Annonce
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Venstre ønsker, at byrådet skal vedtage, at der ikke på denne side af kommunalvalget i november 2021 kan træffes nogen beslutninger om at udvide letbanen med etape to, som blandt andet skal føre til Vollsmose. Vælgerne skal høres først, mener partiet. Illustration: Odense Kommune
Christoffer Lilleholt (V) mener, at befolkningen bør spørges ved næste kommunalvalg, inden byrådet beslutter, om der skal bygges mere letbane i Odense. DF er med, K er afventende, og S beskylder Venstre for stemmefiskeri.

Vælgerne skal have lov at ytre sig via et kommunalvalg, inden byrådet beslutter, om Odenses letbane eventuelt skal udvides med en anden etape, som skal gå til henholdsvis Odense Zoo og Seden Syd via Vollsmose.

Sådan lyder meldingen nu fra Venstre, der selv har stemt for etape et, som åbner i år 2021, men forholder sig skeptisk til, om der nogensinde bliver behov for etape to, som indtil videre befinder sig på tegnebrættet.

Partiet vil på førstkommende byrådsmøde efter efterårsferien stille forslag om, at byrådet skal forpligte sig til ikke at træffe nogen beslutning om en mulig etape to af Odenses letbane, før befolkningen har haft mulighed for at give sit syn på sagen til kende ved det næste byrådsvalg, der afholdes i november 2021.

- Vi mener, det er vigtigt, at odenseanerne får lov til at bestemme, siger politisk ordfører for Venstre, Christoffer Lilleholt.

Han afviser, at Venstre dermed forsøger at gøre næste valg til et "for eller imod letbanen"-valg.

- Men vi synes, at der skal være tid til at få det diskuteret ordentligt igennem. Også i en valgkamp, siger Christoffer Lilleholt.

Letbanens etape et og to

Første etape af Odenses letbane er den, som opføres i disse år.

Den skulle efter planen have stået færdig i slutningen af år 2020, men er blevet forsinket af TBT-projektet, som ikke har kunnet ovedrage området til letbanebyggeriet på det forventede tidspunkt. Planlagt åbning hedder nu sidste halvdel af år 2021.

Etape to er indtil videre kun på tegnebrættet. Ruten er fastlagt til at skulle koble Vollsmose og Seden Syd op på letbanenettet, som også skal føres ud ad Sdr. Boulevard til Odense Zoo. Odense Kommune er gået i gang med en opsparing, men en egentlig beslutning om at anlægge etape to er formelt ikke taget.

DF bakker op, K vil vide mere

Hos de andre borgerlige partier støtter DF forslaget, mens Konservative er mere afventende.

DF's frontfigur Christel Gall mener, at fordi det ligger i den netop indgående budgetaftale, at der først kan træffes beslutning om letbanens etape to, når den såkaldte VVM-undersøgelse er færdig, så vil det alligevel ikke være muligt at beslutte noget før valget i november 2021.

DF støtter dog gerne Venstres forslag om formelt at få slået fast, at der ikke må træffes nogen beslutning før næste byrådsvalg, fastslår hun.

Konservative vil ikke svare klart på, hvad partiet mener om forslaget fra Venstre, før partiet har set det på skrift.

- Jeg bliver simpelthen nødt til at se den endelige tekst. Djævlen ligger nogle gange i detaljen, så det bliver jeg simpelthen nødt til, siger politisk ordfører Kristian Guldfeldt fra Konservative.

Han tilføjer, at det væsentlige for Konservative er, hvordan det går med letbanens etape et, inden der træffes beslutninger om en eventuelt etape to. Men hvor lang tid, letbanens første etape skal have været i drift, inden der foreligger nok viden til at træffe en beslutning om en mulig etape to, kan han ikke svare klart på. Herunder heller ikke om for eksempel nogle få måneders drift vil være tilstrækkeligt grundlag.

- Det afhænger af, hvornår vi begynder at få de første officielle afrapporteringer, siger Kristian Guldfeldt.

Annonce

S: Venstre fisker stemmer

Hos byrådets største parti, Socialdemokratiet, anklager politisk ordfører Tim Vermund partiet Venstre for forsøg på stemmefiskeri.

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi skal træffe en beslutning om etape to inden næste kommunalvalg. Men vi er mest optaget af at gøre det, der er bedst for byen, siger han.

- Så ingen garanti fra Socialdemokratiet til vælgerne i Odense om, at de skal have lov at ytre sig om det her emne, inden der træffes en beslutning.

- Jeg vil ikke hindre nogen i at ytre sig.

- Men via stemmeboksen?

- Hvis jeg skal give nogen garantier for noget som helst, skal jeg kende Venstres forslag grundigere og processen omkring VVM-undersøgelsen grundigere. Vi vil insistere på at gøre det, der bedst for byen. Jeg ville ønske, at Venstre også havde det fokus i stedet for at tænke på, hvordan man kan få et mandat eller to mere ved næste kommunalvalg.

Mod sydvest skal etape to af letbanen, såfremt den anlægges, fører ud ad Sdr. Boulevard til Odense Zoo. Illustration: Odense Kommune
Annonce

En vej tilbage for V?

Tim Vermund vil gerne vide, om forslaget fra Venstre betyder, at partiet holder en dør åben i forhold til at tilslutte sig etape to efter næste byrådsvalg.

Men nej, sådan skal det ikke opfattes, lyder svaret fra Christoffer Lilleholt. Han henviser i stedet til, at Tim Vermund (S) i et interview bragt søndag i Fyens Stiftstidende giver udtryk for, at letbanemodstanderne "ikke har sat sig ordentligt ind i tingene".

- Jeg kan forstå, at Socialdemokratiet er bange for, at borgerne ikke er ordentligt oplyst. Vi ønsker optimal borgerinddragelse omkring det her, og muligheden for at stemme ved et kommunalvalg er netop udtryk for maksimal borgerinddragelse, siger Venstre-ordføreren.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Annonce