Odense: Der er alt for meget symbolpolitik fuld af flammende brandtaler og alt for lidt seriøs handling i kampen mod klimaudfordringerne.
Det mener Gustav Aakerlund, Liberal Alliances spidskandidat, der foreslår en markant anden vej for at skære i CO2-udledningen.
- Vi skal have bygget et atomkraftværk i en af Odenses industrizoner. Dét er et seriøst forslag, der kan producere energi til at forsyne hele Danmark med strøm 24 timer i døgnet hele året. Det rykker altså ikke at plante æbletræer på gadehjørnerne, konstaterer Gustav Aakerlund.
Han fremhæver, at FN's klimapanel i sin seneste rapport anerkender atomkraft som en potentiel del af den globale klimaløsning. Og at for eksempel Frankrig siden oliekrisen i 70’erne har drejet deres elproduktion over til i dag 70 procent atomkraft.
Men der er jo også en historik med alvorlige ulykker og farligt, radioaktivt affald, der er svært at komme af med. Hvorfor er det ikke argumenter nok til at finde andre løsninger end atomkraft?
- Historikken er en irrationel frygt. De steder, hvor det er gået galt, er i slyngelstater. I vestlige lande er det en sikker og stabil energikilde, understreger Aakerlund.
- Jeg synes, argumentet omkring affaldet er forståeligt, men man bruger ikke længere ren uran, og moderne atomkraft efterlader virkelig lidt affald. Et års forbrug af strøm i Danmark kan gemmes væk i det, der svarer til tre flyttekasser.
Hvis det er så god en idé og kan sænke CO2-udledningen så drastisk, hvad er så din forklaring på, at andre partier ikke står i kø for at bygge atomkraftværker?
- De tør ikke. De er bange for at blive håbløst upopulære blandt den generation af vælgere, der kan huske Atomkraft - Nej tak. I Liberal Alliance er det vores held, at vi har yngre vælgere. Og så tror jeg, folkestemningen er vendt. Derfor vil det være godt for Odense at blive foregangskommune på det grønne område ved at få bygget et atomkraftværk, mener Gustav Aakerlund.
Guldlir og lavere skat
Han er ny mand i toppen af Liberal Alliances kandidatliste i Odense. Og han håber, at det bliver denne gang, det liberale parti sikrer sig en plads i byrådssalen.
- Vi har været tæt på ved de seneste valg og skal ud og finde cirka 500 ekstra stemmer. Vi er ægte liberale, og bliver vi valgt ind, vil der da kun være 28 kommunister i byrådet, siger Gustav Aakerlund med et skævt smil og en bemærkning om, at de andre borgerlige i hans optik har søgt for langt ind mod den politiske midte.
På valgplakaterne optræder han med guldslips, stort guldur og ordene "Frihed til Odense - ku' det ik' være fedt?".
Men hvorfor alt det guld?
- Jeg spurgte min kæreste, om jeg skulle være business casual eller fuldstændig crazy på billedet. Hun kan godt lide guldlir, så det er der sikkert også andre, der kan. Og det skaber da noget opmærksomhed, siger Aakerlund.
Kort fortalt om spidskandidaten
Gustav Aakerlund er 27 år og er opvokset i Skårup og på Langeland, inden han som 18-årig flyttede til Odense.
Han er uddannet serviceøkonom fra University College Lillebælt og læser nu innovation og entreprenørskab samme sted.
Han bor i Skibhuskvarteret sammen med sin kæreste Maj Knudsen, der også stiller op for Liberal Alliance.
Gustav Aakerlund spiller både klaver, guitar, trommer og bas, er især til rockmusik og overvejede på et tidspunkt at søge ind på musikkonservatoriet.
Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var han nummer to på Liberal Alliances liste og fik 248 personlige stemmer. Nu er han spidskandidat.
Partiet har været tæt på at få et mandat i byrådssalen, men det er endnu ikke lykkedes. Ved valget i 2017 fik Liberal Alliance 2265 stemmer - det svarer til to procent af stemmerne.
Og så er der det med friheden. Både til borgerne, til byens institutioner - og ikke mindst til i langt højere grad at råde over egne penge.
Liberal Alliance vil sænke kommuneskatten i Odense fra 25,43 til 20 procent og på den vis trække cirka 1,8 milliarder kroner ud af det kommunale budget på omkring 13,7 milliarder for i stedet at lægge pengene i borgernes lommer.
Den private velfærd
Er det lærerne på skolerne, pædagogerne i børnehaverne eller sosu'erne i hjemmeplejen, I vil fyre?
- Det er fair at spørge om. Men vi ønsker ikke at ramme nogen specifik gruppe. Cepos (borgerlig-liberal tænketank, red.) har målt kommunernes effektivitet op imod hinanden, og Odense har et kæmpe potentiale i at effektivisere, påpeger Gustav Aakerlund - blandt andet på administration.
Så du kan helt afvise, at det vil gå ud over velfærden?
- Det er efterhånden en oldtidsdebat. Serviceniveau og mængden af penge hænger ikke nødvendigvis sammen. Og så er den private velfærd lige så relevant som den offentlige velfærd. Folk skal selv kunne bruge deres penge, mener han.
Gustav Aakerlund, spidskandidat for Liberal AllianceVi er ægte liberale, og bliver vi valgt ind, vil der da kun være 28 kommunister i byrådet.
I blå blok er der langt fra enighed om, hvem der er den borgerlige borgmesterkandidat. Gustav Aakerlund understreger, han ikke selv er. Men han vil ikke sætte navn på, om Liberal Alliance helst ser for eksempel Christoffer Lilleholt (V) eller Søren Windell (K) få borgmesterkæden om halsen i tilfælde af blåt flertal:
- Venstre og Det Konservative Folkeparti er de to sværvægtere, og hvem end der kommer ud på toppen efter valget, peger vi på.