Annonce
Debat

Litteraturen lever og ånder

Robert Johannes Rasmussen

Det vil sikkert være et regulært stormløb, danske såvel som internationale boghandlere vil blive udsat for 21. juli i år, når 7. og sidste bind i sagaen om den unge magiker Harry Potter og konsorter frigives til en fanskare, der tæller millioner og atter millioner.

7. bind, der bærer titlen "Harry Potter and the Deathly Hallows", bogen har endnu ikke fået dansk titel, frigives blot otte dage efter, at den 5. film, "Harry Potter og Fønixordnen", har haft premiere i biograferne verden over.

At litteratur kan generere opmærksomhed i det omfang, Potter-bøgerne gør, er bemærkelsesværdigt og et bevis på, at det skrevne ord ikke er en forældet kommunikationsform. Litteraturen lever og ånder side om side med den visuelle formidling, og udgør et stærkt og levedygtigt pendant til filmens ligeså forunderlige verden.

Joanne Kathleen Rowlings magiske eventyrverden, hvor vennerne Harry, Ron og Hermione udgør den treenighed, skarer af læsere har fulgt i tykt og tyndt siden lanceringen af første bind i juni 1997, har vist sig at have en udbredt og verdensomspændende succes - endog i en sådan grad, at Rowling som den første forfatter nogensinde kan kalde sig mangemilliardær. Det amerikanske magasin Forbes har således anslået Rowlings formue til at være på omkring 6,5 milliarder kroner, hvilket gør hende til verdens andenrigeste kvindelige entertainer og dermed placeres hun lige efter Oprah Winfrey.

Disse økonomisk funderede fakta er ikke kun en solid indikator for bøgernes evne til at tryllebinde, de er endnu et bevis på, at der stadig i vor tid er masser af liv i skønlitteraturen - her ikke mindst den eventyrlige af slagsen. Således er det da også ganske interessant at se, hvorledes Rowling har valgt ikke kun at lade den eventyrlige magi være at finde i bøgerne, men rent faktisk har skabt et sindrigt system af noget nær magisk talsymbolik. Således blev første bind frigivet juni 1997 og nu - ti år efter - afsluttes sagaen med syvende bind, i syvende måned i år 2007 - alt imens femte film også kører i biograferne. Det må da siges at være en magisk afslutning på vor tids bedst sælgende bogserie

Hvad, man må håbe, er, at Harry Potter åbner dørene for litteraturens mangfoldige verden for de mange unge læsere, der har taget magiens lærling til sig, og at de efterfølgende vil begive sig ud på eventyr i al den øvrige litteratur, verden har at byde på.

Hvad der ydermere er interessant er, at Rowlings Potter-bøger rent faktisk hører til blandt verdens mest forbudte. Dette betyder, at hun befinder sig i fint selskab, der tæller kanoniserede forfattere som bl.a. Harper Lee, Mark Twain, J.D. Salinger, William Golding og John Steinbeck.

Men som Rowling siger, så ser hun det som en stor ære, at hun befinder sig på en sådan liste og henfører her til den store amerikanske lyriker Ralph Waldo Emmerson, der sagde, at "Enhver bog, der brændes, oplyser verden."

Robert Johannes Rasmussen, Jagtvej 34, 1. th., Odense C, er stud.mag.art. i litteraturvidenskab.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Annonce