Annonce
Odense

Letbanetog afsporet: På værksted i Berlin for at blive repareret

Selvom et tog efter afsporingen nu er blevet sendt til Berlin til tjek og reparation, så er der stadig 15 togsæt tilbage i Odense, og derfor får afsporingen ingen konsekvenser for testkørslerne på letbanen, lyder det fra Odense Letbanes tekniske direktør Steen Lykke. Foto: Lasse Olsson/Odense Letbane
Banedanmark måtte rykke ud for at få et afsporet letbanetog tilbage på skinnerne. Et skiftespor ved vedligeholdelsescentret får skylden for uheldet, og afsporingen bliver nu undersøgt nærmere, mens toget er tilbage hos producenten Stadler i Berlin for at blive repareret.

Odense: Efter forsinkelsen af åbningen af Odense Letbane, der blev meldt ud for nylig, er der nu stadig cirka otte måneder til det første letbanetog kan byde passagerer om bord.

Men længe før den officielle jomfrutur har Odense Letbane dog allerede haft sin første afsporing. Den fandt sted midt i februar, mens der lå sne, erfarer Fyens Stiftstidende fra kilder med kendskab til, hvad der rører sig omkring letbanen.

Forelagt avisens oplysninger bekræfter Odense Letbanes tekniske direktør Steen Lykke hændelsen.

Annonce

- Det er rigtigt, ja, siger han.

Steen Lykke forklarer, at afsporingen skete i forbindelse med, at et af togene skulle passere hen over et sporskifte ved kontrol- og vedligeholdelsescentret.

- Af en eller anden grund har det skifte stået forkert, ellers har der været en fejl på det. Det er vi i gang med at undersøge detaljerne i, oplyser den tekniske direktør.

Til tjek og reparation i Berlin

Konkret var det et hjulsæt, der røg af skinnerne, og Steen Lykke nedtoner dramatikken, selv om det dog blev nødvendigt med assistance fra Banedanmark.

- Det er ikke noget med, at toget hverken har rullet rundt eller noget, og vi besluttede, at det skulle tilbage på sporet. Det fik vi Banedanmarks eksperter til at gøre for os, for de har det sorte bælte i den type opgaver.

- Det tog en halv dags tid eller noget i den stil, forklarer Steen Lykke.

Toget blev beskadiget ved afsporingen, men umiddelbart virker det ikke til, at skaderne er så alvorlige. Alligevel er det afsporede tog blevet sendt til producenten Stadlers fabrik i Berlin.

- Dels for at få udbedret de kosmetiske skader, men også for at få tjekket i forhold til, om der skulle være sket andre skader, som skal rettes. Det er vi meget trygge ved, for i Berlin har de det helt rigtige udstyr, siger Steen Lykke.

Annonce

Påvirker ikke testkørsler

Hvad gør I hos Odense Letbane for at undgå, at det sker igen?

- Det kan jeg ikke sige så meget om, før vi helt præcis ved, hvad årsagen har været. Men det er klart, at alle procedurer bliver gennemgået for mulige mangler eller fejl, og selve sporskiftet bliver selvfølgelig også tjekket.

Får afsporingen betydning for testkørsler eller sikkerhedsgodkendelsen af letbanen?

- Nej, overhovedet ikke. Vi har jo 15 andre tog, så det er ikke noget, der kommer til at påvirke vores testkørsler, og da det er sket på en byggeplads, så er der ingen forbindelse over til den overordnede sikkerhedsgodkendelse, lyder det fra Steen Lykke.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Navne For abonnenter

Det pengeløse samfund truer: Eriks mission er at forhindre det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce