Annonce
Odense

Letbanetog trillede ud på sin jomfrukørsel i Odense: - Det er en meget speciel følelse

Letbanen blev tirsdag formiddag testkørt for første gang ved Hestehaven. Det gik ganske stille og roligt, men var ikke desto mindre en historisk milepæl for projektet.

Næsten præcis to måneder efter, at det første togsæt ankom til Odense fra fabrikken i Berlin, kørte et af letbanetogene ud på offentlig vej tirsdag formiddag.

I krydset mellem Hestehaven og Munkebjergvej kunne projektchef for togsættene, Thomas Gram Rasmussen, se toget med navnet ”Brunneren” køre stille og roligt over krydset og ind på den teststrækning på Hestehaven, som vil blive benyttet i den første fase.

- Det er helt fantastisk at se det køre uden for kravlegården i testcentret. Når vi bevæger os udenfor, er der jo nogle helt andre ting at tage højde for, sagde Thomas Gram Rasmussen, der jublede sammen med kommunikationschef Benthe Vestergård, da toget kørte over Munkebjergvej på slaget 11.

- Det kan godt være, at man ikke kan se det på mig, men det er altså stort. Det er en meget speciel følelse, sagde Thomas Gram Rasmussen.

Letbanetoget bevægede sig langsomt på skinnerne, mens folkene fra tyske Stadler og spanske Comsa tjekkede, at alt forløb efter planen. Foto: Christian Nordholt

Kører efter planen

I første omgang vil letbanetogene blive testet på Hestehaven mellem Munkebjergvej og Svendborgvej. I den forbindelse bliver Bjørnemosevej lukket ud mod Hestehaven. Senere på året vil testområdet gradvist blive udvidet.

De første test er såkaldte dynamiske test, hvor man tester samspillet mellem togsættene og skinnerne. Toget vil derfor for det meste køre stille og roligt eller holde helt stille, mens folkene fra den tyske tog-leverandør Stadler tjekker, at alt er, som det skal være.

Senere vil man teste accelerationen og ikke mindst bremserne.

Ifølge Thomas Gram Rasmussen er alt om tog-leverancen gået efter planen indtil videre.

- Det har kørt upåklageligt. Det må jeg sige. Så det har været en nem fødsel, kan man sige, lød det fra projektchefen.

Annonce

Kampagne skal øge sikkerhed

Med letbanetogets første kørsel på offentlig vej skyder Odense Letbane og Odense Kommune samtidigt en kampagne i gang, der skal skabe opmærksomhed omkring, at der nu er kommet en ny form for transportmiddel til byen.

Det sker under overskriften ”Se letbanen i øjnene”.

- Grundlæggende er det fuldstændigt sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at letbanen begynder at køre. Alle lyskryds og trafikforhold er indrettet efter den nye trafikant i byen – og så længe man overholder færdselsreglerne, er man på den sikre side, siger kontorchef Rasmus Bach Mandø fra Trafik og Mobilitet i Odense Kommune:

- Erfaringen fra letbanen i Aarhus viser, at ulykker sker, når letbanens medtrafikanter ikke er opmærksomme nok. Kampagnen skal derfor sætte ekstra fokus på, at man ikke bare kan køre på autopilot og lade vanen styre. Det kræver en fornyet opmærksomhed på trafikken, indtil man er blevet fortrolig med, hvordan letbanen kører, og hvordan man skal agere i forhold til den.

De første plakater med kampagnens budskaber vil blive hængt op i Hestehaven i forbindelse med de nu igangværende testkørsler.

Letbanetoget kører i første omgang på Hestehaven mellem Munkebjergvej og Svendborgvej. Senere vil testområdet blive udvidet. Foto: Christian Nordholt
Klokken 11 tirsdag den 21. april kørte Odense Letbane for første gang ud i et offentligt vejkryds, hvor bilisterne kortvarigt måtte holde tilbage. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce