Annonce
Odense

Letbanens nye påfund: Slipper dronen løs

Odense letbane har for nyligt fået lagt sine føste skinner. Nu skal en drone til at holde øje med, hvordan arbejdet skrider frem. Foto: Nils Svalebøg.

En drone skal månedligt overflyve letbanens 14 kilometer lange rute. Det skal give folkene bag byggeriet en fornemmelse af, hvordan det skrider frem. Første flyvetur har allerede fundet sted.

I den forgange uge sendte Odense Letbane en drone afsted på den første månedlige overflyvning af letbanens godt 14 kilometer lange strækning.

Flyveturen vil tage dronen hele vejen fra Tarup i nord gennem byens snævre gader til Hjallese i syd.

Dronen er topmoderne og kaldes eBee. Det er en letvægtsdrone, som byens borgere og besøgende altså kan komme til at stifte bekendtskab med på månedlig basis.

Det er første gang i Danmark, at droner bliver brugt i så omfattende et anlægsprojekt i et bynært miljø. Projektet er blevet muligt på grund af et samarbejde mellem Odense Letbane og det nationale dronecenter UAS Denmark.

- At bruge droner til at følge letbaneprojektet er for mig at se oplagt og helt i tråd med vores satsning på droner til at skabe innovation og udvikle nye forretningsområder. Jeg har store forventninger til, at projektet her kan kaste ny viden og nye idéer af sig, foruden det kan være til gavn for Odense Letbane, siger Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Odense Kommune har længe ønsket at gøre Odense og Fyn til et dronecentrum. Det har været med til, at Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen har givet dispensation til de kommende flyvninger. Normalt er droneflyvning i byer af sikkerhedsmæssige årsager pålagt en masse restriktioner.

Dronen var på sin første tur torsdag den 20. december. Billederne den tog vil efter nytår blive klippet sammen, så de danner ét langt billede af hele ruten.

Billederne vil på et tidspunkt blive gjort tilgængelige for offentligheden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce