Annonce
Nyborg

Lillemølle med i skønhedskonkurrence

Lillemølle deltager nu i en skønhedskonkurrence med 16 andre smukke møller. Alle kan være med til at kåre Danmarks smukkeste vandmølle. Arkivfoto.
Danskerne inviteres til at kåre Danmarks smukkeste vandmølle. Lillemølle ved Refsvindinge er med i opløbet, der kun tæller 30 møller rundt om i landet.
Annonce

Refsvindinge: I 1950'erne talte Nationalmuseet landets vandmøller, og nåede frem til, at der var omkring 3000. I dag er der cirka 300 tilbage – men kun omkring 30 er funktionelle møller.

Det er 17 af disse 30 møller, der nu er med i en slags skønhedskonkurrence for historiske vandmøller. Foreningen Historiske Huse vil sætte fokus på Danmarks gamle vandmøller og det faktum, at de truet.

Og en af de 17 møller er Lillemølle, der ligger utroligt smukt neden for Refsvindinge ved Ørbæk Å.

Et ekspertpanel har valgt de 17 deltagere i konkurrencen ud.

Der er lagt vægt på møllernes tilstand, dvs. hvor meget er bevaret af den oprindelige struktur og hvor velholdt er mølleanlægget, samt i hvilken grad omgivelser og landskab understøtter kulturarvsværdierne. Kandidaterne til titlen som Danmarks Smukkeste Vandmølle er vidt forskellige og dækker både kornmøller, hammermøller, papmøller og flere andre typer af møller, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Alle kan deltage i afstemningen, der kører fra den 11. til den 24. november. Man går bare ind på hjemmesiden historiskehuse.dk og sætter sit "kryds".

Historiske Huse er en interesseorganisation, der arbejder på at skaffe ejerne af de bevaringsværdige og fredede bygninger juridiske og økonomiske forhold, så de nemmere kan bevare deres hus og dermed en væsentlig del af Danmarks kulturarv. Historiske Huse arbejder samtidig med at gøre bygningskultur til en folkesag via bred formidling, kampagner og konkurrencer.

Den smukkeste mølle

Disse vandmøller deltager i konkurrencen om at være Danmarks Smukkeste:

Jylland:
Bruunshaab Gl. Papfabrik, Bundsbæk Mølle, Børkop Mølle, Kelddal Mølle, Moesgaard Skovmølle, Vibæk Mølle og Å Mølle
Fyn: Grubbe Mølle, Lillemølle, Vejstrup Mølle, Ventepose Mølle og Sønder Broby Mølle.

Sjælland og Bornholm: Blåbæk Vandmølle, Hellebæk Hammermølle, Lyngby Nordre og Søndre Mølle, Slusegårds Mølle og Tadre Mølle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce