Annonce
Erhverv

Store problemer på Island: Fynsk kæmpe-entreprenør vokser - men tjener ikke meget

Munck Gruppen vil gerne lave flere store infrastrukturprojekter. Her gælder det broer og veje i Ghana. Foto: Munck Gruppen
Munck Gruppen i Nyborg vokser kraftigt gennem store arbejder med infrastruktur. Men store problemer i Island gør overskuddet beskedent.

Nyborg: Munck Gruppen, der er Fyns største entreprenørvirksomhed, bliver hele tiden endnu større. Flere store opgaver betyder, at koncernens omsætning er vokset med 10 procent.

Det viser koncernens regnskab for 2018/19, der blev offentliggjort torsdag eftermiddag.

Ifølge virksomheden selv er det store infrastrukturopgaver, der står for travlheden. Det drejer sig blandt andet om byggeriet af en bro og en vej i Ghana, som udføres med støtte fra Danida, og om anlæggelsen af Odense Letbane, hvor Munck er underleverandør til spanske Comsa.

Selv om aktiviteten stiger, er antallet af ansatte faldet med 149 og var i seneste regnskabsår på 1286.

Der er heller ikke kommet mange penge ud af anstrengelserne. Overskuddet er på 15 millioner kroner før skat, hvilket er langt fra tidligere tiders niveau på op til 134 millioner kroner.

Forklaringen er, at Munck endnu ikke er sluppet ud af den islandske suppedas, som i 2017/18 kostede fynboerne et kæmpeminus på 147 millioner kroner efter skat. Virksomheden overtog i december 2016 islandske LNS Saga, og det har vist sig, at dette selskab havde indgået meget dyre kontrakter, som siden har trukket enorme beløb ud af koncernen.

Den islandske virksomhed er mere eller mindre under afvikling. Siden 2018 har man ikke taget nyt arbejde ind, men blot færdiggørelsen af de opgaver, man allerede havde forpligtet sig til, har kostet store penge - også i det netop offentliggjorte regnskab.

Når de sidste store byggeprojekter i Island er gjort færdig i løbet af foråret, vil selskabet på øen fokusere på belægningsarbejder og større infrastrukturprojekter, skriver Munck Gruppen i en pressemeddelelse.

I Danmark har datterselskabet Havne & Anlæg efter flere utilfredsstillende år haft højere aktivitet og et tilfredsstillende overskud. Munck Asfalt har haft nok at lave, selv om der ikke er så meget aktivitet på vejområdet, men overskuddet har ikke været stort nok. Munck Forsyningsledninger har godt med arbejde og har leveret et overskud på niveau med tidligere.

Det polske datterselskab har i flere år været presset af et meget hårdt marked men er alligevel kommet ud af regnskabsåret med et mindre overskud. Det venter væsentlig større overskud i dette regnskabsår.

Efterhånden som man arbejder sig ud af de islandske problemer, forventer Munck Gruppen, at resultaterne bliver bedre. Overskuddet for regnskabsåret 2019/20 ventes at blive "på et højere niveau end det forgangne år," skriver virksomheden.

Annonce

Munck Gruppen A/S

Hjemsted: Nyborg

CVR-nummer: 16 49 96 09

Direktion: Hans Christian Munck

Bestyrelse: Søren Greve (formand), Carl Alfred Munck (næstformand), Hans Gormsen, Ole Friis, Anna Madsen

Ejer: Hans Christian Munck

Regnskabstal 2018/19: (2017/18 i parentes)

Omsætning: 2,2 millarder kroner (2,0)

Resultat af drift (ebitda): 129 millioner kroner (-21)

Resultat før skat: 15 millioner kroner (-129)

Resultat efter skat: 2 millioner kroner (-147)

Egenkapital: 433 millioner kroner (438)

Antal ansatte: 1297 (1446)

Grønland bliver helt afgørende for Munck Gruppen i de kommende år, da koncernen har fået ordre på at bygge flere lufthavne på øen, hvor den i forvejen har erfaring fra arbejde på Thule-basen. Foto: Munck Gruppen
En del af medarbejderne fra Muncks kriseramte afdeling i Island skal arbejde på de nye projekter på Grønland. Foto: Munck Gruppen
Munck Gruppen vil gerne arbejde mere i udlandet som her i Ghana. Det udvikler koncernen og giver den nye kompetencer og dermed bliver den mere konkurrencedygtig, siger ejeren, Hans Christian Munck. Foto: Munck Gruppen.
Munck Gruppen får travlt i Grønland. Foto: Munck Gruppen
Munck Gruppen får travlt i Grønland. Foto: Munck Gruppen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce