Annonce
Faaborg-Midtfyn

Liste: Derfor er Faaborg-Midtfyns økonomi under pres

Der bliver flere og flere gråhårede i Faaborg-Midtfyn, og det kan mærkes i budgettet. Arkivfoto
Politikerne diskuterer besparelser for 25 millioner, når næste års økonomi skal forhandles på plads. Årsagen er, at Faaborg-Midtfyn Kommunes økonomi er presset på flere punkter.

Brødtekst

Annonce

Flere ældre

Faaborg-Midtfyn Kommune er blandt andet presset af demografien. Der er flere og flere ældre i kommunen, som har brug for mere hjælp og pleje, og det koster dyrt i kommunekassen, når det samme serviceniveau skal opretholdes. Mens der bliver flere ældre, bliver der selvsagt også færre i den erhvervsaktive og skattebetalende alder. Oveni det kommer, at indbyggerne i Faaborg-Midtfyn generelt har lave indkomster - og derfor ikke betaler så meget i skat.

Dyre diagnoser

I Faaborg-Midtfyn Kommune oplever man også større udgifter til det sociale område - det gælder både for børn og for voksne. Kommunen forventer eksempelvis i 2019 at bruge en million kroner mere end planlagt på anbringelser af børn. På voksenområdet er der samtidig en tendens til, at flere får diagnoser, samt at diagnoserne er tungere - det betyder ligeledes røde tal på handicap- og psykiatriområdet.

Manglende udligning

Borgmester Hans Stavnsager (S) har tidligere og flere gange efterlyst en udligningsreform, som skal fordele midler mellem rige og fattige kommuner, så der er mere lige vilkår for velfærd. En udligningsreform er imidlertid ikke vedtaget endnu, og det er med til at presse kommuner med ondt i økonomien ligesom Faaborg-Midtfyn.

Mandag offentliggjorde Social- og Indenrigsministeriet, hvilke kommuner der får del i den 360 millioner kroner store fattighjælpspulje, som ellers skulle være et plaster på såret for den manglende udligningsreform. Faaborg-Midtfyn havde søgt om 25 millioner, men fik ikke en krone.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce