Annonce
Odense

Letbane-konflikt: Venstre kræver handling fra borgmesteren

Venstre mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (tv.) bør få bedre styr på, hvordan letbanedirektør Mogens Hagelskær (th) og resten af letbanesekretariatet får løst konflikten med Barslund og andre entreprenører, som letbanen måtte have tvister med. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Venstre kræver nu, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tager større ansvar i sagen om Odense Letbanes konflikt med Barslund. - Det har været et meget uskønt forløb, siger partiets nye spids, Christoffer Lilleholt.

Hvis Barslunds oplevelse af et usædvanligt dårligt projektmateriale står til troende og Dansk Byggeri har ret i, at der findes flere andre entreprenører, som har samme oplevelse af letbaneprojektet, er der brug for, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) går langt mere til stålet i forhold til letbanesekretariatet.

Sådan lyder opråbet nu fra Venstre, efter at Fyens Stiftstidende har lagt en række dokumenter frem, der viser baggrunden for, at Barslund den 2. december valgte at tage det usædvanlige skridt at standse arbejdet.

- De dokumenter, der nu er lagt frem, skal naturligvis betragtes som partsindlæg. Men der er ikke nogen tvivl om, at det har været et meget uskønt forløb, og det bør selvfølgelig vække bekymring, hvis der ikke er styr på projektmaterialet og letbanen tilsyneladende er i konflikt med flere entreprenører, siger Christoffer Lilleholt.

Hverken Barslund eller Odense Letbane har ønsket at svare på spørgsmål i forbindelse med konflikten. Odense Letbanes direktør Mogens Hagelskær har dog i to pressemeddelelser meddelt, at konflikten handler om, at letbanen ikke vil betale for arbejde og udgifter, der ikke er dokumenteret.

Christoffer Lilleholt mener dog, at de nye oplysninger kræver, at borgmesterforvaltningen tager et større ansvar.

- Det er borgmesterforvaltningen, der har den nærmeste kontakt til letbanen og når letbanekontoret kun sender nogle få pressemeddelelser ud med nogle enkelte udtalelser og ikke vil stille op og svare på spørgsmål, så har jeg brug for at blive klogere på sagen, siger Christoffer Lilleholt og fortsætter:

- Som én af de 29 byrådsmedlemmer, der har sagt ja til at bruge 3,7 milliarder kroner af borgernes penge på en letbane, så har jeg brug for at få flere oplysninger, end det jeg får.

Lilleholt mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel i første omgang bør indkalde letbanesekretariatet til et møde, hvor man kan få klarlagt omfanget af konflikten med Barslund og de andre entreprenører, der måtte være i konflikt med Odense Letbane.

Samme melding kommer fra hans partifælle i By- og Kulturforvaltningen, Jane Jegind:

- Jeg forventer klart, at borgmesteren går ind i det her og finder ud af, hvordan det hænger sammen. Det ser virkeligt ikke særligt kønt ud, siger Jane Jegind.

Letbane-konflikt - kort fortalt

Entreprenøren Barslund A/S mener, at de har 47,5 millioner kroner til gode hos Odense Letbane for tillægsarbejder og de deraf afledte udgifter.

Odense Letbane mener modsat ikke, at der er dokumentation for det store millionkrav.

Efter at Odense Letbane havde valgt at stoppe betalingerne til entreprenøren, tog man i Barslund den usædvanlige beslutning om at standse arbejdet den 2. december.

Dermed står arbejdet med fortove, cykelstier og veje stille på letbanestrækningen mellem Odense Stadion og Odense Banegård Center.

De to parter har forgæves forhandlet om en procesaftale, der ville betyde, at Barslund ville få et millionbeløb for at genoptage arbejdet. Tvisten om det resterende beløb skulle så løses, imens arbejdet pågik.

Odense Letbane har varslet, at man vil sende sagen for voldgiftsnævnet, hvis ikke Barslund genoptager arbejdet inden den 6. januar.

Borgmester med strakt arm

Både stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og borgmester Peter Rahbæk Juel har hidtil ikke villet kommentere konflikten med Barslund.

Og sådan bliver det ved med at være.

Fra borgmesterkontoret lyder det således fredag formiddag, at Peter Rahbæk Juel ikke har nogen kommentarer. Og samme melding kommer Stefan Birkebjerg Andersen med i et svar på en række spørgsmål, som Christoffer Lilleholt sendte til borgmesterforvaltningen torsdag aften.

"Der er efter Borgmesterforvaltningens opfattelse tale om et selskabsanliggende, hvorfor forvaltningen ikke har noget syn på mulige løsninger. Odense Byråd etablerede netop Odense Letbane P/S for at sikre en professionel håndtering af opførelsen af Odense Letbane. Det er Borgmesterforvaltningens oplevelse, at såvel organisation, administration som bestyrelsen for Odense Letbane agerer meget professionelt og håndterer tvister efter sædvanlig praksis på området", skriver stadsdirektøren blandt andet i et af svarene.

Blandt de andre rådmænd er der delte meninger om, hvorvidt borgmesterforvaltningen bør reagere i forhold til konflikten mellem Odense Letbane og Barslund.

Søren Windell (K) vil have sagen drøftet på det førstkommende økonomiudvalgsmøde efter nytår.

Brian Dybro (SF) er tryg ved, at sagen bliver håndteret af Odense Letbane, uden at kommunen blander sig.

- Som jeg ser det, er det en konflikt, der skal løses mellem Odense Letbane og Barslund. Det håber jeg, at man er i stand til, men man skal selvfølgelig ikke betale store millionregninger uden at arbejdet er veldokumenteret, siger Brian Dybro.

På mandag er det tre uger siden, at Barslund valgte at standse arbejdet.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Fyn

Paradise Hotel-vinder i retten: Nu skal det afgøres, om han voldtog kvinde i Odense

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Podcast

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Sport

Rabbits-træner trods finale-nederlag: - Det er en historisk sæson

Annonce