Annonce
Indland

Lindrer smerter - men: Patienter går forgæves efter cannabis ved lægen

Produktionen af medicinsk cannabis er på vej frem i Danmark, i takt med at politikerne har givet lægerne mulighed for at ordinere cannabis. Mads Pedersen, administrerende direktør i gartneriet Alfred Pedersen & Søn på Fyn, åbnede i oktober for første del af et i alt 93.000 kvadratmeter stort gartneri til produktion af medicinsk cannabis. Mange patienter oplever dog besvær med at finde en læge, som vil ordinere cannabis. Arkivfoto: Michael Bager

Mange læger afviser at ordinere medicinsk cannabis til patienter, fordi der endnu mangler viden på området, lyder argumentet.

Sag: Siden 1. januar har patienter med eksempelvis sclerose eller kroniske smerter haft mulighed for at få medicinsk cannabis ved lægen, hvis ikke patienterne har oplevet en gavnlig effekt af godkendt medicin.

Men flere patienter går forgæves, for lægerne er meget tilbageholdende med at finde receptblokken frem.

Sundhedsbrugerrådet i Region Syddanmark har netop diskuteret emnet. Af sagsfremstillingen fremgår det, at "nogle patienter oplever, at den behandling med medicinsk cannabis, som de føler, at de er blevet stillet i udsigt af politikerne, reelt ikke er en mulighed, fordi de har svært ved at finde en læge, som ønsker at tage ansvar for ordinationen".

Formanden for de Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark, Jørgen Skadborg, oplyser til JydskeVestkysten, at der ikke er kommet nogen ny brugbar viden på området.

- Det er mit indtryk, at der fortsat er meget få læger, som tør binde an med cannabis, siger han.

Siden årsskiftet har omkring 300 læger udskrevet cannabis til omkring 1000 patienter. Der er cirka 3400 praktiserende læger i landet.

Annonce

Forsøgsordning

Der er tale om en fireårig forsøgsordning, som giver lægerne mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark. De produkter, som er tilgængelige i forsøgsordningen, er standardiserede produkter, men det er ikke godkendte lægemidler, og de er ikke testet ved kliniske afprøvninger.

- Derfor udtrykker mange læger skepsis over for at ordinere produkterne, og derfor oplever nogle patienter, at behandling med medicinsk cannabis reelt ikke er en mulighed for dem, fordi de har svært ved at finde en læge, som vil tage ansvar for ordinationen, skriver regionen i sin sagsfremstilling og tilføjer:

- Man er bekymret, fordi det øgede fokus på medicinsk cannabis ikke skyldes nye undersøgelser, som understøtter brugen, men derimod et politisk ønske om lovlig adgang til produkterne.

Ansvar

Lægerne har ikke pligt til at udskrive medicinsk cannabis og ifølge regionen ligger problemet i, at læger skal basere deres beslutning om behandling på, om der er videnskabelig dokumentation for behandlingen.

- Lægerne fremhæver det paradoksale i, at de nu forventes at tage ansvar for ordination af produkter, hvor denne dokumentation ikke findes, og de er i tvivl om ansvarsplaceringen, hvis der sker skade på patienterne.

De praktiserende læger står ikke alene med deres bekymring.

I august fastslog Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, i et debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis, at medicinsk cannabis "ikke er ordentligt afprøvet".

- Vi ved alt for lidt om virkninger og bivirkninger. Cannabis har ikke gennemgået de videnskabelige afprøvninger, som lægemidler har. Vi frygter, at patienter kan tage skade af cannabis.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce