Annonce
Kultur

Liste-mænd og sofa-vælgere

Veloplagt debutroman fra den fynske forfatter og filosof, Jens Peter Kaj Jensen

Annonce

Har alle mænd en snert autisme?

I den fynske forfatter og filosof Jens Peter Kaj Jensens debutroman, Sofa, beskrives meget præcist det, som vi kvinder af og til funderer over: Er mænds manglende evne til at multitaske i virkeligheden en psykisk defekt betinget af testosteron? Er deres forkærlighed for at gå op i ligegyldige emner med pertentlig grundighed udtryk for det samme?

Romanens fortæller Niels Peter Klausen har i hvert fald autistiske tilbøjeligheder i sine bestræbelser på at liste alt mellem himmel og jord. Film, bøger, fodbold, mad. Alt.

Hovedpersonen ligner nok forfatteren lige så meget som navnet antyder. Niels Peter studerer som sin opfinder filosofi i Odense. Og ligesom sin fortæller er Jens Peter Kaj Jensen en liste-mand.

Nok er hele vores kultur efterhånden baseret på lister over godt og skidt, så vi tilsyneladende ikke længere selv behøver at tage stilling, men i romanfiguren Niels Peter Klausens tilfælde ligner liste-lysten eller lyst-listen mere et psykotisk tilfælde.

Annonce

Velskrevet og vittig

Romanen er både velskrevet og vittig og kommer godt afsted med både kærlighedshistorien, der pludselig forsvandt, som havde den aldrig eksisteret... med historien om en flok venner og med den politiske og kriminelle intrige, der ender med mord og som flettes ind for at kulminere i en overraskende slutning, langt fra en traditionel happy ending.

To-tre handlinger spindes ud og ind mellem hinanden, men uden at man som læser mister overblikket. Kun Niels Peter Klausens lange druktur tager uforholdsmæssigt mange sider, uden at handlingen får et skub fremad.

Med en titel som Sofa er der lagt op til filosofisk funderen over sofa som begreb. Iselin Hermann angav i sin debut-roman Propriétaire en sofa som målestok for livsfasen. Gammel nok til at få børn, men for ung til at eje en sofa, skrev hun.

På samme måde bliver sofa-bevidstheden en del af Jens Peter Kaj Jensens roman, specielt, da han lader en kvindelig psykologi- og filosofi-studerende præcist spidde mænds evne til kun at opfatte småstumper af helheden og selv sammensætte til et nyt puslespil, der fra dette øjeblik bliver den endegyldige sandhed, til trods for, at puslebrikkerne alene er sammensat således for at passe til hans egen logik.

Der går sofa i den, som Camilla udtrykker det i romanen.

Annonce

Anledning til drukfest

Rent konkret har sofaen også en rolle. Vindersofaen, det er den sofa, som de unge fra kollektivet slæber gennem Odense i løftet stemning og lader være centrum for enhver anledning til en drukfest. Vindersofaen er den, man ser fodboldfinaler i. Vindersofaen er symbolet på, at det godt kan lade sig gøre, alt det besværlige, særlige og særlingeagtige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce