Annonce
Læserbrev

Letbane. Odenses ledelse har tænkt stort og visionært

Læserbrev: Byrådsmedlem Tim Vermund efterlyser 13. oktober flere positive røster omkring det odenseanske letbaneprojekt. Han er, som mange andre, godt og grundigt træt af den ensidige debat i medierne, hvor modstanderne konstant er på banen med kritiske meninger og dermed over tid har fået indhyllet projektet i et noget trist og gråt skær.

Indlæggene stammer i adskillige tilfælde fra den indgroede letbane-modstander Frank Eistrup, der i utallige læserbreve har messet om snarlig dommedag og en økonomisk ruin for Odense. Jeg tror, at alle har læst og hørt Eistrups pointe, men han har desværre ikke selv forstået, at der slet ikke er noget slag at udkæmpe. Letbanen er for længst politisk blåstemplet, næsten køreklar og således en realitet i bybilledet. Demokratiet og dermed flertallet har lykkeligvis sejret i den sag, selvom det ikke passer ind i alles kram.

Og ja, ingen med en smule indsigt i samfundsmæssige forhold er nok i tvivl om, at udbygning af infrastruktur kræver investeringer og i mange tilfælde også tilskud til den efterfølgende drift. Men at vende ryggen til verden, hælde en ny kop kaffe op og gentage sig selv i endnu et læserbrev løser bare ikke Odenses problemer omkring den kollektive transport. Der er desværre en virkelighed derude, som skal håndteres.

Ligeledes er det tiden at erkende, at Danmarks største landsby er afgået ved døden, og at Odense stille og roligt har vokset sig bort fra gadekærsidyllen. Og det skal den. Nye borgere må og skal tiltrækkes, så vi ikke sakker agterud i forhold til landets andre storbyer, der allerede ligger og lurer i overhalingsbanen. Odense har hårdt brug for en positiv udvikling for at slippe ud af den tornerosesøvn, der ellers i årtier har været kendetegnende. Så letbanen kan netop derfor ikke kaldes en skandale, en skamplet eller en hæmsko for vores by. Tværtimod er der tale om et stort aktiv i kampen om at fastholde og udbygge strukturen under og omkring vores arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og videnscentre.

Om linjeføringen gennem byen er optimal, om banens mulige indflydelse på anden trafiks fremkommelighed, og om der skal bygges en etape to, står selvfølgelig til diskussion, og jeg har selv for en del år siden kommenteret herom i indeværende avis. Men alt i alt er dette at betragte som større eller mindre teknikaliteter, der kan og vil blive løst.

Vigtigst er, at man i Odenses øverste ledelse har tænkt stort og visionært omkring letbaneprojektet. Tag en tur i morgentrafikken og forstå, hvorfor der eksempelvis ikke bare lige kan indsættes flere busser i rutenettet. Uanset om disse måtte være elektriske, kører på brint, destilleret jordbærsaft eller noget helt andet, så er der simpelthen ikke mere plads på asfalten.

Og lad nu være med pr. automatik at give de omfattende anlægsarbejder til letbanen al skylden for dette problem. Ufremkommeligheden hersker rent faktisk også i byer, hvor der ikke planlægges letbane. Hånden på hjertet, så kører vi danskerne som helhed lidt vel rigeligt mange kilometer i vores privatbiler, så der må og skal mere effektive og ikke mindst mere trafiksikre transporttilbud på bordet. Uanset om det bliver meget svært at acceptere for både naboen og en selv.

Derfor skal lyde et stort tillykke på forhånd til Odenses letbane. Jeg kan kun være stolt på byens vegne og glæder mig til at køre med den om et par års tid og til at se, om der stadig skulle findes enkelte sure modstandere, der hellere vil traske slukørede rundt i regnvejret.

Annonce
Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forældre klager over andre forældre: Nu vanker der bøder, hvis ikke du slukker motoren ved skoler og børnehaver

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Erhverv

Marcus og Marius drømmer om at overtage slægtsgården: - Men det bliver svært uden investorer udefra

Navne For abonnenter

Ordblinde Mads hiver sølvmedalje med hjem fra svendeprøven: Tømrerfirma har allerede ansat ham

GOG

Kun én kamp spillet - men GOG ligner et hold videre i Europa

Sydfyn For abonnenter

Lars undrer sig over regler i sundet: Overhaler motorbåde i sin kajak

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Debat: Frihed for vores ældre til at leve det liv, man selv har valgt

Odense For abonnenter

Stak kniv i ryggen på offer midt i myldretiden: Syv familiemedlemmer idømt flere års fængsel - drama i retten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Fyn

Dårligere bemandet end i Albanien: Danske fængsler sakker langt bagefter nabolande

Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Odense For abonnenter

Cykelkometen Tobias Aagaard fra Odense Tekniske Gymnasium er Europamester - nu er han klar til at dyste om VM-medaljer

Annonce