Annonce
Udland

Lektor: Tiltale mod Netanyahu er begyndelsen på hans endeligt

Gali Tibbon/Ritzau Scanpix
Benjamin Netanyahu er nok snart færdig som leder af Israel efter tiltale om korruption, vurderer lektor.

Det bidrager med mere kaos oveni en allerede kaotisk situation i Israel, at landets fungerende premierminister, den 70-årige Benjamin Netanyahu, officielt er blevet tiltalt for korruption af rigsadvokaten.

Og så er det formentlig begyndelsen på enden for Benjamin Netanyahu.

Sådan lyder vurderingen fra Danny Raymond, studielektor på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet, som følger israelsk indenrigs- og udenrigspolitik tæt.

- Man kan sige, at det formentlig er begyndelsen på Netanyahus endeligt.

- Netanyahu havde håbet på, at han kunne blive premierminister inden tiltalen og ved hjælp af fiksfakserier skabe sig en form for immunitet. Men det ser ud til at være helt udelukket nu, siger Danny Raymond.

Anklagerne mod Netanyahu dækker over bestikkelse, mandatsvig og svindel.

De har været længe undervejs. Ifølge Danny Raymond har rigsadvokaten endda ventet med at rejse tiltalen, fordi der aktuelt er forhandlinger om regeringsdannelse i gang i landet.

Forhandlingerne om at danne regering er hidtil mislykkedes. Det er hverken lykkedes Benjamin Netanyahu eller den tidligere hærchef Benny Gantz at samle et flertal bag en ny regering.

De har hver især haft 28 dage til at forsøge siden valget i september.

Det betyder, at andre i parlamentet nu har fået en frist på 21 dage til at finde et alternativt flertal. Det er uden fortilfælde i Israels historie.

Situationen betegner Danny Raymond som "kaotisk". Og tiltalen mod Netanyahu er ikke godt nyt for ham, såfremt der venter et nyvalg. Og det er langtfra usandsynligt.

- Hvis det ikke lykkes at finde et flertal hen over midten, ryger vi ind i endnu et valg. Det er en meget kort valgkamp på tre uger, så det bliver meget intensivt og hektisk.

- Og den her tiltale kan få især mere moderate vælgere til at stemme på Netanyahus modkandidat, siger Danny Raymond.

Netanyahu har afvist at være skyldig i tre korruptionssager. Han er ikke juridisk forpligtet til at træde tilbage som følge af rigsadvokatens udmelding.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce