Annonce
Assens

Lene er nervøs for at skulle betale 10.000 kroner ekstra på varmeregningen, men frygten bliver gjort til skamme

Lene Juul Hansen er bekymret for, om prisen på fjernvarme stiger. Fjernvarmeselskaberne i Tommerup og Tommerup Stationsby svarer. Arkivfoto: Kim Rune
Fjernvarmeselskaberne i Tommerup Stationsby og Tommerup by svarer på, om der er udsigt til stigende varmepriser. Der er nye tiltag for adskillige millioner på tegnebrættet.

Tommerup Stationsby/Tommerup: Den 53-årige skolelærer Lene Juul Hansen fra Tommerup Stationsby betaler 607 kroner om måneden 11 gange om året for at kunne holde varmen.

Hun bor i et seniorfællesskab på Buchwaldsvej, og hun er alvorlig bekymret for, hvad de stigende gaspriser kan komme til at betyde for hendes privatøkonomi.

- Jeg vil gerne vide, om jeg skal lægge 10.000 kroner til side, svarer hun i en kommentar under hendes eget opslag i en lokal facebookgruppe, hvor hun efterlyser klart svar fra det lokale forsyningsselskab.

Annonce

Fyens Stiftstidende i Assens er blevet opfordret til at undersøge sagen. Lene Juul Hansen er forbruger hos Tommerup Station Varmeforsyning, og hun undrer sig over, hvorfor forsyningen ikke har informeret, om priserne stiger eller ej i lyset af den megen debat om varmepriserne i øjeblikket.

- Jeg er lidt ked af, at vi ikke har fået besked, konstaterer Lene Juul Hansen, der frygter, at der er godt gang i forsyningsselskabet gaskedel for tiden.

Gas kun i nødstilfælde

Formand for Tommerup Station Varmeforsyning, Peter Axel Nielsen, beroliger med, at der ikke er udsigt til prisstigninger lige foreløbig.

Tommerup Station Varmeforsyning producerer varme på en kombination af gas, varmepumpe og solenergi via et kæmpestort solfangeranlæg på 15.400 kvadratmeter, som Tommerup Station Varmeforsyning har opført i fællesskab med Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning.

- Det ligger ikke i kortene, at vi hverken skal hæve eller sænke prisen. Men hvis den nuværende strømpris fastholdes et år endnu, kan det også få konsekvenser i Tommerup Stationsby i 2023, fortæller Peter Axel Nielsen, der sidste år kunne sætte prisen ned med 43,75 kroner pr. MWh, som dermed landede på 437,5 kroner pr. MWh.

Lene Juul Hansen skal ikke have flere penge ad lommen i 2022 for at kunne holde varmen. Privatfoto.

Det ligger ikke i kortene, at vi hverken skal hæve eller sænke prisen

Peter Axel Nielsen, formand, Tommerup Station Varmeforsyning

Formanden fortæller, at man har "låst" sig til faste strømpriser frem til efteråret 2022. Men en eventuel stigning i 2023 vil ifølge Peter Axel Nielsen være markant mindre end det, vi har oplevet med gaspriserne i den seneste tid.

Tommerup Station Varmeforsyning har en gaskedel, men den bliver kun brugt som nødforsyning, når det eksempelvis er døgnfrost. Den kan også i visse tilfælde blive brugt som supplement til varmepumpen, som varmeforsyningen tog i brug i 2021.

Annonce

Solvarme 4,5 måned om året

Omkring fem-seks procent af varmen til de 640 forbrugere bliver produceret via gas, oplyser Peter Axel Nielsen. Det store solvarmeanlæg forsyner Tommerup Stationsby og Tommerup by med varme i omkring 4,5 måned hvert år.

Formand Peter Axel Nielsen lufter, at man går med planer om at udnytte en 5000 kubikmeter stor akkumuleringstank til også at kunne anvendes i vinterhalvåret ved at installere en elkedel til at varme vandet i den op.

Det vil kræve en investering på 12-13 millioner kroner, og planen er, at den skal i brug om natten, når strømmen er billigst. Eller i nogle tilfælde gratis.

- Der er stadigvæk flere nætter, hvor man får penge for at bruge strøm. Det betyder, at der kunne være god musik i at etablere sådan én sammen med de andre, siger Peter Axel Nielsen, der med "de andre" henviser til kollegerne i Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning.

Han medgiver, at det kan virke absurd at investere i en løsning, hvor man bruger mere af den dyre strøm, men det kan ifølge ham altså for nuværende godt betale sig, når det foregår om natten.

- Vi har en rigtig god dialog om det, understreger han.

Annonce

300 nye fjernvarmekunder

Tommerup Station Varmeforsyning oplyser desuden, at man netop har fået positive tilbagemeldinger fra lige knap 300 forbrugere, der i dag fyrer med naturgas, men som er interesseret i at komme på ledningsnettet.

Det drejer sig om tre områder. Det første indebærer 200 boliger nord jernbanen, inklusiv Tommerup Erhvervspark. Andet og tredje område er henholdsvis øst for Tallerupvej, mellem Parkvej og Smedevej, og Teglbakken op mod Højsletten.

Varmeforsyningen fører kvit og frit ledningerne 30 meter ind på grunden hos de kommende forbrugere. Et beløb, der ellers for de enkelte husstande kan løbe op i 45.000-50.000 kroner.

- Vi vil gerne inkludere i stedet for at ekskludere. Alt, hvad folk skal have lavet indvendigt, skal de selv betale. Man kan få tilskud til at pille sit gamle gasfyr ned, bemærker Peter Axel Nielsen, der tilføjer, at samfundet sparer omkring tre ton CO2 for hver husstand, der bliver koblet på.

Udbygning af ledningsnettet og tilslutning af de 300 ekstra forbrugere løber ifølge formanden op i 30-35 millioner.

Annonce

- Vores priser er faldet

Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning fik i december 2021 mærkatet, at de producerer 100 procent vedvarende energi.

Fjernvarmeforsyningen har omkring 600 forbrugere, og formand Jakob Kristiansen oplyser, at udover solvarmen så bliver Tommerup by opvarmet af et træflisfyr med flis, der kommer fra nærområdet.

- Vores forbrugerpriser fra 2021 til 2022 er faldet. Det gælder både abonnementsbidrag, effektbidrag og selve megawatt-prisen, siger formanden.

Han fortæller, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter er faldet fra 13.047 kroner årligt til 12.576 kroner. Det er ifølge Jakob Kristiansen lige under landsgennemsnittet, og det er i sidste ende afhængig af, hvor meget eller lidt man skruer på radiatorerne i de forskellige hjem.

- Hos vores kunder kommer varmeprisen ikke til at stige. Vi har en aftale på prisen på flis, og det budget, vi har lagt, det holder for 2022, understreger formanden.

Han bemærker, at det kun er 10 procent af fjernvarmekunderne i landet, der har udsigt til de meget voldsomme prisstigninger.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Sport For abonnenter

Forbud mod "Go West", trælår og virvar - Mie Højlund og de orange må droppe turen til Ringkøbing

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Annonce