Annonce
Odense

Lige om lidt: Ny affaldsordning rulles ud i Odense i oktober

Fra midten af oktober rulles de nye affaldsbeholdere ud til de første odenseanere. Det skal gøre Odense i stand til at leve op til de krav om sortering og genbrug, som alle kommuner skal opfylde i 2022. Mange andre kommuner er for længst i gang med at sortere. Her i Viborg, hvor borgere kigger på beholdere som dem der skal bruges i Odense. Foto: Morten Stricker
Fra midten af oktober skal de første husstande i Odense til at sortere deres husholdningsaffald. Det ventes at tage halvandet år, inden hele kommunen er med på den nye ordning.

Lige nu er affaldsspandene i Odense Kommune grønne. Men når de første husstande i midten af oktober får nye i en mere grå farve, er de faktisk grønnere end de gamle.

Det kræver måske lidt af en forklaring. For det er resultatet af en bred politisk aftale, der i efteråret begynder at blive rullet ud i hele Odense.

Husholdningsaffaldet skal sorteres i flere forskellige dele, og det er ikke længere nok med en almindelig affaldsspand og en spand til pap og papir. Alle borgere får derfor nye affaldsbeholdere med plads til at sortere restaffald, madaffald, papir & småt pap samt glas & metal. Derved bliver det nemt at give sodavandsdåser, syltetøjsglas, papir- og papemballager og grøntsagsskræller nyt liv.

Og det giver ikke flere affaldsspande på grunden. De nye affaldsbeholdere er delt op i flere rum, for at kunne håndtere de nye tider. Og det er lidt af en opgave som Odense Renovation er sat på.

- Over 100.000 affaldsbeholdere skal køres ud til byens borgerne og vi forventer, at implementeringsfasen vil tage halvandet år, fortæller Kommunikationschef hos Odense Renovation, Claus Hammerich.

Annonce

50 procent genbrug

Nationale og europæiske mål dikterer, at alle kommuner i 2022 skal genbruge mindst 50 procent af husholdningsaffaldet. Med den nye ordning forventes det, at Odense Kommune kan leve op til nationale mål, kommende EU-krav og ikke mindst kommunens egen vision om at være en bæredygtig kommune.

At det kræver ændrede vaner, ved man godt hos Odense Renovation, og derfor bliver der med start på rådhuset den 18. september holdt en lang række informationsmøder, hvor man både kan blive klogere på de nye beholdere, de nye todelte skraldebiler og mere.

Hvis man gerne vil vide, hvornår ens husstand overgår til den nye ordning, kan man gå ind på www.odenserenovation.dk/dato-ny-affaldsordning, taste sin adresse og se datoen.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce