Odense Letbane anbefaler at splitte udbud op for at holde budgettet. Ellers kan prisen på letbanen stige med op mod halvanden milliard, lyder advarslen
Odense Letbane ringer nu med den store advarselsklokke.
Vælg en ny udbudsform med større økonomisk risiko for Odense Kommune eller forvent en prisstigning på op mod 45 procent på letbanen i Odense svarende til næsten halvanden milliard kroner ekstra.
Det er meldingen fra Odense Letbane til medlemmerne af Økonomiudvalget i Odense Kommune, som letbanechef Mogens Hagelskær præsenterer på et udvalgsmøde den 4. februar.
Hidtil har det været planen at udbyde den kommende letbane som en samlet totalentreprise. Det er manglende konkurrence i markedet, som det hedder, der har fået Odense Letbane på andre tanker.
- Vi kan se og høre, at det vil ende med, at der kun vil være et stort konsortium, der vil byde på opgaven, og det vil betyde manglende konkurrence, siger Mogens Hagelskær.
Ifølge beregningerne fra letbanekontoret vil et scenarium, hvor kun en enkelt stor spiller byder ind på opgaven, betyde en merpris på den odenseanske letbane på hele 45 procent.
Derfor anbefaler letbanegeneralen og resten af letbaneprojektet, at politikerne dropper tanken om at lade et konsortium til at stå for opgaven i et samlet udbud.
- Det er en god vej at gå. Det havde været dårligt, hvis vi havde holdt fast i den oprindelige model, når vi kan se, at det ville have en voldsom betydning for prisen, siger han.
Fire hovedleverancer
I stedet skal letbane-projektet deles op i fire hovedleverancer bestående af anlæg, togleverancer, signalanlæg og drift.
Vælges den model vil det ifølge letbaneprojektets egne tal sikre mindst 20 mulige ansøgere til prækvalifikationen på projektet.
Større ansvar og risiko
Med den model, der nu lægges op til, påtager kommunen sig et større ansvar og en større risiko.
Lidt forenklet oversat svarer det til, hvis en privat går fra at indhente et samlet tilbud på et nyt køkken til selv at lave aftaler med hhv. køkkenmontør, elektriker og vvs-manden. Hvis noget går i planlægningen, så elektrikeren ikke kan komme i gang, fordi vvs-manden ikke er blevet færdig, står man selv med ansvaret. Og fordyrelsen.
I har hele tiden anbefalet en model med en hovedentreprise for at mindske risikoen. Har I taget fejl?
- Vi har lavet en vurdering på et givet marked på et givent tidspunkt, og den sagde, der ville være et tilstrækkeligt antal bydere, men nu kan vi konstatere, at det kun tegner til, at der vil blive dannet et konsortium. Og når de finder ud af, at de er alene, så vil de tage den pris, de mener er passende, og så rammer vi ikke prisen, siger Mogens Hagelskær.
Hvad er der sket?
- Vi har hele tiden holdt øje med markedet. I oktober sidste år holdt vi en industridag, hvor der var stor interesse - vi havde 110 deltagere fra hele Europa. Men de kan ikke finde hinanden, så der tegner sig et billede, hvor der kun er en enkelt stor spiller, og derfor må vi sadle om, siger Mogens Hagelskær.
Politisk valg
Det er nu op til politikerne at beslutte, om de vil fortsætte med en model med en hovedentreprise eller splitte entreprisen op i de fire leverancer.
- Vi mener, det er rettidig omhu at stoppe op og overveje alternativet. Så vi anbefaler at splitte det op, så Odense får bedre priser fra markedet. Vi vil få flere bud, og det er jo det, vi gerne vil have, siger Mogens Hagelskær.
Hvis politikerne vælger en model med fire delentrepriser i stedet for en hovedentreprise vil det blive nødvendigt med flere medarbejdere og større hjælp til at styre processen. Netop fordi Odense dermed påtager sig større ansvar og risiko i byggeprocessen, når der ikke længere er et stort ansvarligt konsortium bag.
Til den proces forventer Odense Letbane at ansætte, hvad der svarer til yderligere 44 fuldtidspersoner i perioden frem til letbanen tages i drift i 2020. Det varer til en forøgelse af medarbejderstaben på 80 procent.
Læs mere og få en Klart Svar-analyse af, hvad den nye situation betyder for letbane-projektet. Fredag i Fyens Stiftstidende eller senere i aften på www.mitfyn.dk