Annonce
Fyn

Lige til rekordbøgerne: 95.000 coronatestet på et døgn inden seneste genåbning tirsdag

Rigtig mange mennesker brugte en del af anden påskedag på at stå i kø for at blive testet for coronavirus som her ved testcentret i Odense. Faktisk slog antallet af testede alle rekorder i Region Syddanmark, da flere end 95.000 lod sig teste. Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
Region Syddanmark arbejder på at øge testkapaciteten i takt med, at samfundet åbner, og borgerne dermed skal testes oftere.

Den seneste genåbning sætter et voldsomt pres på testkapaciteten i Region Syddanmark. Helt stort var presset anden påskedag - dagen før der tirsdag blev skruet væsentligt op for samfundsaktiviteten.

Rigtig mange valgte anden påskedag at lade sig teste for corona. Rekordmange faktisk.

Således blev flere end 95.000 borgere i Region Syddanmark podet i løbet af mandagen. 38.418 lod sig pcr-teste, mens 56.371 valgte at få en kviktest, oplyser Region Syddanmark.

- Det er det højeste tal, vi nogensinde har været oppe på. Så der bliver virkeligt skruet op for testaktiviteten både i vores pcr-centre, vores mobile enheder og i kviktestcentrene, både de stationære og popup-centrene, der kører rundt og laver test. Der bliver skruet op i forhold til at kunne komme oftere, komme i længere tidsperioder, længere åbningstider og flere personaler. Vi vil løbende følge med i, hvor efterspørgslen og behovet er, og så vil vi prøve at tilgodese det så godt som overhovedet muligt, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

- Men kan I følge med?

- Det håber vi, at vi kan. Vi kan ikke fra den ene dag til den anden pludseligt fordoble antallet af podere, men vi arbejder hele tiden på at optimere processerne, få ansat flere og sikre, at der er analysekapacitet bagude, når først prøven er taget.

- Vi bruger mere af vores pcr-andel af Testcenter Danmark, end der var afsat til os, så vi tester i øjeblikket mere end der næsten er plads til laboratorierne.

- Det holder vel ikke i længden?

- Testcenter Danmark er også ved at øge deres kapacitet. Det sker hen over de næste par måneder, og så skal vi til at trappe ned igen, når folk er ved at være færdigvaccinerede hen over sommeren. Så vi ved godt, at det er nu her de næste to måneder, at der virkelig skal sættes aktivitet ind, og det prøver vi det bedste, vi har lært.

Annonce

En ad gangen

Fyens Stiftstidende har hørt fra flere, der efter at have stået i digital kø en times tid for at booke en tid, er blevet smidt af systemet og har skullet starte forfra.


Vi bruger mere af vores pcr-andel af Testcenter Danmark, end der var afsat til os, så vi tester i øjeblikket mere end der næsten er plads til laboratorierne.

Region Syddanmark


Kurt Espersen har ikke hørt om den problematik, og han understreger, at systemet er nationalt og derfor ikke er styret af Region Syddanmark.

- Men der er selvfølgelig en vis kapacitet i systemet, som kan være blevet presset. Det kan måske handle om de tidspunkter, man går ind på siden. Hvis man går ind om morgenen eller om eftermiddagen, hvor der er størst run på systemet, kan der godt være udfordringer, siger Kurt Espersen.

72 timer og kviktest

En hjørnesten i den genåbning, vi står i i disse uger, er, at man skulle kunne fremvise en negativ corona-test, der ikke er mere end 72 timer gammel.

De 72 timer starter, når du bliver podet. Så hvis du bliver podet torsdag klokken 9.30, begynder uret med de 72 timer at tælle derfra. Det vil sige, at din negative test kan bruges frem til søndag klokken 9.30.

Hvis man bliver testet positiv i en kviktest, skal man pcr-testets (det vil sige podes i halsen). Til den test behøver man ikke bestille tid. Man kan bare møde op på et af Testcenter Danmarks fastse pcr-testcentre og vise, at man er testet positiv i en kviktest, og så bliver man pcr-teset.

Som systemet er nu, kan man ikke booke mere end en tid ad gangen. Det kan virke mærkeligt, men det er der en grund til, fortæller Kurt Espersen.

- Det er den måde, systemet er bygget op på. Ligesom når man skal have taget blodprøver på et laboratorium, skal der ligge en rekvisition, så laboratoriet ved, hvilke prøver skal tages. Man kan kun lave en rekvisition ad gangen, men det sker automatisk. Når din tid er brugt, kan du umiddelbart efter bestille en ny.

- Vi er flere, der har spurgt ind til det, men sådan er systemet ikke bygget. Det ville da være fantastisk, men omvendt er der nok også en risiko for, at der er en hel del tider, der blev booket frem i tiden, som ikke blev benyttet, forklarer Kurt Espersen og oplyser, at der i Region Syddanmark er fra nul til to dages ventetid på at få en tid til en pcr-test.

Annonce

Dag til dag

Region Syddanmark råder både over faste pcr-testcentre og mobile enheder, der bliver placeret der, hvor der er behov for dem - det kan være med smitteudbrud, forespørgsler fra kommuner eller ved ventetider på et af de faste testcentre.

De placeres ofte fra dag til dag, og derfor kan det være svært at finde ud af, hvor de befinder sig.

- Skal I ikke være bedre til at flage for, hvor de mobile teststeder er?

- Vi er på Facebook og på de medier, der er hurtige til at dele oplysninger. Det sker nogle gange med dags varsel, og så er der selvfølgelig nogle, hvor det er et længere setup. Der melder vi ud på både vores egen og kommunens Facebooksider og på andre sociale medier, hvor vi står. Du kan selvfølgelig sige, at det kan vi blive bedre til, men vi prøver bare hele tiden at gøre det så godt, vi kan, siger Kurt Espersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce