Annonce
Fyn

Lilleholt (V) om butiksåbent på helligdage: Det vigtigste er hensynet til sundheden

Trods sit kristne ståsted ser Lars Christian Lilleholt (V) ingen problemer i, at flere butikker holder åbent på helligdage . Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det fynske folketingsmedlem Lars Chr. Lilleholt (V) er formand for Erhvervsudvalget og støtter lempelse af lukkeloven i påsken.

Hvad er din holdning til lempelse af lukkeloven, så alle dagligvarebutikker kan holde åbent to helligdage i påsken?

- Det er meget fornuftigt, så vi kan få spredt handlen på flere dage. Dermed imødekommer vi også et ønske fra dele af branchen samtidig med, at det sundhedsmæssigt er en god idé.

Men det er jo forbudt at samles mange til store påskefrokoster, og dermed bliver der vel behov for at købe langt mindre ind?

- Ja, men der ville fortsat være et pres, hvis de store butikker som sædvanlig holdt lukket på alle helligdage.

Har I ikke også et hensyn at tage til de ansatte, der i de seneste uger har knoklet?

- Jo, det ville være sympatisk at give de ansatte et frirum, men det opvejes af de sundhedsmæssige begrundelser.

Præster kritiserer, at den kirkelige højtid ikke bliver respekteret, og det er et meget dårligt signal at holde ekstraordinært åbent i dagligvareforretningerne, når kirkerne har lukket for gudstjenester. Forstår du den kritik?

- Vi står i en helt ekstraordinær situation og bliver nødt til at bøje reglerne og det normale. Danskernes sundhed er det vigtigste nu, og ingen er jo tvunget til at handle på helligdagene.

Hvad betyder påsken for dig personligt?

- Jeg er et kristent menneske, og påsken er en højtid. Desuden nyder jeg normalt at kunne samle familien i påsken, men den store familiefrokost droppes i år. I stedet bliver der mere tid til afslapning, læse aviser og bøger.

Plejer du at gå i kirke i påsken?

- Jeg har ingen fast tradition om at tage i kirken i påsken.

Kirkeordfører tavs som graven

Det fynskvalgte folketingsmedlem Julie Skovsby (S) er formand for Kirkeudvalget i Folketinget og også Socialdemokratiets kirkeordfører. Alligevel vil hun ikke udtale sig om præstekritik af, at store dagligvarebutikker får lov til at holde åbent på helligdage, mens kirkerne skal være lukket. I disse tider er det myndigheder og regeringen, der kommunikerer om aktuelle forhold, begrunder hun sin tavshed.

Andre partiers kirkeordførere har efterlyst, at der i påsken i et vist omfang lempes for adgangen til kirkerne. Det arbejder regeringen nu på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce