Annonce
Danmark

Lejere frygter frit spil for kapitalfondes boligopkøb

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Politikere må vende tilbage til forhandlingsbordet og gøre arbejdet færdigt, lyder kravet fra lejeres formand.

Lejerne havde sat deres lid til et politisk indgreb mod udenlandske kapitalfondes mulighed for at tjene hurtige penge ved opkøb og renovering af lejeboliger.

Men onsdag har boligminister Kaare Dybvad Bek (S) indstillet forhandlingerne, fordi han ikke har kunnet opnå enighed om en aftale på Christiansborg.

Det ærgrer formanden for Lejernes Landsorganisation, Helene Toxværd.

- Det giver ingen mening. Det er uforståeligt for os, at det ender med et sammenbrud i en situation, hvor man er kommet så langt i forhandlingerne og har ryddet så mange sten af vejen, siger Helene Toxværd.

Indgrebet skulle sætte en stopper for eksempelvis kapitalfonden Blackstone og dens mulighed for at opkøbe billige lejeboliger, sætte dem i stand og hæve huslejen markant.

Det skulle blandt andet ske ved hjælp af indførelse af en karensperiode.

Det ville betyde, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå syv år, før lejen må stige.

Der var frygt for, at et indgreb ville ramme andelsboliger på en uhensigtsmæssig måde.

Men det problem var angiveligt blevet løst og vejen banet for indgrebet.

Helene Toxværd frygter, at det manglende indgreb vil give los for kapitalfondes opkøb med store huslejestigninger til følge.

- Vi har set, at markedet har været sat lidt på hold her under forhandlingerne.

- Jeg kan være rigtig bekymret for, hvordan reaktionen på det her vil være hos Blackstone og andre, siger landsformanden.

Hun mener, at politikerne må tage en ny runde ved forhandlingsbordet.

- Vores anbefaling er, at de må se at komme tilbage til forhandlingsbordet, ikke bare for lejernes skyld, men for hele samfundets skyld, siger Helene Toxværd.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse om sammenbrud i forhandlingerne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce