x
Annonce
Bøger

Litteraturprofessor: Fordriv corona-ventetiden med eventyr, lyrik og musik

Et godt digt kan flytte ens tankebaner i en lysere retning, mener Anne-Marie Mai, der er professor i litteratur. PR Foto
Opfordring fra litteraturprofessor: Syng "Hist hvor vejen slår en bugt" for åbne vinduer, leg klæd-ud til "Prinsessen på ærten" og lyt til Nobelpristagers rockpoesi.

Anne-Marie Mai, der er professor i litteratur ved Syddansk Universitet og medlem af priskomitéen bag H.C. Andersen Litteraturprisen, giver tre forslag til kulturoplevelser, der alle har udspring i ordenes magi.

Annonce
Anne-Marie Mai (billedet) beundrer Nobelprismodtageren Bob Dylans lyrik, så hans sange anbefaler hun, at man fordyber sig i. Arkivfoto: Michael Nørgaard

1 "Prinsessen på ærten"

Nu når vi ikke kan mødes og fejre H. C. Andersens fødselsdag 2. april, kan familierne bruge deres gode tid på at læse hans eventyr og synge hans sange. Jeg foreslår, at man begynder med eventyret "Prinsessen på ærten", fordi det giver anledning til at lege, bruge fantasien, illustrere teksten og måske lave et lille spil over eventyret - helle for at være prinsessen! Men Andersen kan også synges - måske ud af vinduet på italiensk balkon-manér. Mon ikke mange kan "Hist hvor vejen slår en bugt" udenad? Stem i for åbne vinduer! Andersen ville have elsket det.

2 Lyrikporten

Måske trænger man også til at komme ind i nogle andre tankebaner, og det kommer man ved at lytte til et godt digt - eller ti! På Lyrikporten står 28 digtere klar til at læse op af deres digte. Vælg mellem Olga Ravn, Henrik Nordbrandt, Klaus Høeck, Asta Olivia Nordenhof og mange andre. Lyrikporten finder du på www.lyrikporten.gyldendal.dk; der er poetisk stof til mange timers lytten og gode samtaler om det største og det mindste i tilværelsen.

3 "Highlands"

Nobelpristageren Bob Dylans sange har været en fin oplevelse for mange mennesker i svære situationer. Dylans sangbog er enorm, og der er masser af gode optagelser på internettet. Dylans sange har ofte en ganske særlig blanding af humor, melankoli, alvor og håb. Hvis man trænger til at få ro på i forhold til de mange oplysninger og nyheder, vi bombarderes med, så lyt til Bob Dylans smukke sang, "Highlands". Se den gamle mester spille på https://www.youtube.com/watch?v=MqTkfQtrr5o - optagelsen er lidt tåget, men det hører med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce