Annonce
Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

I december sidste år ankom de første letbanetog til Odense ved letbanens servicecenter tæt på SDU. Glæden var stor - blandt andet hos borgmester Peter Rahbæk Juel (S) - men der er fortsat lange udsigter, til at togene begynder at køre gennem Odense. Foto: Kim Rune Jessen
Der har længe været planer om at udvide letbanestrækningen til Vollsmose og Seden, men den endelige beslutning skal udskydes, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) nu. Årsagen er den forsinkede etape 1.

Odense: Letbanen i Odense begynder først at køre engang til foråret, og derfor skal byrådet vente en rum tid med at tage stilling til flere letbaneskinner.

Det siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i kølvandet på, at Odense Letbane onsdag meddelte, at letbanens åbning udskydes fra "omkring årsskiftet" til "i løbet af foråret".

- Jeg har hele tiden syntes, at vi skulle have tid til at se etape et i drift, inden vi som byråd tager den endelige beslutning om etape to. Og med den her væsentlige forsinkelse, så skal vi have revurderet tidsplanen for vores beslutning om letbanens etape to. Det vil jeg tage initiativ til, så snart jeg kender den eksakte åbningsdato for etape et, siger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Borgmesteren har hidtil sagt, at han og Socialdemokratiet vil tage stilling til etape 2 af letbanen i efteråret 2022, når letbanetogene havde rullet gennem byen i et stykke tid. Men den beslutning vil han nu udskyde på grund af etape 1's forsinkelse.

Socialdemokratiet er det eneste parti i byrådet, som stadig ikke officielt har taget stilling til letbanens etape 2 til Seden gennem Vollsmose, men kort før kommunalvalget kommenterede Rahbæk Juel på en mulig etape 2:

- Som udgangspunkt er det en god idé, for ellers havde vi ikke taget processen så langt. Vi har den statslige medfinansiering på plads, og vi har lukket for vores egen opsparing, fordi vi har sparet nok op. Men vi har en politisk aftale om, at vi også skal have kørselserfaring med etape 1, før vi tager den endelige beslutning, og den vil jeg holde fast i, sagde han til Fyens Stiftstidende.

For min skyld kan vi udskyde beslutningen om etape 2 i 10-15 år mere.

Rådmand Søren Windell (K)

K: Udskyd beslutning i længere tid

Det Konservative Folkeparti har tydeligt sagt nej til etape 2, og det ændrer partiet ikke på, siger Søren Windell (K), som efter nytår er ny by- og kulturrådmand.

- For min skyld kan vi udskyde beslutningen om etape 2 i 10-15 år mere, men jeg kan ikke se, at det skulle ændre vores holdning, sådan som tingene står nu. Men det er da positivt, at borgmesteren ikke forsøger at presse beslutningen igennem med et snævert flertal. Særligt ikke når byrådet ikke har valide tal at forholde sig til.

- Men uanset hvad ændrer det ikke vores holdning til etape 2. Det kan godt være, at etape 2 kan løfte noget i Vollsmose, men det er en meget dyr model, som kommer til at koste odenseanerne rigtigt mange penge i mange år - penge, som kunne været brugt til at løfte den kollektive trafik i resten af byen. Vollsmose kan udvikles med andre metoder end letbanen, siger Windell.

Etape 2, som skal køre fra Nyborgvej/Ejbygade til Seden Syd, vil ifølge den seneste beregning koste 1,485 milliarder kroner, og i juni besluttede et enigt Folketinget at afsætte 581 millioner kroner til strækningen. Dermed skal Odense Kommune rejse knap en milliard kroner, og kommunen har selv sparet 15 procent af det beløb op, mens de resterende 85 procent skal betales med lånte penge.

Onsdag fortalte Mogens Hagelskær, direktør for Odense Letbane, at åbningen af letbanen bliver forsinket: - Vi har meldt yderligere en forsinkelse ud med forventning om åbning i løbet af foråret. Det skyldes, at det ikke længere er muligt for Comsa (letbanens spanske hovedentreprenør, red.) at indhente det terræn, der er blevet tabt det seneste stykke tid. Foto: Michael Bager
Annonce

SF: Bare kom i gang

Oprindeligt skulle etape 2 også køre sydpå fra centrum til Odense Zoo, men den sydlige forgrening er indtil videre sat på pause - blandt andet fordi der skulle findes millioner til renoveringer af skoler, plejehjem og daginstitutioner, da et indbringende salg af Fjernvarme Fyn blev droppet i 11. time.

Ifølge beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) er der ingen grund til at vente med beslutningen om etape 2, og det huer ham ikke at udskyde beslutningen yderligere.

- Det er ærgerligt, at man hænger lidt i bremsen. I SF synes vi jo, at vi skal have etape 2, og hvis vi vil leve op til alle de fine ord om at være klimaneutrale, er det helt nødvendigt. Vi skal bare se at komme i gang, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, at man (Socialdemokratiet, red.) skulle melde klart ud. Vi tror jo på letbanen – det er vel for pokker også derfor, vi bygger den. Det tager tid at ændre folks transportvaner, og vi skal pinedød flytte folk fra bilerne over i kollektiv transport og til cyklerne. Biltrafikken er en af de store klimasyndere.

Annonce
Fyn For abonnenter

Thomas fik tredoblet regningen for naturgas: - Så skruer man lidt ned for varmen

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte forlade sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Kerteminde

Jan Hansen var usynlig: Alligevel høstede den tidligere værftsarbejder folkets stemmer

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Det haster med undersøgelse efter fund af PFOS-inficeret kød

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sydfyn For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Stige: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Annonce