Annonce
Odense

Lige nu er mere Odense-letbane i spil på Christiansborg: Samtidig vil byrådspartier udsætte beslutning om etape 2

Med forsinkelsen af letbanens første etape ønsker flere byrådspartier at udsætte beslutningen om, hvorvidt letbanen skal udvides med en etape 2. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
På Christiansborg kæmper regeringens støttepartier lige nu for penge til letbanens etape 2 i Odense, og imens diskuterer byrådet, om de skal udsætte beslutningen om mere letbane. Det sender et helt forkert signal, mener flere partier.

Odense: Mens der ved Christiansborg-forhandlingerne om ny infrastrukturplan lige nu er flere røde partier, der kæmper for at sikre statslige penge til en etape 2 af den odenseanske letbane, så kan de lokale byrådspolitikere ikke enes om, hvornår der overhovedet skal siges ja eller nej til en sådan udvidelse.

På et initiativ fra De Lokalnationale, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti diskuterede byrådet onsdag aften, om beslutningen skal udskydes.

- Det er ganske lige til, konstaterede Christel Gall fra De Lokalnationale:

Annonce

- Etape 1 er forsinket, og vi mener, beslutningen om etape 2 bør udsættes et tilsvarende antal måneder og først tages i første kvartal af 2023. Vi vil gerne se letbanens første etape i drift et helt år og på alle fire årstider - også når der er frost - før vi tager en beslutning.

Letbanens etape 1 skulle have været på skinner 1. september i år, men den er ramt af forsinkelse og tager derfor tidligst passagerer med ombord omkring årsskiftet.

Samtidig ligger der en politisk aftale om, at byrådsbeslutningen om en eventuel etape 2 gennem Vollsmose og til Seden ikke træffes før i efteråret 2022, når der både er en VVM-redegørelse, en udredningsrapport og et svar på den statslige medfinansiering klar.

Frosten kan drille

Men det ønsker flere partier altså at udsætte, og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) var på byrådsmødet ikke afvisende.

- Letbanen bliver et varemærke for byen, og vi skal have et sikkert og velfunderet grundlag at træffe beslutningen om en eventuel etape 2 ud fra. Og der skal vi selvfølgelig også bruge erfaringerne fra etape 1, understregede han og foreslog derfor, at byrådet tidligst ved årsskiftet 2022/2023 kan give et endeligt ja eller nej.


Vi tænker, det vil sende et helt forkert signal til Christiansborg, hvis vi udsætter beslutningen.

Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten


Men den udsættelse var ikke nok for hverken De Lokalnationale, Det Konservative Folkeparti eller Dansk Folkeparti.

- Vi har set i Aarhus, hvordan frosten har givet problemer for letbanen, og derfor vil vi være sikre på at have oplevet frost med etape 1, før vi tager stilling til etape 2, argumenterede Christel Gall.

På Christiansborg er det regeringens støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der går til infrastruktur-forhandlinger med mere Odense-letbane højt på ønskelisten. Og det hjælper ikke forhandlingerne på vej, påpegede blandt andre Susanne Crawley Larsen (R) på byrådsmødet, at byrådet nu diskuterer, hvorvidt beslutningen skal udskydes.

- Det er en hovedprioritet for mit parti at finde penge til letbanen, og det gør ikke opgaven nemmere, når byens politikere ikke er mere klare på, om de ønsker den, sagde hun.

Annonce

Ingen udsættelse

Den holdning delte Enhedslistens Reza Javid.

- Vi tænker, det vil sende et helt forkert signal til Christiansborg, hvis vi udsætter beslutningen.

Og det gør byrådet så heller ikke. For der kunne ikke samles brede flertal for hverken den ene eller anden foreslåede udskydelse.

- Jeg havde regnet med, vi kunne samles om det. Men det kan vi ikke, og så holder vi fast i den plan, vi har, opsummerede Peter Rahbæk Juel.

Og det betyder altså, at byrådet omkring efteråret næste år stemmer om, hvorvidt Odense skal have flere letbaneskinner.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Navne For abonnenter

Det pengeløse samfund truer: Eriks mission er at forhindre det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce