Annonce
Odense

Letbanekritik: Venstre afviser at gamble med Vollsmoseplan

Etape to af letbanen og en udvikling af Vollsmose har på idéplan længe været koblet sammen, som også illustrationerne her, som blev lavet for Odense Kommune for flere år siden, viser. Illustration: Odense Kommune
Succes for "Den Sidste Vollsmoseplan" afhænger af at få ændret på beboersammensætningen, ikke af om der kommer letbane til Vollsmose eller ej, mener Venstre.

Venstre ønsker under ingen omstændigheder, at der tages en beslutning om mere letbane i Odense på denne side af kommunalvalget i november 2021.

Partiet forsøger nu ligefrem at få de andre partier i byrådet til at love ikke at beslutte en etape to, der blandt andet skal gå gennem Vollsmose, før efter valget.

Men samtidig har Venstre også tilsluttet sig "Den sidste Vollsmoseplan" - den store strategi, som skal forsøge at rette op på de problemer, der er i Odenses store ghetto-bydel. Det skal man blandt andet gøre ved at tiltrække investorer, der skal skyde penge i flere nybyggerier i området.

De to forhold er der dog ifølge Christoffer Lilleholt, politisk ordfører for Venstre, intet selvmodsigende i.

- Det vigtigste for en omdannelse af Vollsmose er på ingen måder, at der bliver lagt skinner derud, men derimod at beboersammensætningen bliver ændret, siger han.

Annonce

Vigtigt for investeringer

Det fremgår da heller ikke direkte af "Den sidste Vollsmoseplan", at letbanens etape to, hvis skinner skal løbe gennem området på vej mod Seden Syd, er en forudsætning for planens realisering.

Men letbanens første etape har vist, at skinnerne virker som en magnet for investeringer, og andre har da også påpeget, at netop etape to af letbanen kan have vital betydning for investorernes vilje til at levere milliardbyggerier i Vollsmose-området.

I maj i år lød det for eksempel fra den lokale ejendomsgigant Frederik Barfoed, at letbanen vil kunne gøre Vollsmose interessant i et investeringsperspektiv.

- Det er en væsentlig del af det samlede billede, at man har let adgang til offentlig transport i området, lød det fra Barfoed, der på det tidspunkt kunne oplyse, at han førte konkrete samtaler med Odense Kommune om at engagere sig i udviklingen af Vollsmose.

Andre forhold vigtigere

Christoffer Lilleholt fastholder dog, at det afgørende i Vollsmoseplanen ikke er mere letbane, men at man får "revet op i årtiers fejlslagen integrationspolitik med at sætte de samme borgere sammen i de samme bygninger med de samme udfordringer".

- Det er svært at blive integreret og komme ind på arbejdsmarkedet, hvis du bor i en opgang, hvor 80 procent står uden for arbejdsmarkedet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce