Annonce
Odense

LGBT-foreningen Lambda er udsat for mulig hate-crime

Sarah Baagøe Petersen, der er presseansvarlig for Lambda er rystet over vandaliseringen med plakater og markeringstape fra den nationalsocialistiske bevægelse Nordfront. Hullerne i glasset er fra en lignende hændelse to uger forinden. - Vi ved ikke, om de to episoder hænger sammen, siger hun.

Torsdag blev Lambdas, der er en forening for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner, lokaler vandaliseret af nationalsocialistiske aktivister. Politiet formoder, at hatecrime står bag.

'Knus Homolobbyen'. Det stod der på en af de plakater, aktivister fra den socialnationalistiske bevægelse Nordfront torsdag klistrede på ruderne af foreningen Lambdas lokaler i Brogade.

Vandaliseringen fandt sted lidt over middag og ud over plakater, blev døren tapet til med markeringstape, hvor afsenderens navn stod på.

Hændelsen har rystet Sarah Baagøe Petersen, der er presseansvarlig for Lambda, der er en LBGT-forening.

- Det minder om en tid med jødeforfølgelser og fremmedhad. Det hører fortiden til, siger hun.

I et opslag på Facebook fortæller Lambda om hændelsen, hvor to aktivister blev taget på fersk gerning af to tilfældigt forbipasserende. De jagede aktivisterne væk og fjernede plakater og tape.

Annonce

Formodet hate-crime

Nordfront, betegner sig som en bevægelse, der blandt andet ønsker, at homoseksualitet skal forbydes fra det offentlige rum.

På deres hjemmeside skriver de om aktionen mod Lambda. Her nævner begrunder de aktionen med, at Lambda blandt andre ting holder foredrag for folkeskoleelever om homoseksualitet.

Lambda har anmeldt episoden til politiet, som efterforsker sagen, der kan blive særdeles strafbar for de to aktivister.

- Vi har ikke kategoriseret hændelsen som hærværk, men er ved at undersøge, om det, der ligger bag er en hadforbrydelse eller hadmotiveret hændelse, siger politikommisær Per Franch fra Fyns Politi, der arbejder med sagen.

Kriminalitet, der er motiveret af had til seksuelle overbevisninger, bliver straffet hårdere end almindelig kriminalitet. Det gør også, at Fyns Politi er ekstra opmærksom på sagen.

- I Fyns Politi har vi et partnerskab mod hatecrime, hvor nogle grupper er beskyttede. En af medlemmerne er Lambda, fordi de repræsenterer en gruppe, som er særligt udsat. Derfor er vi ekstra omhyggelige med at finde ud af, hvad der ligger bag, siger han.

Ikke første hændelse

Det er ikke første gang, Lambda har været udsat for vandalisering.

- For to uger siden blev der kastet to sten gennem ruden. Vi ved ikke, om det er Nordfront, der står bag det, for vi kunne kun se, at stenene blev kastet fra en bil, siger Sarah Baagøe Petersen.

Den første hændelse blev ikke slået op på Facebook.

- Vi melder aldrig officielt ud, når der sker sådan nogle hændelser. Men vi ønskede at dele dette, for at vise at selvom vi er i 2018, er der stadig nogen, der har den slags menneskesyn, siger hun.

Samtidig opfordrer hun folk til at dele opslaget og komme ned på baren henover jul og nytår for at sende et signal om, at folkene bag Lambda ikke lader sig kue.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce