Annonce
Bagsiden

Klode får nyt navn på grund af Hitler

Arrakoth er et såkaldt transneptunsk objekt i Kuiperbæltet. Denne tegning er baseret på meget grovkornede optagelser af den kontaktnære isdværg sammensat af to skiveformede objekter med en diameter på henholdsvis 19 og 14 kilometer. Det vil sige, at Arrakoth ikke fylder mere, end at den ville kunne lægge sig mellem Odense og Nyborg uden at ramme Odins Bro eller Storebæltsbroen. Illustration: Nasa
Lille objekt i udkanten af solsystemet får nyt navn fra indianersprog.
Annonce

For et års tid siden vakte det stor opsigt, da rumsonden New Horizon ude i Kuiperbæltet i nærheden af Pluto opdagede en lille isklode, der så ud som om den var skabt ved et sammenstød mellem to himmellegemer.

Nu trækker den lille klode overskrifter igen.

De to sammenklaskede bowlingkugler blev i første omgang navngivet Ultima Thule, men nu har Nasa ændret navnet til Arrokoth, som betyder "himmel" på på indianersproget powhatan.

Og det er Hitlers skyld, skriver Videnskab.dk.

Annonce

Den mystiske ø

For os danskere er Thule mest kendt som en grønlandsk by, der har lagt navn til en amerikansk militærbase, men navnet stammer fra Antikken og blev brugt af grækerne som et navn for en mystisk ø, der skulle ligge ved den nordlige grænse til verdens ende.

I 1900-tallet bredte den tanke sig i Tyskland, at Thule skulle have været hjemsted for germanernes "ariske" forfædre. I München blev Thuleselskabet dannet for at støtte forskning i germanernes fortid ... og støtte det Adolf Hitler og nazisternes magtovertagelse i Tyskland.

I dag bruges ordet Thule i nynazistiske kredse, og derfor er flere angiveligt blevet stødt over planetnavnet Ultima Thule.

Annonce

Rettidig omhu

Nasa har ikke selv kommenteret navneskiftet, men en af de forskere, der stod bag opdagelsen, Simon Potter, siger til AFP:

"Vi valgte ikke med rettidig omhu. Historisk set har navnet været meget positivt, men vi lærte så sidenhen, at det også kunne anskues negativt i en vis kontekst."

Således blev Ultima Thule til Arrokoth. På grund af en afdød diktator, der aldrig nåede at høre om den lille klode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Annonce