Annonce
Indland

Lektor overrasket over omfang af kønsdiskrimination i kirken

I en undersøgelse, som Jyllands-Posten har foretaget, har 631 kvindelige præster deltaget. Her har 158 svaret, at de på et tidspunkt har følt sig diskrimineret af en mandlig kollega på baggrund af deres køn.

I en rundspørge har en fjerdedel af kvindelige præster svaret, at de har oplevet kønsdiskrimination.

Det er overraskende mange kvindelige præster, der har følt sig diskrimineret af deres mandlige kolleger.

Det mener Else Marie Wiberg Pedersen, der er lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

I undersøgelsen, som Jyllands-Posten har foretaget, har 631 kvindelige præster deltaget. Her har 158 svaret, at de på et tidspunkt har følt sig diskrimineret af en mandlig kollega på baggrund af deres køn.

- Jeg bider mærke i, at tallet rent faktisk er 25 procent. Det er et meget højt tal, og samtidig har vi en formodning om, at der er nogle mørketal, hvor folk simpelthen ikke svarer ærligt, siger hun.

- Det er især overraskende, når man tænker på, at antallet af kvindelige præster er over 50 procent, og alle ved, at kvindelige præster gør det supergodt og er meget populære. Det er meget, meget overraskende, tilføjer Else Marie Wiberg Pedersen.

Lektoren understreger, at hun er forundret over resultatet. Hun havde selv troet, at tallet lå på 2-5 procent.

Hendes vurdering er, at der er nogle enkelte grene af kristendommen, som skinner igennem.

- Der er nogle meget konservative kræfter rundt omkring. I undersøgelsen er jeg dog ikke blevet præsenteret for nogle resultater på geografiske forskelle. Men traditionelt står Indre Mission og Luthersk Mission stærkt i Vestjylland, på Sydfyn, i Hillerød og på Bornholm.

Else Marie Wiberg Pedersen tilføjer, at der er lommer rundt omkring, der gør, at det er svært fuldstændigt at konkludere, at det er geografien, der er afgørende.

Hun mener, at resultaterne i Jyllands-Postens rundspørge kræver en diskussion.

- Det viser, at man er nødt til at tage debatten. Man kunne eventuelt fjerne den undtagelse i ligestillingsloven, der omhandler ansættelsesprocessen i folkekirken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];