Annonce
Faaborg-Midtfyn

Leverandør fastholder:- Det var øl fra Midtfyns Bryghus

René B. Dyrvig erkender, der er sket fejl, men afviser at der er tale om løgn eller svindel. Privatfoto.

René B. Dyrvig, direktør for Eventyrligt Øl fra Fyn, har leveret den omstridte fustage øl til Storms Pakhus. Han fastholder, at øllet er fra Midtfyns Bryghus men erkender, at der er sket fejl.

Bryghusindehaver Eddie Szweda hævder, at den øl, der var i fustagen, da han købte et glas "Belgisk Ale" på Storms Pakhus ikke var produceret på Midtfyns Bryghus. Hvad siger du til det?

- Øllen i fustagen var fra Midtfyns Bryghus. Det var en juleøl, en "Midtfyns Go' jul" af typen "belgian ale" Vi beslutter ikke, hvad Storms Pakhus sætter på. Vi er bare leverandører.

På den etiket, der er klistret på toppen af fustagen står Midtfyns Bryghus, belgisk ale, 6 procent, 25 liter. Men det er en 30 liters fustage, og hvis du har ret i, at indholdet er "Midtfyns Go' Jul", så er det en øl på 6,1 procent. Hvorfor er oplysningerne på etiketten ikke korrekte?

- Der er sket en menneskelig fejl. Det er en 30 liters fustage, og det er en øl på 6,1 procent, så, ja, nogle af oplysningerne er forkerte. Vi har ingen interesse i at ændre på alkoholprocent eller mængde i forhold til det faktiske indhold.

- Hvem har lavet "den menneskelige fejl"?

- Det må jeg have tid til at undersøge nærmere. Jeg har kun haft ansvaret siden februar, og vi har ikke handlet den type øl efter februar. Da vi brændte inde med et overskud af juleøl fra Midtfyns Bryghus, besluttede vi, blandt andet i samråd med Eddie Szweda, at omdøbe noget af det.

- Så I tager en øl, som I ikke kan sælge, gemmer den lidt på lagret, kalder den noget andet og prøver at sælge den igen? Kan kunden så regne med, at han får det, han tror, han køber?

- Altså i forhold til forbrugergennemsigtighed er det ikke en hensigtsmæssig fremgangsmåde, og det er også en praksis, der sidenhen er blevet ændret. Men der er ikke noget løgn eller svindel i det, vi har gjort. "Midtfyns Go' Jul" er en type "belgian ale", og vi har solgt den som "Belgisk Ale", så varebetegnelsen er god nok.

Eddie Szweda bestrider, at han har været med til at lave nogen aftale om, at hans øl kunne omdøbes. Tværtimod har han bedt om at komme ud med samarbejdet med Eventyrligt Øl fra Fyn, som han ikke ønsker skal markedsføre hans produkter. Han siger, at hans juleøl var klar og lys, mens den øl, han fik på Storms Pakhus var mørk og grumset, altså at det ikke var øl, lavet på Midtfyns Bryghus. Hvorfor oplever han en forskel på øllene?

- Øl er organisk, og det udvikler sig over tid. Både smag og udseende ændrer sig, og det er sikkert sket, mens fustagen har stået på lagret.

Det vil sige, at man ikke kan tage en prøve af øllet og få konstateret, om det er lavet på Midtfyns Bryghus eller ej?

- Der står en sjat tilbage i bunden efter vores destruktion af den pågældende fustage, som vi øjeblikkelig tog tilbage, da vi blev gjort bekendt med Midtfyns Bryghus indsigelse for to uger siden. Jeg tvivler på, at man kan analysere sig frem til, hvor det kommer fra, også fordi det har ændret sig, siden det blev brygget. Men det er og har hele tiden været fra Midtfyns Bryghus.

- Har du lært noget af sagen her?

- Jeg har lært, at en skærpet dokumentation og nøjagtighed er vigtig, og at vi skal have en skærpet opmærksomhed om gennemsigtighed overfor forbrugerne med de produkter, vi leverer samt de produkter, vi modtager fra leverandører.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce