Annonce
Odense

Letbaneforsinkelse ærgrer: Rodet må gerne snart stoppe

Kaffebaren Analog har haft et hårdt første år med både corona og letbane som humpler. Ejerne satser på, de de går en gylden fremtid i møde, når letbanen kører, og folk igen må gå på café. Foto: Simon Staun
Blandt café- og grillbarejere på Albanigade og Benedikts Plads modtages nyheden om mindst fem måneders letbaneforsinkelse med ærgrelse.

Odense: De hårdt prøvede erhvervsdrivende, der har været påvirket at letbanearbejdet, må væbne sig med tålmodighed. Det kan godt være, at mange af stationerne og strækningerne er klar, men det potentielle store rykind af kunder, må de vente med mindst fem måneder længere end planlagt.

1 Spekulerer ikke længere på forsinkelser

Nathalie Fjord bekymrer sig ikke voldsomt om forsinkelsen af letbanen, da Café Unika på Albanigade nærmest aldrig har oplevet andet. Foto: Simon Staun

Hos Café Unika på Albanigade har søstrene Nathalie, Mathilde og Cecilie Fjord nærmest ikke kendt til en tid uden letbanebyggeri. Da de åbnede deres café, gik der få uger, før letbanearbejdet gik i gang.

- Jeg tror, vi havde været i gang en måneds tid, da gravkøerne begyndte at larme udenfor. Vi har nærmest aldrig oplevet andet, så det bliver helt mærkeligt, når gravkøerne forsvinder, og letbanetoget begynder at køre. Jeg ved ikke, hvad jeg skal mene om forsinkelsen, fordi vi efterhånden er kommet til den konklusion, at det ikke giver mening at gå at gisne om, hvornår letbanen kører. Vi forholder os til det, når det sker, siger Nathalie Fjord.

Hun ser sammen med sine søstre frem til, hvad letbanen kommer til at betyde for tilgængeligheden og antallet af kunder i caféen.

- I dag er de fleste kunder enten gående eller på cykel, mens få benytter sig af parkeringen lige rundt om hjørnet. Det går fint for caféen, men vi har da en forhåbning om, at det kommer til at gå endnu bedre, når letbanen engang kører, siger Nathalie Fjord og tilføjer, at søstrene satser på at åbne deres Bar’ Unika i Brandts Passage i midten af april.

2 Har fået nok af de røde kegler

Peter Møller Kristensen ser frem til at slippe af med de røde kegler foran Analog ved Benedikts Plads. Foto: Simon Staun

Peter Møller Kristensen og Jacob Skalka åbnede Analog for lidt over et år siden. Peter var tidligere håndværker, mens Jacob havde arbejdet som gymnasielærer.

Det er både en kaffebar, en takeaway-restaurant og et sted med planer om standup, koncerter og foredrag, når ikke corona afholder kunderne fra at sidde indenfor.

Gennem de enorme vinduer kan ejerne følge med i letbanebyggeriet lige udenfor på Benedikts Plads. Udsigten til fire-fem måneders forsinkelse ærgrer Peter Møller Kristensen bag disken.

- Jeg har haft ja-hatten på både i forhold til letbane og corona. Men nu kan jeg mærke, at jeg ikke rigtig magter mere tumult. Jeg kan ikke overskue at kigge på de røde kegler, som har stået foran vores vinduer siden den dag, vi åbnede efter nytår i fjor, siger Peter Møller Kristensen.

Han tror egentlig, at corona holder flere kunder væk end letbanearbejdet. Men det er nemmere at give skylden til noget håndgribeligt, som roder på den anden side af de enorme vinduer, der ellers er et af Analogs aktiver.

- Det er rodet, der efterhånden generer mig mest. Så nyheden om, at letbanen først kører omkring årsskiftet, var nedslående. Jeg forstår ikke, at de benytter corona som undskyldning for forsinkelsen. Vi har set, hvor meget mindre trafik der har været det seneste år. Letbanen burde nærmest være blevet færdig før tid, siger Peter Møller Kristensen.

Han tilføjer, at den aktuelle nedlukning gør mere ondt end den sidste forår.

- Vi kan tydeligt mærke, at der var en anden opbakning sidste forår, men jeg vil hellere glæde mig over, at vi efterhånden har mange stamkunder, som støtter os. Det tyder på, at vi er lykkedes med at blive kvarterets stamsted.

3 Omringet af rod

Suong Do er sikker på, at Benediktgrillen har en af byens bedste placeringer, når letbanen begynder at køre. Foto: Simon Staun

Suong Do ryster på hovedet, da avisens udsendte træder ind på Benediktgrillen på Benedikts Plads. Hun ved tydeligvis allerede, at det handler om at svare på spørgsmål og ikke servere fransk hotdog. Måske på grund af blokken i hånden.

- Nå, hvad vi du vide, spørger Suong Do på vej ud af grillen for at aflevere en bakke pommes frites til en kvinde ved et cafébord i solen.

Grillen er omringet af håndværkerbiler, afspærringer og store bunker med sten og grus. Selv om det formodentlig snart forsvinder, ærgrer hun sig over, at letbanetogene først begynder at stoppe lige foran grillen næste år.

- Ja, hvad skal jeg sige. Vi har ventet og ventet på, at togene på letbanen begynder at køre. Det er utroligt, at det kan tage så lang tid. Vi ser frem til dagen, hvor mange potentielle gæster ser vores grill som det første, når de stiger ud. Men det bliver også rart at komme alt med alt rodet ude på pladsen. Det er svært at komme ind til grillen, og letbanearbejdet samt corona har vel kostet os halvdelen af kunderne de seneste år, siger Suong Do og understreger, at grillen stadig er åben nærmest fra morgen til aften og ligesom mange andre fastfood-steder i byen tilbyder på takeaway.

Når letbanen indvies – måske i begyndelsen af 2022 – er hun sikker på, at grillen har en af byens bedste beliggenheder.

- Det bliver en smuk plads, og vi begynder at udvide vores sortiment med blandt andet kaffe og sandwich, så vi kan tilbyde noget hurtigt til dem, der har travlt. Og dem, der måske ikke er så meget til grillmad, Suong Do.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce