Annonce
OB

Linjedommer fik ikke meget søvn

Der var tumult på banen efter slutfløjtet og det annullerede mål. Her bliver Bashkim Kadrii nødt til at holde Oliver Lund tilbage fra dommer Sandi Putros. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Den fynske Superliga-linjedommer Erik Høg forstår sin kollegas frustration efter dramaet i Odense.

FODBOLD: Den fynske linjedommer Niels Høg føler virkelig med sin kollega Dennis Wollenberg Rasmussen, der seks minutter ind i overtiden fredag aften blev det fynske folks prügelknabe, da han fejlagtigt vinkede for offside på Sander Svendsen umiddelbart inden, Mathias Greve scorede det, der lignede et sent sejrsmål til OB mod Sønderjyske til stor begejstring for de fleste af de 7.337 tilskuere.

- Jeg har fået en besked fra linjedommeren og han er mega-træt af sin beslutning. Det er vanvittigt svært, og jeg har ofte selv været i en situation, hvor jeg har været stensikker i min sag for så bagefter at måtte erkende, at jeg tog fejl, siger Niels Høg.

- Her er der jo tale om en halv meter, men han har fokus på den hovedstødsduel, der går forud (red.: Mellem Janus Drachmann og Stefan Gartenmann), så han kigger lige væk i det kvarte sekund, siger Niels Høg om situationen, hvor det kan ses, at forsvarerne for sent skubber frem og Sander Svendsen timer sit løb flot i samme splitsekund.

- Linjedommeren har ikke sovet hele natten og glæder sig virkelig til, at der kommer VAR, fortæller Niels Høg om sin dialog med kollegaen, der bragte de fynske hjerter mere i kog end i brand.

- Principielt kan dommeren ændre sin kendelse, indtil han sætter bolden i spil igen. Det kan ske, hvis fjerdedommeren gør opmærksom på, at bolden kommer fra en medspiller, når der et mål dømmes offside. Men i det her tilfælde, er der ingen, som er bedre placeret end linjedommeren. Og selv om det bliver vist på storskærm, så må vi ikke gøre brug af, hvad vi efterfølgende ser på skærmen. Men dommerne har da været ærgerlige over, hvad de så oppe på skærmen, siger Niels Høg, der som hele dommerstanden inden næste sæson skal på VAR-kursus.

Det er hjemmeholdene, der bestemmer, hvad der bliver vist på storskærmene i Superligaen og næsten ingen viser egne forbrydelser mod reglerne på storskærmen.

Niels Høg mener, at den forudgående duel mellem Janus Drachmann og Stefan Gartenmann også vil blive genstand for en vurdering, når VAR-systemet indført.

- Jeg er endnu ikke helt sikker, men det vil være en situation, der skal bedømmes i samme omgang, siger Niels Høg.

Annonce
Og selv om det bliver vist på storskærm, så må vi ikke gøre brug af, hvad vi efterfølgende ser på skærmen.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce