Annonce
Nordfyn

Liv i gammel herregård: Højskole uden for Otterup tæt på at blive en realitet

Bogdan Vasii er formand for Foreningen Højskolen Virke, der muligvis overtager Ørritslevgaard nær Otterup. Her vil man indrette en højskole, der i samarbejde med Non-Governmental Organisationer, vil have fokus på civilsamfund. Foto: Privatfoto
Foreningen Højskolen Virke har udset sig Ørritslevgaard uden for Otterup til etablering af højskole, der på sigt skal have op til 80 elever. Forhandlingerne om en aftale er dog stadig i gang.

Ørritslev: Den gamle herregård ved Otterup, der i løbet af sin eksistens har skiftet ejer utallige gange, står muligvis til at blive overtaget af en højskole.

Endnu er intet sikkert, men formand for Foreningen Højskolen Virke, Bogdan Vasii, er optimistisk.

- Ikke noget er fast endnu, men vi har stor opbakning fra omkring 25 organisationer, som støtter vores koncept, men i særdeleshed også Nordfyns Kommune, der har været meget opbakkende i forhold til vores projekt, fortæller han.

Annonce

Ansøgningen om støtte til opførelsen af Højskolen Virke på Ørritslevgaard blev behandlet i økonomiudvalget 10. november, hvor udvalget var positivt stillet over for projektet, såfremt bestemte krav kunne efterleves. Herunder at etableringen af højskolen godkendes i Slots- og Kulturstyrelsen, og at en ændret lokalplan for området kan godkendes.

Hvor meget skal I give for gården?

- Det kan jeg ikke rigtig oplyse. Den er udbudt til 12 millioner kroner, men det er jo selvfølgelig en udbudspris, fortæller Bogdan Vasii.

Han oplyser, at man, udover støtte fra Nordfyns Kommune, søger tilskud fra  fonde for at finansiere projektet, der ifølge ansøgningen til kommunen forventes at løbe op i 52 millioner kroner.

Fokus på civilsamfund

Højskolen Virke, som den nye højskole hedder, skal have NGO (Non-Governmental Organization) og civilsamfund som det primære omdrejningspunkt. Selvom højskolen kan sammenlignes med andre højskoler som Vallekilde og Roskile Festivals Højskole, påpeger Bogdan Vasii, at Højskolen Virke alligevel adskiller sig på tre punkter.

Som det første vil der være fokus på at give de studerende konkrete værktøjer, som de kan bruge, når de skal videre efter opholdet på højskolen og lave civilsamfunds-arbejde.

- Det vil sige alt fra fundraising eller kampagnedesign til projektledelse, frivillighed og digitale fællesskaber. Pointen er, at det skal være nogle værktøjer, som man på en eller anden måde kan gøre en forskel med, siger Bogdan Vasii.

For det andet arbejder højskolen tæt sammen med 25 organisationer af forskellig slags, som alle har underskrevet en aftale om, at de hver to gange årligt kommer på højskolen og holder oplæg, laver workshops eller andet med de unge.

- Det vil betyde, at vi minimum en gang hver uge får besøg af en repræsentant fra en organisation, som kommer og fortæller om deres erfaringer med nogle af de her værktøjer, så eleverne får en fornemmelse for, hvordan man kan bruge dem i praksis, siger han.

Som det tredje bliver højskolelovens paragraf om demokratisk dannelse koblet op på en holdning om, at demokratisk dannelse også er digital dannelse, hvor de unge skal forholde sig til den digitale udvikling og de udfordringer og fordele, det giver demokratiet.

Annonce

Både gård og beliggenhed

Det, der har rettet Foreningen Højskoen Virkes opmærksomhed mod Nordfyn, var primært Ørritslevgaard, der ifølge formanden, vil danne de perfekte rammer om Højskolen Virke. Gårdens beliggenhed i Nordfyn Kommune gør den særligt attraktiv for højskolens koncept:

- Nordfyns Kommune ligger ganske enkelt centralt i landet, og vi synes, det er et vigtigt signal at sende i forhold til, at det skal være et civilsamfunds-laboratorie for alle i hele landet - og der er det meget godt, hvis vi ikke ligger i en forstadskommune til København, siger Bogdan Vasii og tilføjer, at Nordfyns Kommune er et smukt sted, som højskolen med sikkerhed vil sætte pris på.

Når han siger civilsamfunds-laboratorium, så er det et koncept, som de på højskolen selv har fundet på.

- Med det menes der et sted, hvor både vores unge elever og lokale og nationale foreninger kan komme, udtænke ideer og finde på nye løsninger på nye og gamle problemer, fortæller han.

Med det menes der et sted, hvor både vores unge elever og lokale og nationale foreninger kan komme, udtænke ideer og finde på nye løsninger på nye og gamle problemer

Bogdan Vasii, formand for Foreningen Højskolen Virke

I begyndelsen vil der blive gjort plads til omkring 40 elever på Højskolen Virke, og med tiden skal der gerne blive plads til op mod 80 elever - men ikke mere end det. Højskolen skal helst ikke være for stor, så man kan opretholde et intimt miljø, hvor alle har en chance for at lære hinanden at kende.

Går alt som Bogdan Vasii håber på, så kan Højskolen Virke modtage sit første hold i forårssemesteret 2024.

- Men der er lidt vej endnu, så det kan godt være, at det bliver udskudt en smule. Men det er i hvert fald det, vi sigter efter, siger Bogdan Vasii.

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Odense For abonnenter

Overfald med peberspray, knive, golfkøller, støvsugerrør og en syl blev forhindret: Grupperinger i Vollsmose jagter stadig hinanden

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Middelfart

Helle giver en gastronomisk julehånd til trængte familier: - Nogle synes, det er rigtig flovt at bede om det

Annonce