Annonce
Debat

Letbanen. Skræmmende måde at debattere på

Der er naturligt nok en række letbanemodstandere, som har reageret på, at jeg for nylig udstillede en række "fake news" fra dén kant.

Senest melder Flemming Todbjerg-Nielsen sig i koret (FS, 1. maj) med en påstand om, at jeg er "en af dem, der ikke har læst de udredninger, der foreligger om letbanen, som Cowi har udarbejdet". En sådan påstand er så typisk for letbane-modstanderne. I hele debatten fremhæver de sig selv som dem, der har læst rapporterne og derfor formidler "sandheden", mens alle andre er uvidende.

Det er jo en nærmest skræmmende måde at debattere på. Det er jo samme måde, som man anvender i ekstreme ideologier eller religiøse sekter.

Selvfølgelig har jeg læst Cowis rapporter, inden jeg går ind i debatten.

Det er der sikkert flere af letbanemodstanderne, der har. Frank Eistrup - modstandens ypperstepræst - har da helt sikkert; men alt det, som letbanemodstanderne fremlægger, er netop ikke dét, som står i rapporterne. Det er konklusioner, som de selv drager på baggrund af rapporterne. Deraf betegnelsen "fake news".

Det gælder eksempelvis påstanden om, at BRT-systemer ikke skulle være undersøgt og faldet med et brag. Det gælder hele angrebet på driftsøkonomien, hvor man - det gjaldt Tony Vest i et nyligt indlæg - blander anlæg og drift sammen i en pærevælling, eller det gælder, når førnævnte Frank Eistrup har svært ved at gennemskue opstartstidspunkter og billetpriser ud fra rapporterne. Så opfinder man blot et skræmmebillede og kalder det for fakta.

Det kan selvfølgelig være, fordi letbanemodstanderne ikke forstår det, de læser. Men jeg betragter egentlig de fleste af dem som intelligente mennesker, så derfor ville jeg ikke tillade mig at skrive dét. Og derfor måtte konklusionen blive, at de bevidst fordrejer sandheden.

Det er helt i orden at være modstander af letbanen. Det er endda på mange måder forståeligt. Men det er ikke i orden at påstå, at ens modstand skulle være baseret på en helt særlig høj intelligens, der gør, at man har "opdaget", at projektet går galt - mens alle de dumme politikere ikke kan se det. For det er en grundlæggende løgn.

Der er intet i Cowis rapporter, der fortæller, om letbanen bliver en succes eller ej. Det afhænger alene af, hvor mange odenseanere, der vil bruge den og hvor mange virksomheder, der vil investere i Odense på grund af byens omstilling - hvor letbanen er et vigtigt element, men naturligvis ikke kan stå alene.

Jeg kan ikke bevise, at letbanen bliver en succes. Ligesom letbanemodstanderne ikke kan bevise, at den bliver en fiasko. Jeg kan konstatere, at de fleste kendte faktorer - nu kender vi anlægsprisen, vi kan se investeringer langs banen etc. - tyder på en succes.

Der er ingen hemmelige beregninger i nogen rapporter, der beviser, at fiaskoen skulle true. Modstanden er ikke på nogen måde fakta-baseret, det er en holdning, og det er en tro. Og man må tro og mene, hvad man vil - men lad venligst være at påstå, at troen kan bevises.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce