Annonce
Erhverv

Alle sagde, at det ikke kunne lade sig gøre: Nu hitter Verena og Michael med hånddyrkede hvidløg

Under de hvide duge er sæsonens nye danske kartofler på vej. Ud over grøntsager dyrker Michael Junge også flere slags korn. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På Skovløkke Frilandsgrønt på Fyn har Verena og Michael Junge succes med hånddyrkede hvidløg, som flere gourmetrestauranter har taget til sig. Og da Michelin-restauranten Kadeau skulle stå for banketten på Heartland Festival, var de friske forårshvidløg på menuen.

I sirlige rækker er de grønne skud så småt begyndt at spire. Michael Junge fjerner lidt af jorden fra en af de spæde planter. Med en lille lommekniv lirker han den op af jorden og fører den op til næsen. Den dufter af hvidløg.

Michael Junge brækker feddet, som er blevet sat få uger forinden, og fremviser det nye løg. Rodnettet strutter af sundhed.

- Vi starter med at tage dem som forårsløg. De smager og dufter af hvidløg, men ligner forårsløg, men der er stort set ingen syre i dem. Lige en gang bacon rundtom og så en tur på grillen. Det smager fantastisk, siger han og fører endnu en gang det unge løg op til næsen.

Annonce

- Vi har haft gæster, som på ingen måde kan lide hvidløg, og de har slet ikke kunnet få nok, tilføjer Verena Junge.

Parret driver Skovløkke Frilandsgrønt ved Marslev på Fyn, og det med at dyrke hvidløg er faktisk Verenas idé:

- Vi begyndte med at have 250 meter hvidløg. Bare for sjov. Alle sagde, at det ikke kunne lade sig gøre, at vi aldrig ville få dem solgt. Men det gjorde vi. Året efter satte vi 10 rækker. De gik også som varmt brød, og i år har vi en hel hektar. Der er ikke mange herhjemme, der har en hektar med hvidløg.

På banketmenuen

De friske, unge hvidløg får ikke kun mundvandet til at løbe hos Michael og Verena Junges gæster. Lokale gourmetrestauranter, som Rudolf Mathis og Hesselet, har længe haft et godt øje til de fynske hvidløg, som også er nået til hovedstaden.

Hvidløg er gået hen og blevet en stor succes for Verena og Michael Junge, som driver Skovløkke Frilandsgrønt. Arbejdsopgaverne er skarpt opdelte: Michael står for landbruget, Verena står for salg og marketing. Foto. Birgitte Carol Heiberg

- Jeg er kørt til København med rigtig mange hvidløg, og mange er ved at få øjnene op for det her danske produkt, som er noget helt andet end hvidløg fra Kina og Frankrig, siger Verena Junge.

Og for to år siden, da den bornholmske Michelin-restaurant Kadeau skulle stå for banketten på Heartland Festival, var parrets hvidløg også på menuen.

- De havde fået det benspænd at skulle bruge lokale, fynske råvarer til deres menu og tog kontakt til os. De kom ud for at se, hvad vi går og laver, og det endte med, at de både brugte vores hvidløg og ærter, fortæller Michael Junge.

Hvidløgets mange egenskaber

Hvidløg er en løgplante og indgår som en del af en varieret kost med grøntsager.

Indholdsstofferne i hvidløg spænder bredt over mange vitaminer og mineraler.

En række studier viser en positiv effekt af hvidløg i både fermenteret og pulveriseret form på især blodtryk og total-kolesterol. Størstedelen er studierne er lavet på raske, og meget få studier har undersøgt hvidløgs virkning på hjerte-kar-patienter, der findes derfor ikke dokumentation nok til at kunne anbefale hvidløgstilskud til hjerte-kar-patienter.

Hvidløg kan være bakteriedræbende og dermed antiinflammatorisk - og kan derved mindske dannelsen af plak i arterierne.

Hvidløg kan udvide karrene og dermed være med til, at sænke blodtrykket

Hvidløg kan nedsætte produktionen af kolesterol og dermed sænke total-kolesterolet.

Hvidløg kan kan sænke LDL-kolesterol i blodet.

Hvidløg kan hæve HDL-kolesterol i blodet og sænke triglycerider i blodet.

Hvidløg kan virke blodfortyndende (antikoagulerende).

- Vi var selv med til at spise på festivalen. Det var vildt sjovt at se, hvordan de havde brugt vores råvarer, og det smagte helt fantastisk, tilføjer Verena Junge, der selv går meget op i madlavning:

- Jeg elsker at lave mad. Derfor går jeg også op i, at de produkter, vi laver, er af den bedste kvalitet. Vi sprøjter for eksempel så lidt som muligt og slet ikke under væksten, fordi vi gerne vil have, at man kan bruge hele hvidløget. Den grønne top fungerer fuldstændig fantastisk i hvidløgssmør. Den giver ikke kun en mildere smag, den giver også smørret en flot, grøn farve.

Efterhånden som hvidløget vokser sig større, smider det fedet, som det er skabt af. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Først med kartoflerne

De populære hvidløg er dog først blevet en del af Skovløkke Frilandsgrønts varesortiment de seneste år. Det hele begyndte med kartofler.

Verena Junge er opvokset på gården i Marslev, og i 2014 overtog hun og Michael landbruget. Det vil sige, Michael står for landbruget. Verena, som egentlig er uddannet ergoterapeut, er ansat til at stå for salg og marketing.

- På det tidspunkt havde vi tre små børn, så det gav mest mening, at jeg blev ansat herhjemme, siger hun.

- Vi har en ret løs jord, og min svigerfar lavede tidligere nye kartofler til en lille vejbod længere oppe ad vejen, indskyder Michael Junge og forsætter:

- Det gjorde vi også de første to år, da vi lige havde overtaget gården. Men så kiggede vi på hinanden og sagde, at hvis vi kunne producere til en andens vejbod, kunne vi vel lige så godt sælge dem selv. Det viste sig, at det kunne vi sagtens.

To gange er Michael og Verena Junge kommet først med de nye danske kartofler. Det er dog ikke kun kiloprisen på over 100 kroner, der gør, at man gerne vil være de første.

- Det er, ligesom når man kører racerløb. Man vil gerne være den første over målstregen. Der går konkurrence i det, og så giver det jo omtale i pressen, siger Michael Junge og smiler bredt.

Annonce

Sæsonens grøntsager

Succesen med de nye kartofler gav Michael og Verena mod på at kaste sig over andre afgrøder. For som Verena Junge udtrykker det:

- Hvis man kan lave landets første danske kartofler og sælge dem alle sammen på 19 dage, og det gjorde vi det første år, hvor vi ryddede små tre hektar, så kunne vi også lave andre ting.


Det er sådan, vi skiller os ud. Vi skal ikke være så store, at vi skal sælge otte hektar hvidløg for at få smør på brødet. Vi skal fokusere på den gode kvalitet og fortælling, og heldigvis vil de restauranter, vi leverer til, gerne betale lidt ekstra for at få en ordentlig kvalitet. De bliver i hvert fald ved med at komme igen.

Verena Junge


Ud over de tidlige kartofler og hvidløg har parret tre hektar med rabarber, som blandt andet bliver brugt af Andersen Winery på Mols til at lave frugtvinen Elmsfeuer, der vandt kategorien ”Bedste Mousserende Frugtvin” ved Dansk Vinskue 2019. Der er fem hektar ærter, som også blev brugt i banketmenuen. Endelig er der fem hektar porrer, fem hektar sene kartofler og et par hektar med lidt forskelligt.

- Sæsonen begynder med rabarber. Sidste år kom de allerede i slutningen af marts. I år bliver det nok først midt i april på grund af frosten. Så kommer de tidlige kartofler og hvidløg. Herefter kommer det hele i en lind strøm - asparges, ærter, jordbær, og så slutter vi af med kål, porrer og de sene kartofler, fortæller Michael Junge.

Man kan stadig købe alliance-kartofler i Skovløkke Frilandsgrønts to boder. De nye danske kartofler regner Michael Junge med er klar i begyndelsen af maj. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi kører helt klassisk med to kartoffelsorter. Den tidlige sort er solist, og den sene er alliance, som er lidt aflang, gul og fast. Den ligner lidt en aspargeskartoffel og smager fantastisk. Det er en gammel sort, som er lidt mere besværlig. Den kan godt være lidt hysterisk, men passer man den ordentligt, får den vandet på de rigtige tidspunkter og sætter dem i den rigtige jord, bliver det godt, tilføjer Verena Junge.

Annonce

Alt i hånden

Om det er hvidløg eller rabarber, bliver det hele plantet, høstet og sorteret i hånden. Det er en tidskrævende proces, og derfor er det vigtigt med forberedelse.

- Det kræver planlægning, når man har tre hektar rabarber og tre hektar tidlige kartofler, som skal op stort set samtidig. Rabarberne trækker vi op om morgenen, og når vi så er færdige der, rykker vi over og planter porrer. Så der er nok at lave. Der er ikke tid til ret meget andet, siger Michael Junge.

- Det tager lang tid at lave et ton kartofler, når man hiver dem op og sorterer dem med hænderne. Det kunne måske være dejligt at lave mere, men så skal man over i at skulle bruge maskiner, og det er vi ikke interesseret i, lyder det fra Verena Junge, der mener, det giver en anden kvalitet, når man høster med hænderne.

Verena Junge er opvokset på gården i Marslev, hvor de altid har haft herefordkvæg. Som noget nyt kan man snart købe kødet i gårdens bod. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ikke at hun mener, at man kan smage forskel på, om en kartoffel er taget op med hånden eller med en maskine, men Skovløkke-kartofler smager anderledes, mener hun:

- Jeg kan ikke sige, hvad det er, men der er andre heromkring, som også dyrker kartofler, og vi får mange tilbagemeldinger på, at vores har en anden smag, selv om det er samme sort. Måske er det jorden. Man skal ikke undervurdere de ioner og mineraler, der er i jorden. Men det bliver også bare en bedre kvalitet, når man har hænderne nede i det.

- Det er sådan, vi skiller os ud. Vi skal ikke være så store, at vi skal sælge otte hektar hvidløg for at få smør på brødet. Vi skal fokusere på den gode kvalitet og fortælling, og heldigvis vil de restauranter, vi leverer til, gerne betale lidt ekstra for at få en ordentlig kvalitet. De bliver i hvert fald ved med at komme igen. Vi har restauranter, der kommer helt fra Ribe for at købe vores kartofler, siger Verena Junge.

Annonce

Ud til forbrugerne

Det er dog ikke kun restauranterne, der er glade for Verenas og Michaels grøntsager. Flere supermarkeder har også Skovløkke Frilandsgrønt på hylderne.

- Vi sælger blandt andet til Meny på Mågebakken i Odense. De er også dygtige til at sætte fokus på de lokale råvarer. Det sælger, at kunderne ved, hvilken gård produkterne kommer fra, så når vi for eksempel sælger vores produkter til Brugsen i Marstal, sender vi også materiale med om, hvordan varerne er blevet dyrket, og hvordan vi passer på vores afgrøder.

Verena og Michael Junge har selv en bod på matriklen, hvor man kan købe deres varer. I år har de som noget nyt åbnet en bemandet bod i Dræby ved Munkebo i samarbejde med Maigaard & Belling Naturpleje.

- Deres kød kommer fra kvæg, som er en del af naturoprettelse på fredede afgræsningsarealer, og de ville gerne have en grøntsagsproducent, som matcher deres produkt og fortælling, siger Verena Junge.

- Vi vil begge gerne satse lokalt, og har man kød, grøntsager og kartofler samlet, kan man jo købe det meste ind til middagen ét sted, siger Michael Junge og understreger, at det stadig er til fornuftige priser.

- Det skal jo være sådan, at alle kan være med, siger han.

Annonce

Under udvikling

Egentlig skulle 2021 have været et år uden nye udviklingsprojekter, men når Verena kører rundt i landet for at besøge kunder, kan hun ikke lade være med at få nye idéer.

- Det er mig, der får de der små, tossede idéer, som de andre producenter ikke gider røre ved. Jeg kan lide at nørde og finde nogle sjove ting, som man kan præsentere for danskerne. På et tidspunkt tænkte jeg, om ikke vi kunne dyrke ramsløg. Det viste sig at være ikke helt så ligetil, men det var ad den vej jeg fik idéen til at dyrke hvidløg, siger hun.

Et andet nyt tiltag bliver, at parret vil begynde at sælge kød i deres egen bod.

- Lige siden jeg var barn, har vi haft herefordkvæg gående herude. Og jeg kan godt lide tanken, om den her cirkulære proces med, at kvæget går og spiser alt vores grøntsagsaffald, Efter et år eller halvandet bliver de slagtet, og så kan kødet blive solgt henne i boden sammen med vores grøntsager, siger Verena, der har mange flere idéer, men det er ikke altid så lige til at føre dem ud livet.

Verena og Michael Junge har to hunde og et utal af katte. Til gengæld har de ingen skadedyr. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vi er stadig i en udviklingsproces. Jeg kunne for eksempel godt tænke mig, at vi dyrkede sådan noget som broccoliskud. Dem man kan købe i butikkerne. I dag kommer de fra Spanien, og bliver solgt til en pris, vi ikke kan konkurrere med her, fordi der altså er menneskehænder involveret i det hele, og det betyder, at vi ikke kan gøre det til samme pris som i Spanien, hvor de altså har nogle andre vilkår at arbejde under, siger hun og slutter:

Strategien er at finde nogle nicher, hvor der ikke er så mange om buddet. Vi skal ikke gå på kompromis med kvaliteten, men have is i maven og bevare troen på, at man kan få lidt ekstra netop på grund af kvaliteten.

Skovløkke Frilandsgrønt sprøjter ikke under væksten, så man kan bruge hele hvidløget fra rod til spire. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Som noget nyt kan man fra i år også købe Skovløkke Frilandsgrønt i en bemandet gårdbutik i Dræby, der også sælger kød fra Maigaard & Belling Naturpleje. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce