Annonce
Bagsiden

Klode får nyt navn på grund af Hitler

Arrakoth er et såkaldt transneptunsk objekt i Kuiperbæltet. Denne tegning er baseret på meget grovkornede optagelser af den kontaktnære isdværg sammensat af to skiveformede objekter med en diameter på henholdsvis 19 og 14 kilometer. Det vil sige, at Arrakoth ikke fylder mere, end at den ville kunne lægge sig mellem Odense og Nyborg uden at ramme Odins Bro eller Storebæltsbroen. Illustration: Nasa
Lille objekt i udkanten af solsystemet får nyt navn fra indianersprog.

For et års tid siden vakte det stor opsigt, da rumsonden New Horizon ude i Kuiperbæltet i nærheden af Pluto opdagede en lille isklode, der så ud som om den var skabt ved et sammenstød mellem to himmellegemer.

Nu trækker den lille klode overskrifter igen.

De to sammenklaskede bowlingkugler blev i første omgang navngivet Ultima Thule, men nu har Nasa ændret navnet til Arrokoth, som betyder "himmel" på på indianersproget powhatan.

Og det er Hitlers skyld, skriver Videnskab.dk.

Annonce

Den mystiske ø

For os danskere er Thule mest kendt som en grønlandsk by, der har lagt navn til en amerikansk militærbase, men navnet stammer fra Antikken og blev brugt af grækerne som et navn for en mystisk ø, der skulle ligge ved den nordlige grænse til verdens ende.

I 1900-tallet bredte den tanke sig i Tyskland, at Thule skulle have været hjemsted for germanernes "ariske" forfædre. I München blev Thuleselskabet dannet for at støtte forskning i germanernes fortid ... og støtte det Adolf Hitler og nazisternes magtovertagelse i Tyskland.

I dag bruges ordet Thule i nynazistiske kredse, og derfor er flere angiveligt blevet stødt over planetnavnet Ultima Thule.

Rettidig omhu

Nasa har ikke selv kommenteret navneskiftet, men en af de forskere, der stod bag opdagelsen, Simon Potter, siger til AFP:

"Vi valgte ikke med rettidig omhu. Historisk set har navnet været meget positivt, men vi lærte så sidenhen, at det også kunne anskues negativt i en vis kontekst."

Således blev Ultima Thule til Arrokoth. På grund af en afdød diktator, der aldrig nåede at høre om den lille klode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce