennem årstiderne og hvordan blandt andet fosfat og nitrat udvikler sig og påvirker algevæksten.

- Ved at placere så mange målestationer kan vi se præcis, hvordan for eksempel landbrugets næringsstoffer vaskes ud eller hvordan et skybrud påvirker de kommunale rensningsanlæg, der måske flyder over og slår en bøvs ud i fjorden. På den måde kan målestationerne give os en idé om, hvor vi kan starte og få nogle gevinster uden det behøver at være så ressourcekrævende, siger Erik Kristensen.

En af de lavthængende frugter mener han findes ved Egensedybet ud for den nordfynske del af fjorden, hvor man med forholdsvis små midler kan ændre afvandingen af landbrugsjord og udledningen fra et rensningsanlæg fra Hasmark.

Odense Kommune betaler to millioner kroner til blandt andet udplantningen af ålegræs, og man er i gang med at søge forskellige fonde om hjælp til de mange målestationer.
Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce