Anden etape af Odense Letbane skal nu undersøges nærmere. Prisen bliver mellem ca 1,7 og 1,9 mia. kroner, viser foreløbige beregninger
Til april starter byggeriet af Odense Letbanes første etape fra Tarup til Hjallese.
Men allerede inden den første gravemaskine er gået i gang, tænkes der på rådhuset i Odense store planer om en udvidelse af letbaneprojektet.
Onsdag nikkede Økonomiudvalget i enighed ja til, at borgmesterforvaltningen kan undersøge en mulig etape to af letbanen nærmere, og i forhold til, hvad der tidligere har været fremme, er der flere nye ting på tegnebrættet.
For første gang anslår forvaltningen nu en foreløbig pris på mellem ca. 1, 7 og 1,9 milliarder kroner for anden etape, og udvidelsen indebærer enten 7,3 eller 7,8 kilometer ekstra spor.
Pris og længde afhænger af, hvilken løsning politikere eventuelt senere vælger at gå videre med. En af modellerne, der er på tegnebrættet, er en løsning, hvor letbanen føres helt ind til gågadenettet via Vesterbro med stop ved Søndergade, hvor gågaden starter. Herfra føres ruten mod syd ad Søndergade og videre ud ad Sdr. Boulevard.
Denne løsning indebærer, at bilerne må væk fra Vesterbro, da der ikke plads til både biler og letbane. Vejen indgår i dag som en del af den indre ringvej, og konsekvenserne for biltrafikken er noget af det, Økonomiudvalget har bedt om få nærmere belyst.
Et andet nyt element i forhold til de tanker, der tidligere har været fremme, er at føre letbanen længere ud end Vollsmose i nordøst, så endestationen i stedet bliver ved Seden Syd.
Finansiering ikke på plads
For nu er der kun givet tilsagn til at etape to undersøges nærmere, der er ikke tale om en endelig beslutning. Den skal først skal træffes senere.
Det store spørgsmål er dog, hvordan en eventuel anden etape kan finansieres. Ifølge avisens oplysninger er der bred politisk opbakning i Økonomiudvalget til at arbejde for en statslig medfinansiering efter samme model, som det er sket med første etape, hvor staten bidrager med 1,1 milliard ud af den samlede anlægssum på tre milliarder kroner.
Næste skridt bliver, at der skal udarbejdes en såkaldt udredningsrapport, der nærmere belyser omstændighederne ved at udvide letbanen.
Går alt efter tidsplanen - og lykkes det at skaffe finansiering - kan letbanens anden etape tidligst åbne i år 2023, altså tre år efter første etape står klar til brug, oplyser Jannek Nyrop, der chef for bystrategisk stab i Odense Kommune.
Læs mere om planerne om en anden etape af Odenses letbane i Fyens Stiftstidende torsdag og på www.mitfyn.dk.