Annonce
Udland

Lektor: Tiltale mod Netanyahu er begyndelsen på hans endeligt

Gali Tibbon/Ritzau Scanpix
Benjamin Netanyahu er nok snart færdig som leder af Israel efter tiltale om korruption, vurderer lektor.

Det bidrager med mere kaos oveni en allerede kaotisk situation i Israel, at landets fungerende premierminister, den 70-årige Benjamin Netanyahu, officielt er blevet tiltalt for korruption af rigsadvokaten.

Og så er det formentlig begyndelsen på enden for Benjamin Netanyahu.

Sådan lyder vurderingen fra Danny Raymond, studielektor på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet, som følger israelsk indenrigs- og udenrigspolitik tæt.

- Man kan sige, at det formentlig er begyndelsen på Netanyahus endeligt.

- Netanyahu havde håbet på, at han kunne blive premierminister inden tiltalen og ved hjælp af fiksfakserier skabe sig en form for immunitet. Men det ser ud til at være helt udelukket nu, siger Danny Raymond.

Anklagerne mod Netanyahu dækker over bestikkelse, mandatsvig og svindel.

De har været længe undervejs. Ifølge Danny Raymond har rigsadvokaten endda ventet med at rejse tiltalen, fordi der aktuelt er forhandlinger om regeringsdannelse i gang i landet.

Forhandlingerne om at danne regering er hidtil mislykkedes. Det er hverken lykkedes Benjamin Netanyahu eller den tidligere hærchef Benny Gantz at samle et flertal bag en ny regering.

De har hver især haft 28 dage til at forsøge siden valget i september.

Det betyder, at andre i parlamentet nu har fået en frist på 21 dage til at finde et alternativt flertal. Det er uden fortilfælde i Israels historie.

Situationen betegner Danny Raymond som "kaotisk". Og tiltalen mod Netanyahu er ikke godt nyt for ham, såfremt der venter et nyvalg. Og det er langtfra usandsynligt.

- Hvis det ikke lykkes at finde et flertal hen over midten, ryger vi ind i endnu et valg. Det er en meget kort valgkamp på tre uger, så det bliver meget intensivt og hektisk.

- Og den her tiltale kan få især mere moderate vælgere til at stemme på Netanyahus modkandidat, siger Danny Raymond.

Netanyahu har afvist at være skyldig i tre korruptionssager. Han er ikke juridisk forpligtet til at træde tilbage som følge af rigsadvokatens udmelding.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce