Annonce
Kultur

Lettelse trods aflysning: Heartland har allerede booket de første navne til 2022

Eddie Vedder fra Pearl Jam var hovednavn på Heartland Festival i 2017, hvor han stod for en af de bedste koncerter i festivalens historie. Arkivfoto: Helle Arensbak/Scanpix
Efter flere måneders usikkerhed faldt der en sten fra Heartland-direktør Ulrik Ørum-Pedersens hjerte, da der endelig kom afklaring på, at sommerens store festivaler er tvunget til at aflyse. Han ærgrer sig mest over at miste muligheden for at optimere og forfine festivalen på Egeskov Slot.

Festivaler: Samtlige større danske festivaler har smidt håndklædet i ringen efter regeringens seneste udmelding om forlængelse af forsamlingsforbuddet og udsigten til maksimalt 2000 publikummere til udendørsarrangementer frem til august og et loft på 5000 publikummere til udgangen af august.

Heartland Festival, der skulle være holdt i den sidste weekend i maj, har i nogen tid vidst, hvilken retning det gik. Derfor kom regeringens udmelding ikke som et chok for Heartland-direktør Ulrik Ørum-Pedersen, der har brugt hele morgenen på at informere leverandører, samarbejdspartnere og medarbejdere.

- Da jeg så regeringens udmelding tidligt i morges, blev jeg faktisk lettet. Vi har trådt vande i flere måneder og haft svært ved at se, at det var realistisk at samle 25.000 mennesker på Egeskov i slutningen af maj. Man har skullet være meget optimistisk for at tro på det scenarie, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Annonce


Det har været opslidende at få besked på, at vi skulle blive ved med at planlægge som normalt, sælge billetter og få styr på de ansatte, selv om vi har vidst, at arbejdet ville være spildt. Derfor er udmeldingen en afklaring, fordi vi nu kan lægge al vores energi i 2022

Ulrik Ørum-Pedersen, direktør for Heartland


Han kalder det ekstremt frustrerende at have fået blandede signaler fra politikere og embedsfolk de seneste måneder.

- Det har været opslidende at få besked på, at vi skulle blive ved med at planlægge som normalt, sælge billetter og få styr på de ansatte, selv om vi har vidst, at arbejdet ville være spildt. Derfor er udmeldingen en afklaring, fordi vi nu kan lægge al vores energi i 2022-festivalen, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Han er også skuffet over, at dagens politiske udmelding ikke giver et svar på, hvad der sker efter august, og på hvornår store folkemængder igen kan samles til koncerter.

- Jeg står for eksempel med en koncert med The Minds of 99 i Parken til september. Den er rykket fra september 2020. Men jeg aner ikke, hvordan vi skal forholde os. Det er stærkt bekymrende, at ingen aner, hvad planen og processen er efter 31. august.

Har sovet i timen

Et oplagt spørgsmål er, om det er realistisk med festivaler i 2022, når man ikke som blandt andet i Tyskland og England eksperimenterer med at samle større publikummer til festivaler for at se, hvordan man kan minimere smitterisikoen og optimere logistikken.

Heartland Festival på Egeskov Slot har ligesom landets øvrige festivaler meldt ud, at 2021-udgaven er aflyst. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- Jeg synes, at politikerne herhjemme har sovet i timen. Vi har som branche taget et væld af initiativer og har i et bredt samarbejde udformet masser af forslag til, hvordan man kunne afvikle festivaler sikkert. Vi har stået og banket på politikernes dør, fordi vi har haft brug for en rettesnor til den samlede festivalbranche. Den har vi aldrig fået, og vi har oplevet meget lidt velvilje til at gennemføre test-arrangementer, vi kunne drage erfaringer af, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Han fortæller, at festivalerne i løbet af sensommeren og efteråret vil fokusere på at afprøve forskellige koncertformater, så man ikke risikerer at stå i 2022 uden en nogenlunde skudsikker plan.

- Samtlige danske festivaler står sammen i den proces, og jeg har siddet så sent som i morges og talt med de øvrige festivalchefer om at køre i et fælles spor. Vi står tættere sammen end nogensinde og sådan er det ofte, når man står med de samme udfordringer på tværs af en sektor eller en branche. Så rykker man sammen i bussen, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Annonce

En blank side i historiebøgerne

Han kender endnu ikke de økonomiske konsekvenser af aflysningen af årets festival, men frygter ikke for festivalens overlevelse.

- Heartland er en del af en stor organisation, Live Nation, der er relativt veletableret og har et vist økonomisk råderum. Så vi skal nok klare endnu et år uden festival. Hjælpepakkerne i år bliver ikke helt så gunstige som i fjor, hvilket egentlig var forventet. Derfor har vi virkelig passet på pengene i år, da vi vidste, at vi befandt os i ukendt farvand. Derfor lander vi formodentlig lidt blødere end i fjor, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Den største betydning af dette års aflysning er i hans optik, at der kommer endnu en blank side i festivalens historiebog.

- Vi misser et helt års erfaring og mulighed for at optimere festivalen. Som organisation og virksomhed lærer man enormt meget af hvert arrangement, og derfor kommer vi til at mangle nogle vitale skridt i vores udvikling, siger Ulrik Ørum-Pedersen.

Heartland har allerede meldt ud, at festivalen afholdes 2. til 4. juni 2022, og at der allerede er booket flere internationale navne.

- Mange af de store bands står i kø for at komme ud at spille. Vi har faktisk allerede booket navne til 2023, hvilket er helt usædvanligt.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce