Annonce
Assens

Liste: Det skal du som førstehjælper

Troels Vahl-Møller (th) fik hurtig førstehjælp af Morten Voldsgaard-Nielsen i november, da han pludselig faldt om af et hjertestop under en løbetur. Førstehjælp er afgørende inden for de første minutter, efter hjertet stopper med at slå. Foto: Kim Rune
Annonce

Hvis du melder dig som frivillig førstehjælper i Danmark Redder Liv, kan du blive kaldt ud til hjertestop i dit lokalområde, hvor du skal give livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem. Læs listen her og bliv klogere på, hvordan du melder dig til, og hvad du kan forvente.

1. Tilmelding

Du melder dig som førstehjælper på www.redderliv.dk. Her skal du udfylde en formular, hvor du angiver dit CPR-nummer. Derefter krydser du af, om du vil være førstehjælper i Region Syddanmark eller Region Sjælland, som er de to regioner, hvor projektet bliver kørt. Du kan melde dig i begge regioner, hvis du opholder dig i begge regioner. Du giver også oplysninger som navn, adresse, mobilnummer og e-mail. Og du svarer på, om du har gennemført et førstehjælpskursus fra Dansk Førstehjælpsråd på minimum fire timer, som ikke er mere end to år gammelt. Hvis du ikke har det, kan du tilmelde dig et førstehjælpskursus. Du skal være fyldt 18 år.

2. Hvor tit?

Som udgangspunkt står du til rådighed 24 timer i døgnet, men du kan altid melde dig ud og ind af systemet. Du kan f.eks. melde dig ud, hvis du skal til fest, er syg eller har en aftale, som gør, at du ikke kan stå til rådighed. I Region Syddanmark er der omkring 1200 udkald hvert år. Hvis der er mange frivillige førstehjælpere i dit område, kan der gå lang tid mellem, at du bliver kaldt ud. Men det betyder ikke, at der ikke er brug for dig. Det betyder bare, at der ikke har været hjertestop, hvor du geografisk har været tættest på.

3. Hvad binder du dig til?

Når du bliver godkendt som førstehjælper, underskriver du en frivilligaftale. Du skriver under på, at du frivilligt deltager i projektet, og at der ikke dækkes kørselsomkostninger. Derudover skal du hvert andet år deltage i et vedligeholdelseskursus, tillade GPS-sporing på din smartphone, og du skal deltage i de møder, som du indkaldes til. Derudover har du tavshedspligt.

5. Udkaldet

Når der sker et hjertestop, og der bliver ringet 112, vil vagtcentralen tilkalde de ni førstehjælpere, der er tættest på hændelsesstedet. Man bliver tilkaldt over en app, som man får tilsendt, når man bliver godkendt som førstehjælper. De tre, der melder sig til udkaldet, får sendt adressen og en rutevejledning, og de vil hver især få tildelt en rolle.

6. Roller

En førstehjælper sendes til hændelsesstedet for at give hjertelungeredning, en sendes til nærmeste hjertestarter, og den sidste sendes også til hændelsesstedet for at vise vej og/eller hjælpe med hjertelungeredning.

7. Hvilke udkald?

Førstehjælperne sendes ud til 112-udkald, som den sundhedsfaglige visitator vurderer er hjertestop eller meget hurtigt kan udvikle sig til hjertestop. Det er hjertestop, hvor genoplivning er relevant, bevidstløse, hvor man er i tvivl om vejrtrækningen, fremmedlegeme i luftvejen og svært påvirket vejrtrækning, anafylaktisk shock eller hævelse i luftvejen.

8. Hvilken hjælp?

Når du bliver kaldt ud som førstehjælper, vil alarmcentralen altid sende en ambulance og/eller en akutlægehelikopter afsted. Du får derfor altid hjælp af reddere/læger, som tager over, når du bliver kaldt ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce