Annonce
Danmark

Livet er langt, lykken er at få Kim tilbage på scenen

Nyborg-skuespiller og teatermand Arne Lundemann har kendt Larsen i årevis - og stået på scenen med ham på Odense Teater blandt andet. Torsdag gik han forgæves, da han kiggede forbi for at hilse på sin gamle kammerat. Foto: JHC

Fans fra hele Norden, den samlede danske verdenspresse og gamle venner strømmede til Nyborg, da Kongen, Chefen eller blot Kim Larsen og Kjukken vendte tilbage til scenen efter et halvt års ufrivillig pause på grund af sygdom.

Comeback: - Vi kan først spørge Kim klokken 17.30, når de er færdige med lydprøven?

Medhjælperen fra den lokale gymnastik- og idrætsforening NGIF's koncertudvalg kigger ud gennem hegnet, der er sat op foran stien til Den Grønne i Nyborg. Inde på pladsen er Kim Larsen og Kjukken nået til "This Is My Life" i lydprøven. De har været i Nyborg mange gange før, men i dag er helt speciel, for det er første gang, de går på scenen igen efter at Larsen måtte melde forfald i starten af året på grund af prostatakræft.

De første fans er allerede på plads i den bagende sol ud til voldgraven omkring det nærliggende Nyborg Slot. De færreste lægger mærke til den aldrende mand, der er i dialog om at få adgang til pladsen før tid.

Arne Lundemann læner sig op ad hegnet og kigger næsten bedende på vagten med et glimt i øjet. Lundemann står ikke på gæstelisten, men det er jo hans gamle kammerat, der skal spille om lidt. 71-årige Lundemann, eller Lunde, som Larsen kalder sin ven fra Nyborg, har skabt sig en imponerende teater og revy-karriere både på scenen og i tv. Dirch Passer, Jørgen Ryg og Kai Løvring er blandt de mange, han har delt scene med - og så har han optrådt for The Beatles.

Og altså også Kim Larsen.

- Vi spillede sammen på Rejsekammeraten på Odense Teater, og jeg tror faktisk, jeg er den eneste mand, der har delt seng med Larsen - i forestillingen, griner han og accepterer afslaget.

Koncerten er forlængst udsolgt og verdenspressen er på vej.

Lundemann har jo også hørt Larsen og Kjukken før, fortæller han.

- Kim ringede selv, da jeg fyldte 50 år, for at spørge om ham og Kjukken måtte spille til min fest. Jeg svarede, at det måtte jeg lige tænke over, griner Nyborgs største kendis.

Selvfølgelig blev det et ja - og Larsen og den daværende udgave af Kjukken lagde musik til festen på Hotel Nyborg Strand, men i dag det bliver ikke til et gensyn med hans gamle rejsekammerat.

Annonce
Kim Larsen vendte tilbage til scenen, da han torsdag aften indledte sin sommertour i Nyborg. Foto: Michael Nørgaard

200 plus koncerter

Imens er der opbrud i den voksende gruppe af fans, der er kommet i god tid for at sikre sig de faste pladser ved barrieren foran scenen. Lydprøven er slut, og selv om der er længe til, de bliver lukket ind, så stiller gruppen på seks-syv fans sig helt op til indgangen.

- Jeg så min første koncert i 1989, da jeg var syv år gammel, siger Anja fra Esbjerg, som har taget turen til Østfyn med veninden Pernille. Det er ikke første gang, de er på tur for at se Kim Larsen.

Plus 200, lyder svaret på hvor mange gange, hun har set Kim Melius Flyvholm Larsen siden den allerførste gang.

- Vi skal bare være her i dag, Kim er et afbræk i en sur hverdag, siger Jette fra Aarhus, som står ved siden af. Hun var også i byen med veninden Vivi fra Vejle, da Kim spillede på Den Grønne i 2016.

På et par af de forrige turneer så de stort set alle koncerterne. Næsten da.

- Vi har set ham i hele Jylland, på Bornholm og i Sverige og Norge, men aldrig på Sjælland - broen er for dyr, griner Vivi.

De frivillige i orange t-shirts stimler sammen på den anden side af hegnet, der er ikke længe til nu. Lydprøverne er ovre og en horde af brede, tatoverede muskelbundter i sorte security-t-shirts liner op bag de frivillige.

- Husk nu, at de skal aflevere billetten og ingen flasker, lyder en ordre til en af de ældre frivillige damer, før snoren bliver klippet over.

Publikummer fra Nyborg, Fyn og resten af Danmark havde fået følgeskab af den danske presse og fans fra både Sverige og Norge, da Kim Larsen gav koncert på Den Grønne i Nyborg. Foto: Michael Nørgaard

Første række

- Det lykkedes alligevel, puster 80-årige Inge Laugesen fra Horsens. Hun kom tidligt med sin mand og en veninde, som dog ikke går efter en plads helt fremme.

Det gør Inge, som når frem til barrieren som en af de første. Hun får en central plads mellem Anja fra Esbjerg og yngstemand ved barrieren Jeppe fra Aarhus, som så sin første Kim Larsen-koncert, da han var to år.

- Jeg kan så godt li' Kim, jeg så ham første gang med Cirkus Himmelblå, men det er jo meget længe siden, siger Inge. Hendes unge sidemand fra Aarhus blev først født seks år efter dén turné.

Bag rækken ved barrieren bliver græsset langsomt fyldt ud med tæpper og campingstole, mens der danner sig køer ved ølteltene. Der bestilles på dansk, svensk og norsk og engelsk i baren, nyheden om Larsens genkomst har spredt sig.

Fem-seks fotografer tager opstilling ved det yderste hjørne af scenekanten. I den modsatte side står den rødpolstrede stol, som Kongen, som gruppen her på første række kalder Larsen, skal sidde i igen. Den står på et lille podie, så han kan se ud over forsamlingen - og de kan se ham.

- Du må ikke tage billeder, når du står i første eller anden række.

En af de hærdebrede pumpede vagter blokerer udsynet til hele scenen, da han instruerer lokale Inge Bruun fra Nyborg i, at hun godt kan pakke mobilen sammen, selv om pensionisten dårligt kan se fra sin plads på anden parket. Ingen billeder - fotograferne fra pressen får lov de første to numre, så ryger de ud, og det gør vi andre også, hvis vi formaster os til at prøve med mobilen.

Ved siden af står Anne fra Stilling med sin 23-årige datter Liv.

- Hun har hørt Kim Larsen hele sin opvækst, men vi har aldrig set ham sammen, men nu skulle det være, siger Anne.

Vinylerne med Larsen er smidt ud, men musikken er her stadig.

- Du ved jo aldrig, om det er sidste gang, og da Liv skal til New Zealand i næste uge i et halvt år, så var det næsten et spørgsmål om liv og død at få billet til den her koncert, siger Anne med et smil, mens larmen bryder løs.

Larsen, Larsen, Larsen... Kim slentrer ind på scenen, støtter sig til stokken, før han med et stort smil indtager sin plads på podiet.

Ikke et ord om sygdom eller den lange pause, kun en lille velkomst.

- Det er i dag et vejr et solskinsvejr ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];