Annonce
Sport

Livet, fællesskabet og Klods Hans vandt: Landsholdet er igen blevet allemandseje og fædrelandskærlighed

EM-eventyret sluttede på Wembley efter nederlaget til England på 1-2. Foto: Morten Stricker
Onsdag aften sluttede eventyret for de danske fodbolddrenge. Det eventyr, som udenlandske medier har fortalt vidt og bredt om, og som ikke kunne være skrevet bedre af vores alle sammens H.C. Andersen. Men vi har alligevel vundet - i hvert fald i livet og fællesskabet. Fodbolden bragte os sammen, og det må vi takke landsholdsdrengene for.

Fællesskab: Der er et yndigt land. Også selvom englænderne blev dem, der i weekenden skal spille finalekamp mod Italien.

Selvom ærgrelsen kan fylde meget på vegne af det danske herrefodboldlandshold og os selv, må vi ikke lade den overtage den glæde, mange af os har følt i det seneste uger, hvor mændene på græsset har kæmpet sig videre fra kamp til kamp. Sådan lyder budskabet i medier og fra kendte og mindre kendte danskere dagen derpå.

Udenlandske medier har fortalt om det danske eventyr, der ikke kunne være skrevet bedre af selveste H.C. Andersen - og måske har de ret.

Annonce

Avisen Danmark giver dig her reaktioner fra en professor, en forsker og en sportsredaktør, der hver især giver dig deres syn på den danske fodboldsucces og det fællesskab, den har skabt i den spæde sommer 2021.

Lyt også til Podcasten Danmark og hør mere om den opbakning, landsholdet har fået undervejs:

Det er det vildeste, jeg har oplevet. Sådan siger sportsredaktør med 25 års erfaring om den opbakning, som landholdsholdet har fået fra danskerne under EM. Hør ham her i Podcasten Danmark:

 

1 Professoren: Klods Hans vandt prinsessen

Johs. Nørregaard Frandsen, professor emeritus på Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Foto: Lasse Hansen/Ritzau Scanpix

Historien om det danske herrefodboldlandsholds EM-slutrunde i 2021 kan uden problemer sammenlignes med eventyret om Klods Hans. Det mener Johs. Nørregaard Frandsen, der er professor emeritus på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet.

Danmark var landet, som de færreste forventede kunne komme i en semifinale - og særligt uden holdets stjernespiller i nummer 10. Alligevel gjorde de danske drenge, hvad der skulle til.

- Det er overraskende. Det er Klods Hans, der pludselig kommer på sin ged og vinder prinsessen og det halve kongerige, siger han.

Netop den fortælling om de små, som ingen rigtig regner med, men som alligevel klarer sig glimrende - en historie, som mange danskere godt kan lide - har været med til at styrke danskernes fællesskabsfølelse under det snart overståede europamesterskab.

Andre dele har dog også haft betydning for størrelsen på den fest, mange har oplevet i gaderne under det rød-hvide landsholds kampe de seneste uger.

- Det er jo en fortælling, der bygges op, og som starter med, at der er corona, det er noget skidt, og vi kan ikke komme til fodbold. Så bygger det langsomt op, og det danske hold, der skulle slå finnerne, og så sker det ulykkelige, at vores stjernespiller falder om. Der opstår en ny fortælling om heltene, der nærmest kunne redde liv. Derefter taber de en dramatisk kamp til gruppefavoritten Belgien. Det er en historie, hvor alle følelser er i spil, ligefrem liv og død er på spil. Det er en kraftig fortælling, der afløser den anden fortælling om, at coronaen var ved at slippe os lidt. Derfor kommer den også på det rigtige tidspunkt, siger han.

Noget af det vigtigste, som turneringen har givet os danskere, er dels bevidstheden om, at der er noget, der er større og vigtigere end at vinde i en sport og dels, at vi har fået lejlighed til at samles om noget som nation.

Et fællesskab klædt i rød-hvide farver på rygge af mennesker og hængende fra altaner. Et fællesskab, der på lang afstand kunne genkendes til lyden fra en højtaler, der spillede "Re-sepp-ten". Et fællesskab om noget, vi alle kunne være stolte af. Ikke kun spillet på banen, men altså også de særdeles menneskelige og omsorgsfulde mænd og kammerater, der løb rundt på banen og repræsenterede vores land.

- Det er en sejrshistorie og en kolossal fællesskabshistorie. Vi fik lagt afstand til alle de forhindringer, der var for at danne fællesskab, siger Johs. Nørregaard Frandsen.

Ifølge professoren er den fællesskabsfølelse, som de seneste uger har tændt i mange af os, noget, man kan bygge videre på. Den behøver på ingen måde at slutte her.

2 Forskeren: Følelserne gav os noget stort

Kenneth Holm Cortsen, forsker i sportsøkonomi og -branding ved Professionshøjskolen UCN. Pressefoto

Åbenhed og følelser har sat spillerne i øjenhøjde med danskerne, og det har været med til at skabe den store opbakning til holdet, siger Kenneth Holm Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi og -branding ved Professionshøjskolen UCN, til Ritzau.

- De er kommet i øjenhøjde med befolkningen, fordi de har turdet vise følelser. De har virket tilnærmelige i stedet for utilnærmelige. Og det har smittet af på danskerne, siger han.

Selv om landsholdet ikke nåede helt til tops, vil det dog være en slutrunde, der går over i historiebøgerne.

- Fodbold er verdens mest populære idrætsgren, så når det går godt, har den en evne til at samle befolkningen. Men det er noget helt særligt, der er sket i år med alle de bemærkelsesværdige faktorer, der har været på spil med corona, hjemmebane i Parken, situationen med Christian Eriksen og håndteringen af det. Og så godt spil. Det er fedt, at de unge har fået mulighed for at opleve det, der for os, der kan huske det, kan synes virke som en fjern tid i 80'erne og 90'erne, siger Kenneth Holm Cortsen til Ritzau.

3 Sportsredaktøren: Tak for det, I har givet os

Leif Rasmussen, sportsredaktør på Fyens Stiftstidende. Arkivfoto: Kim Rune Jessen

Sportsredaktør på Fyens Stiftstidende Leif Rasmussen har fulgt landsholdet gennem turneringen og overværede også nederlaget på Wembley onsdag aften. For ham har det været stort at se, hvor langt det unge hold nåede - stik imod alle odds.

Selv havde han på forhånd tænkt, at det var flot, hvis de danske drenge kunne nå til kvartfinalerne.

Han kalder det en af de største danske sportspræstationer i mange, mange år.

- Landsholdet har haft en periode, hvor de ikke var så folkelige og så sexede at se på. Selvom den tidligere landsholdstræner Åge Hareide har bygget et fantastisk fundament op siden 2016, så er det her lige et niveau mere, fordi vi har blandet os med de allerbedste i Europa, siger han.

- Jeg vidste godt, at de ville komme til at spille på en måde, som ville begejstre folk, men den har lige fået en tand mere, end vi havde regnet med.

Men det er ikke kun spillet på banen, der har imponeret og bragt fodboldglæden tilbage til danskerne.

- Det, der skete med Christian Eriksen, det har jo vist hvilket format, de her spillere har. Man har hele tiden vidst, at de havde det i sig, at de kæmpede for sidemanden, men pludselig blev det tydeligt for alt og alle. Det er sådan nogle dyder, vi godt kan lide i Danmark, at man viser sit menneskelige ansigt, selvom det er en topsport, hvor der er meget kynisme, siger Leif Rasmussen.

Derfor er han enig med både professor Johs. Nørregaard Frandsen og forsker Kenneth Holm Cortsen i, at både spillernes og landsholdstræner Kasper Hjulmands håndtering af den tragiske hændelse i høj grad også haft betydning for, hvordan danskerne har heppet og jublet for holdet denne gang.

- Jeg tror, det starter, da Kasper Hjulmand siger, at holdet aldrig skulle være gået på banen igen. Der erkender han, at noget er vigtigere end fodbold. Det, tror jeg, rørte rigtig mange danskere. Det blev startskuddet til det sammenhold, som indbefattede alle - også dem, der ikke var så interesserede i fodbold. Det er almenmenneskelige følelser, at man ikke selv er klar over, at man er i chok.

Men coronanedlukninger og nylig genåbning har også spillet en ikke ubetydelig rolle i, hvor stor glæde fodbolden skabte.

- Når man begejstrer en befolkning efter næsten halvandet år med corona, så bliver det selvforstærkende. Det, tror jeg virkelig, har haft stor betydning - at vi nu endelig havde noget, vi kunne glæde os over og stå sammen om, siger han.

Over alt andet skal der derfor lyde et tak til det danske landshold for alt det, de har gjort for Danmark og den glæde, de har givet danskerne.

- Jeg vil bare sige tak. De har fået landsholdsfodbolden tilbage på kortet med den måde, de har ageret og spillet på. Tak, slutter sportsredaktøren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Navne

Rynkeby Foods henter erfaren salgsdirektør

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Annonce