Annonce
Hus og have

Livet på første række

Tegning: Gert Ejton

Kender I den slags naboer, der ved alt om, hvad der foregår i kvarteret?

Sådan én er jeg blevet.

Vi bor på første række - lige ud til et fortov, en vej og tilmed en parkeringsplads, hvor alle naboer og gæster parkerer deres bil. Det betyder, at der kan være en del trafik på sådan en helt almindelig dag.

Ikke trafik af den farlige slags, hvor biler suser af sted. Det er nærmere en langsom slags trafik. Folk, der følger deres børn i skole, til børnehave eller cykler på arbejde. Folk, der tager ud at handle, til træning eller lufter deres hund. Helt almindelige mennesker.

Men så er der også alle de andre. De skæve eksistenser.

Der er for eksempel manden, der altid cykler forbi for at købe guldøl i kiosken. Han køber altid kun to dåser, som han cykler hjem med igen. Til gengæld cykler han forbi klokken 10, 12, 14, 16 og 18.

Der er også damen med klapvognen. Ikke til sine børn, men til sine to små hunde.

Moren, der går og går og går hver eneste aften klokken 19 i hurtigt tempo.

Og den unge pige, der nogle dage er klædt i fuld skolepige-dress i bedste Britney Spears-stil med lårkort skørt, knaldrøde negle og læber. Andre dage er hun fuldstændig ugenkendelig i helt almindeligt tøj.

De er alle en fast del af hverdagen foran mit vindue.

Problemet er, at hvis man, som jeg, har været på barsel i et år og er hjemme hver eneste dag, begynder man for alvor at lægge mærke til alt, hvad der rører sig. Man ser en sammenhæng og rytme i, hvornår folk kommer og går. Langsomt begynder man også at digte sine egne små fortællinger om, hvem de er hver især.

Det kan lyde skørt, men jeg har opdaget, at jeg ikke er ene om det. Min mand gør det også.

Når folk kommer på besøg, synes de i første omgang, at det er lidt skørt, at jeg ved så meget om dem, der går forbi. Men der går ikke lang tid, før de bliver lige så optaget af livet udenfor. De store kvadratiske vinduer er som en skærm, der viser reality-tv. De suger dig ind.

For nylig var vi på besøg hos vores naboer. Vores vinduer ligger lige op og ned ad hinanden - så tæt, at man næsten kan se, hvad der er i køleskabet på den anden side.

Vi vinker altid lige, når vi får øje på hinanden. Heldigvis har vi rigtig gode naboer. Dog har jeg opdaget, at de lægger lige så meget mærke til den langsomme og finurlige trafik udenfor som os.

De digter også små fortællinger om de forbipasserende - og om os, der bor lige ovre på den anden side.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce