Annonce
Kultur

Liste-mænd og sofa-vælgere

Veloplagt debutroman fra den fynske forfatter og filosof, Jens Peter Kaj Jensen

Har alle mænd en snert autisme?

I den fynske forfatter og filosof Jens Peter Kaj Jensens debutroman, Sofa, beskrives meget præcist det, som vi kvinder af og til funderer over: Er mænds manglende evne til at multitaske i virkeligheden en psykisk defekt betinget af testosteron? Er deres forkærlighed for at gå op i ligegyldige emner med pertentlig grundighed udtryk for det samme?

Romanens fortæller Niels Peter Klausen har i hvert fald autistiske tilbøjeligheder i sine bestræbelser på at liste alt mellem himmel og jord. Film, bøger, fodbold, mad. Alt.

Hovedpersonen ligner nok forfatteren lige så meget som navnet antyder. Niels Peter studerer som sin opfinder filosofi i Odense. Og ligesom sin fortæller er Jens Peter Kaj Jensen en liste-mand.

Nok er hele vores kultur efterhånden baseret på lister over godt og skidt, så vi tilsyneladende ikke længere selv behøver at tage stilling, men i romanfiguren Niels Peter Klausens tilfælde ligner liste-lysten eller lyst-listen mere et psykotisk tilfælde.

Annonce

Velskrevet og vittig

Romanen er både velskrevet og vittig og kommer godt afsted med både kærlighedshistorien, der pludselig forsvandt, som havde den aldrig eksisteret... med historien om en flok venner og med den politiske og kriminelle intrige, der ender med mord og som flettes ind for at kulminere i en overraskende slutning, langt fra en traditionel happy ending.

To-tre handlinger spindes ud og ind mellem hinanden, men uden at man som læser mister overblikket. Kun Niels Peter Klausens lange druktur tager uforholdsmæssigt mange sider, uden at handlingen får et skub fremad.

Med en titel som Sofa er der lagt op til filosofisk funderen over sofa som begreb. Iselin Hermann angav i sin debut-roman Propriétaire en sofa som målestok for livsfasen. Gammel nok til at få børn, men for ung til at eje en sofa, skrev hun.

På samme måde bliver sofa-bevidstheden en del af Jens Peter Kaj Jensens roman, specielt, da han lader en kvindelig psykologi- og filosofi-studerende præcist spidde mænds evne til kun at opfatte småstumper af helheden og selv sammensætte til et nyt puslespil, der fra dette øjeblik bliver den endegyldige sandhed, til trods for, at puslebrikkerne alene er sammensat således for at passe til hans egen logik.

Der går sofa i den, som Camilla udtrykker det i romanen.

Anledning til drukfest

Rent konkret har sofaen også en rolle. Vindersofaen, det er den sofa, som de unge fra kollektivet slæber gennem Odense i løftet stemning og lader være centrum for enhver anledning til en drukfest. Vindersofaen er den, man ser fodboldfinaler i. Vindersofaen er symbolet på, at det godt kan lade sig gøre, alt det besværlige, særlige og særlingeagtige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce