Annonce
Kerteminde

Lene lægger arm med EU og bureaukratiet: Sybergkvæg kæmper for at få lov til at aflive dyrene på marken

Lene Gommesen og Peter Bisgaard, der driver Sybergkvæg, finder det helt urimeligt, at deres dyr efter et frit liv på engen skal stresses med at blive indfanget og kørt til slagter. Men måske har de med de nye regler ikke råd til at lade være. Privatfoto
Lene Gommsen fra Sybergkvæg kæmper - indtil nu forgæves - for fortsat at kunne lade sine dyr skyde på marken, hvor de har levet deres liv. Nye EU-regler gør det både dyrt og besværligt.

Tårup: - De gør os alle sammen til røvere og banditter, siger kvægavler Lene Gommesen, der er godt træt af et nye EU-regler, der gør livet både dyrere og mere besværligt.

Kort fortalt, så skal alle kvægavlere, der laver naturpleje, fremover have en embedslæge til at være til stede, når de slagter deres dyr på marken. Som en ekstra kontrol af, at de gør tingene rigtigt.

Lene Gommesen, der sammen med sin mand, Peter Bisgaard, driver Sybergkvæg, har, siden de nye bureaukratiske regler blev kendt, haft fat i mange politikere fra lokalt til EU-niveau. Hun fik blandt andet Erling Bonnesen (V) til at trække Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, i samråd.

Annonce

- I det samråd lovede ministeren, at gårdslagtning og markskydning kunne fortsætte uændret på trods af de nye EU-regler. Men hans embedsværk tolker det helt anderledes, beklager Lene Gommesen.

Hvor meget dyrere, det bliver, ved hun ikke endnu, for selvom reglerne har været gældende siden 1. januar, er der endnu ikke kommet en officiel prisliste.

- Sådan en embedslæge er ikke gratis. Vi har hørt noget om 425 kroner pr. påbegyndt kvarter, men endnu er det ikke at læse nogen steder, fortæller Lene Gommesen.

Det handler om dyrevelfærd

- Det kan hurtigt blive til mange penge for os, men der er ikke mange penge at give af i den her slags kvægavl. Det er ikke noget, vi gør for pengenes skyld. Det er en livsstil. Vores slags (naturplejere, red.) går jo netop op i dyrevelfærd, og vi er ikke interesserede i at gøre noget, der ikke er godt for dyret.

Derfor vil de helst skyde deres dyr på marken, hvor de har levet deres frie liv.


Vi giver vores dyr et frit liv på de enge, de afgræsser, og vi vil meget nødig stresse dem med at indfange dem og køre dem til slagtning.

Lene Gommesen, Sybergkvæg


- Vi kan godt køre dem til slagteri og på den måde spare penge til embedsdyrlægen. Men så er det jo ligesom om, at idegrundlaget for det, vi laver, falder bort. Vi giver vores dyr et frit liv på de enge, de afgræsser, og vi vil meget nødig stresse dem med at indfange dem og køre dem til slagtning. Det er dyrevelfærden, vi kæmper for, og det er dyrevelfærden, EU spænder ben for med nye regler og udgifter.

Lene Gommesen mener ikke, at det kan have noget med fødevarekvalitet at gøre. For når dyret er slagtet, bliver det modtaget af en ny embedslæge på slagteriet.

Fuldtids kvægavler

Lene Gommesen, der er uddannet veterinærsygeplejerske, har netop sagt sit job op for at blive fuldtidskvægavler - og butiksbestyrer.

- Jeg kunne sådan set godt have brugt indtægten, men nu er vi kommet op på 200 kvæg, så det kræver meget tid, forklarer hun.

Og så skal hun ved siden af passe gårdbutikken.

De 200 dyr er fordelt på Sybergland, Måle Strand, Bogensø, Vestermaen, Munkebo Multipark og Dalbyhøj samt ved Lindø og ved Hverringe.

Hendes næste træk bliver nu at bede om foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget. For ministeren lovede i samrådet, at hvis det ikke blev, som han havde lovet, skulle man tage fat i ministeren. Det vil hun nu selv tage til Christiansborg for at gøre.

- Det er jo ikke bare os, men alle naturplejere, der står med problemet. Det kan få nogle til at stoppe med naturplejen, selvom det jo netop er det, vi skal have mere af, siger hun.

- Og vi ved jo, at jo flere tåbelige regler, der laves, jo flere finder smuthuller, og for os andre bliver det bare værre og mere besværligt.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

Miraklet i zoo: I årevis troede dyrepasserne, det var en han - nu er 'han' mor til otte unger

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Rejser For abonnenter

Sicilien: Spis dig gennem Palermos gader

Assens

Varsling om højvand: Assens Havn lukker for trafik

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Middelfart

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

OB

Garvet OB-stopper roser 16-årigs mentalitet, men Bashkim Kadrii gik ud med en knæskade i OB's første træningskamp

Annonce