Annonce
Indland

Liberal Alliance: Broen bliver ikke gratis: Men den må ikke malkes

- Noget af det mest pinlige tilbagetog, jeg har oplevet i politik, siger Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokraterne, om Liberal Alliances accept af, at brotaksterne på Storebælt ikke bliver fjernet. Arkivfoto.

Liberal Alliances transportordfører erkender, at partiet i den nye regering har givet køb på sin politik om gratis passage af Storebælt. Til gengæld giver han garanti mod malkning af broen. Pinligt, mener S-ordfører.

Det skal være gratis at køre over Storebæltsbroen. Sådan har det lydt fra Liberal Alliance, der også har stillet forslaget i folketingssalen.

Nu er partiet gået i regering og beklæder ligefrem transportministerposten (Ole Birk Olesen). Alligevel skal bilisterne fortsat betale for at køre over Storebælt.

- Vi er tre partier i regeringen, og vi har ikke kunnet få alle vores ønsker opfyldt. Det har ingen af de andre partier heller, siger Liberal Alliances transportordfører, Villum Christensen.

Til gengæld giver han nu et klokkeklart løfte til fynboerne og alle andre:

- Jeg udstikker en garanti for, at vi aldrig i denne regering vil gå med til, at der trækkes penge ud af Storebæltsbroen til formål, der intet har med broen at gøre. Betalingen på Storebælt skal alene gå til at afdrage på gælden og betale for broens vedligeholdelse, siger Villum Christensen.

Tilbage i 2009 besluttede et stort flertal i Folketinget at lade bilisterne på Storebælt betale ni milliarder kroner til motorveje, togskinner og anden infrastruktur rundt om i landet. I det nuværende regeringsgrundlag står også, at der skal skaffes penge til nye investeringer i infrastruktur.

Hvor pengene skal komme fra, er ikke præciseret, men det bliver altså ikke fra Storebælt, hvis den nu udstukne garanti fra LA står til troende.

Pres på lavere takst

Gælden på Storebæltsbroen er i dag på godt 20 milliarder kroner og forventes afviklet i 2029. Fynsk Erhverv har foreslået, at brotaksten til en start sættes ned med 25 procent og afdragsperioden forlænges med et par år, hvis stigende trafik ikke kan finansiere takstnedsættelsen.

- Det er absolut en mulighed, og vi vil internt i regeringen lægge pres på at få sat taksterne ned, siger Villum Christensen.

Læs mere: LA i november 2014: Prisen på Storebælt skal ned

Annonce

S-ordfører: Pinligt

Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, mener, at Liberal Alliance opfører sig dybt pinligt ved ikke at kunne stå på mål for gratis passage af Storebælt.

- Det viser bare, at partiet i sin tid stillede et totalt urealistisk forslag. Det hænger ikke sammen økonomisk, og det vil betyde massiv trængsel på motorvejen på Fyn. Desuden vil det umuliggøre en Femern-forbindelse og en Kattegatbro, siger han.

- Det er noget af det mest pinlige tilbagetog, jeg har oplevet i politik, siger han.

Han erkender, at hans eget parti også løb fra sin politik om en betalingsring ved København. Det var endda nedfældet i regeringsgrundlaget.

- Men det var anderledes. Vi ændrede politik på grund af stor folkelig modstand, siger han.

Annonce
OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-Midtfyns billigste hus er over 100 år gammelt: - Alt ved huset skal laves

Sport

Middelfart i nød: Jagter desperat målmand

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: En ven i nøden 3:3

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kæresteparret Elin og Jann har købt Faaborg-Midtfyns billigste hus: - Tanken er, at vi skal blive gamle i huset

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Annonce