Annonce
Indland

Letbanen kommer til at køre på skinner

Mogens Hagelskær (th), der er direktør for Odense Letbane fik en snak med borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om den første historiske skinne i Odenses letbanebyggeri. Foto: Nils Svalebøg

Det enorme letbanebyggeri, der har fyldt Odense i flere år, rundede tirsdag en milepæl, da den første skinne blev støbt i beton ved byggepladsen for Nyt OUH. Direktør for Odense Letbane Mogens Hagelskær var begejstret for, at odenseanerne nu kan se, hvordan byggeriet skrider fremad.

I bidende frost og med en drone summende over den grå himmel, lyste byggepladsen op af de mange refleksveste i gul og orange. På den mudrede byggeplads gik en mindre hær af arbejdere nemlig rundt i sikkerhedssko, hjelme og selvlysende overjakker.

Da klokken nærmede sig 14, stimlede også flere privatpersoner sammen om den historiske nedlæggelse af Odenses første letbaneskinne. Flere havde private kameraer med, og indtil flere tog selfies med den spæde letbane i baggrunden.

Ulla og Bent Larsen havde på cykel trodset vinterkulden for at se den første skinne blive lagt ned. Foto: Nils Svalebøg

Klik på kortet og læs under hvert +, hvornår der laves sporarbejde på de forskellige strækninger af letbanen.

Der blev holdt nøje øje med, om processen foregik planmæssigt, da de første skinner skulle cementeres. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Velkommen

Direktør for Odense Letbane, Mogens Hagelskær, bød velkommen til de fremmødte.

- Det er ikke så tit, man kan sige, at man cementerer noget. Men det gør vi i den grad i dag. Vi har nået mange vigtige milepæle, og der er mange ting, vi har gjort første gang, men i dag lægges fremtiden, sagde han om de første skinner.

Han opfordrede odenseanerne til at glæde sig over udviklingen og at følge med de næste måneder frem mod åbningen i slutningen af 2020.

Personligt var han glad for at kunne markere dagen.

- Det er fantastisk, at vi endelig er kommet dertil, hvor vi kan sætte skinnerne ind i beton. Mange har jo gået og kigget på byggeriet i nogle år, hvor vi har lavet forarbejdet. Men det er først for alvor nu, at vi går i gang, sagde Mogens Hagelskær.

Han fremhævede desuden byggerierne ved Rosengårdcentret og Middelfartvej som områder, hvor arbejdet tager form. Snart vil der også blive rejst stationer rundt omkring i byen, så letbanen er klar til indvielse ultimo 2020.

Tirsdag blev de første skinner støbt i beton. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Første skinne støbt

Både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og flere privatpersoner trodsede decemberkulden for at overvære det historiske øjeblik. To af dem var Ulla og Bent Larsen, der begge er store tilhængere af letbanen. De bor i Hjallese og er ikke generede af byggeriet til hverdag men nyder at følge med i udviklingen.

- Nu kan man virkelig se, at der sker fremskridt. Vi cykler også tit forbi, så på den måde kan vi følge med i, hvordan det går, sagde Ulla Larsen.

Hendes mand gav hende ret og fortalte, at det er enormt spændende at følge med i, hvor meget der sker dag for dag.

Efter en god halv time kom øjeblikket, hvor betonen skulle omringe skinnerne. Inden det kunne ske, skulle betonen imidlertid tjekkes. Det er en kvalitetssikring, der skal garantere, at betonen har den rigtige hårdhed og elasticitet til at kunne håndtere letbanens vægt og de vibrationer, den vil afgive. Betonen bestod testen, og en god håndfuld arbejdere sørgede for, at støbningen gik rigtigt til. En styrede selve mængden af betonen, mens andre med trækbrætter jævnede fladen.

At Odenses letbane støbes i beton er ikke tilfældigt.

- Vi laver det i beton, fordi det skal være en integreret del af bymiljøet. Hvis vi havde lagt skærver ind igennem byen, havde det skabt en barriereeffekt i stedet for en samlende effekt, forklarede Mogens Hagelskær.

Tirsdag blev de første skinner støbt i beton. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce