Annonce
Indland

Ligestilling: SDU vil ansætte flere kvinder

Ligestilling skal ikke bare være snak på Syddansk Universitet, der nu har nedsat en task force, der skal abejde for mere ligestilling på universitetet.Arkivfoto

Syddansk Universitet har nedsat en enhed, der skal sørge for bedre balance mellem kønnene i staben af medarbejdere.I første omgang er fokus på det videnskabelige personale, hvor fordelingen specielt i toppen er skæv.

Måske er der koldt på toppen, men mere sikkert er det, at det vrimler med mænd.

Det er toppen af academia på Syddansk Universitet, SDU, der er tale om her.

Tre af fire professorer på universitetet er mænd. I staben med andet videnskabeligt personale er seks af ti mænd, mens fordelingen af kønnene hos de ph.d.-studerende tipper til kvindernes fordel. 53 procent af dem er kvinder.

Nu sætter SDU imidlertid fokus på ligestilling med en ny enhed, der har fået navnet GET-SDU, der står for Gender Equality Team.

Maria Dockweiler, konsulent i det nye team, fortæller, at de nu er i gang med at indsamle data, der kan fortælle dem, hvordan det ser ud på de forskellige fakulteter på universitetet.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvordan det hænger sammen, for at vi kan arbejde systematisk med det, siger hun.

Der har været flere historier i medierne det seneste år om, hvordan et meget maskulint professorvælde på nogle fakulteter holder kvinderne uden for døren.

Ligestilling skal ikke bare være snak på Syddansk Universitet, der nu har nedsat en task force, der skal abejde for mere ligestilling på universitetet.Arkivfoto

Uden at vide det

Det vil ledelsen på Syddansk Universitet gøre noget ved med den nye enheds arbejde.

- Vi er opmærksomme på den omtale, der har været af nogle arbejdsmiljøer herude. Det kan for eksempel være svært at sidde som ene kvinde blandt 15-20 mænd. Vi ved også, at mangfoldighed skaber rum for at nå endnu bedre resultater, forklarer Maria Dockweiler.

Et af de første steder, den nye enhed kigger hen, er på procedurer for ansættelse.

Hvordan bliver jobopslaget strikket sammen, hvad er ordvalget og, hvem sidder med til ansættelsessamtaler?

- Der er retningslinjer nedfældet på papir for den slags, men vi ved ikke, hvad der sker i praksis. Derfor skal vi ud og være fluen på væggen. Vi skal se, hvad der står i opslaget, hvordan de snakke med ansøgere og, om begge køn kommer til samtale samme dag. Det er vigtigt, fordi forskning viser, at man kan komme til ubevidst at forskelsbehandle, siger Maria Dockweiler. .

Det kan være ord og vendinger i jobopslaget, som taler mere til mænd. Spørgsmål til samtalen, der påvirker kønnene forskelligt. En anden afgørende sag kan være, om kvinder og mænd er til samtale samme dag. Forskning viser nemlig, at det kan være en fordel at have mændene til samtale en dag og kvinderne den næste - eller omvendt.

- "Unconscious bias" kaldes det i videnskabens verden. Ubevidste favoriseringer, som vi kan identificere og arbejde med. Det kan være små beslutninger i flere led, der lagt sammen ender med en favoriseringer i en bestemt retning, siger Maria Dockweiler.

Ledelsen har ikke sat tal på, hvor mange kvinder, der er professorer på SDU en gang i fremtiden, men det nye team har foreløbigt fået fire år til deres arbejde.

- Vi kommer til at arbejde med de enkelte fagmiljøer om, hvad der giver mening for dem at ændre på. De skal kunne se en værdi for deres trivsel i det her. Der bliver ikke tale om kvoter eller andre tal. Det handler om en informeret indsats, slår Maria Dockweiler fast.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre veje

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Hvad bliver næste forestilling? - Nyborg Voldspil skubber udmelding om kommende opsætninger

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Fyn

47-årig i retten for storstilet narkohandel i Odense

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Annonce